Főoldal Hírek Átólzéig Vendéglátás-történeti állandó kiállítás nyílt a Vendéglátóipari Múzeumban

Vendéglátás-történeti állandó kiállítás nyílt a Vendéglátóipari Múzeumban

6 perc átlagos olvasási idő
0
931
 ehaccp_topbanner3.jpg

Vendéglátás-történeti állandó kiállítás nyílt a Vendéglátóipari Múzeumban

(MTI) – A magyar polgári vendéglátás aranykorát, a szakma 19. század végétől a második világháborúig tartó történetét mutatja be a Vendéglátóipari Múzeum szerdán nyílt új, állandó kiállítása Vendéget látni, vendégnek lenni címmel.

   

A magyar viselkedéskultúrának mindig kiemelt területe volt a vendéglátás, a paraszti, a polgári és a professzionális vendéglátás területén egyaránt – hangsúlyozta Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár a tárlat megnyitóján.

Kiemelte: a tárlat az otthoni és hivatásszerű magyar vendéglátás tereit egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül mutatja be.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hiánypótlónak nevezte a most megnyílt bemutatót, mert életre kelnek benne a szakmát az 1920-as és 1930-as években jellemző terek.
A látogatók megtudhatják, hol és hogyan töltötte szabad idejét a hajdani polgár, hova utazott, hol szállt meg, mit rendelt asztalához. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem is, valamint egy cukrászda a cukrászműhellyel együtt.
Az otthoni vendéglátást egy középpolgári lakás idézi meg konyhával, kamrával, ebédlővel, valamint az ezekhez kapcsolódó bútorokkal és tárgyi eszközökkel.
Az érdeklődők betekinthetnek a korabeli mulatók és fürdőhelyek világába is, megtudhatják, melyik gyógyvizet ajánlották fürdésre és melyiket fogyasztásra, kiderül, hogy miért lett sikeres a Gundel étterem, vagy a Gerbeaud cukrászda, valamint a leghíresebb magyar ételek és édességek, például a Jókai bableves, a palócleves vagy a dobostorta történetét és eredeti receptjeit is megismerhetik. 
A helyszínen elhelyezett interaktív eszközök nem csak a kávéházak ismert művészekből álló törzsközönségéről adnak tájékoztatást, de részletesen bemutatják a kor személyzetének, a szobalánynak, a londinernek, a séfnek vagy a sommelier-nek a munkáját is.
Kiss Imre múzeumigazgató a megnyitón megjegyezte: a kereskedelemtörténeti állandó kiállítás mellett az új vendéglátás-történeti állandó kiállítás megnyitásával csaknem tíz év után vált ismét teljessé a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.
    Cseri Miklós a helyszínen bejelentette, hogy Kiss Imre igazgatói mandátuma ugyan ez év decemberében lejárt, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azonban – a pozícióra kiírt pályázat mérlegelése után – újabb öt évre meghosszabbította Kiss Imre igazgatói kinevezését.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…