Főoldal Hírek Átólzéig Ha leégett, egyen sok olajos halat!

Ha leégett, egyen sok olajos halat!

6 perc átlagos olvasási idő
0
773
Napozás
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ha leégett, egyen sok olajos halat!

 

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában igen megterhelőek a szervezet számára. Ha azonban narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak, megvédhetik bőrüket a leégéstől, míg a máj, a tojás és a halak a már leégett bőr gyógyulását segíthetik – hívja fel a figyelmet Veresné Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Napozás

Nyáron a szervezet energiaigénye jelentősen lecsökken, ezért nagy melegben nem ajánlott a túlzottan nehéz, zsíros ételek fogyasztása. Napközben legjobb a saláta, a friss gyümölcs, esetleg a teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek vagy a müzli szelet, de nem terheli meg az emésztőrendszert a joghurt, a kefir vagy a sonkával, sajttal és zöldségekkel (paradicsommal, paprikával, uborkával) készített szendvics sem. Szintén fontos, hogy este még nyaraláskor se egyenek túl későn, és válasszanak inkább grillezett, párolt, nyárson sült halat, csirkehúst vagy zöldségeket és friss salátát – javasolja a dietetikus.

A szakember kiemeli: a bőrvédő táplálkozás legfőbb elemeként egyenek minél több sárgarépát, kaliforniai paprikát, paradicsomot, sütőtököt, sárgabarackot, sárga- és görögdinnyét, valamint parajt, sóskát és brokkolit. Ezek rendszeres fogyasztása ugyanis – a bennük lévő béta-karotin tartalom miatt – segítik a Nap UV sugarainak kiszűrését, és ezzel hozzájárulnak a bőr napozás közbeni védelméhez.

Ha pedig mégis leég a bőrük, fogyasszanak minél több tejet, tejterméket, májat, tojást és olajos halat, az ezekben lévő A-vitamin ugyanis segíti a bőr újraképződését és gyógyulását. A friss gyümölcsökben, zöldségekben lévő C-vitamin pedig a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képződéséhez szükséges, így ezeket is mindenképp iktassák be. A napozáskor túlságosan nagy mennyiségben képződő szabad gyökök semlegesítését emellett a növényi olajokban, búzacsírában, olajos magvakban lévő E-vitamin antioxidáns hatása is segítheti.

Napozáskor a szervezet a fokozott verejtékezéssel nem csak folyadékot, hanem ásványi anyagokat is veszít. Ezeket legalább napi két, két és fél liternyi vízzel, ásványvízzel, higított natúr zöldség- és gyümölcslével, cukormentes teával vagy limonádéval érdemes pótolni. Az alkohol fogyasztását pedig – annak vízhajtó és fényérzékenyítő hatása miatt – ilyenkor kerülni kell.

 

OrientPressHírügynökség/semmelweis.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az étt…