Főoldal Hírek Ajánló Gyászhír: Elhunyt Nemeskövi Dénes

Gyászhír: Elhunyt Nemeskövi Dénes

7 perc átlagos olvasási idő
0
519
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy Nemeskövi Dénes, háromszoros Olimpiai- és háromszoros Világbajnok, Venesz díjas mesterszakács, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete egyik-, valamint a Séfbál alapítója, hosszas betegség után 2020. március 22-én elhunyt.

A család közlése szerint, felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatására a kialakult koronavírus vészhelyzet miatt egy későbbi időpontban kerül sor, melyre várják majd a tanítványokat, kollégákat, barátokat egyaránt.
Erről a későbbiekben adunk bővebb tájékoztatást.
Emlékét kegyelettel megőrízzük!

Életút

Nemeskövi Dénes a Szabadság Szállóban 1965 és 1968 között tevékenykedett. 1968-tól tizennyolc éven át a Duna Intercontinental Szálló konyhafőnök helyettese volt, majd 1986-tól a Thermál hotel, 1989-től a Mercure Korona Szálló konyhafőnöke volt. Munkáját jól jellemezte, hogy még nyugdíjba vonulása után is minden kérésnek eleget tett, és segítette a kollégák és üzletek fejlődését.

A hazai konyhák mellett külföldön is számtalanszor dolgozott. Másfél évet töltött Japánban, ott kitanulta a sushi készítés csínját-bínját, de dolgozott Párizsban is, ahová háromszor is visszahívták. Megfordult az NSZK, Hollandia, Ausztria, Kalifornia, Arizona, Venezuela és Mexikó elismert vendéglátóhelyeinek konyháiban is, terjesztve ott a hazai konyha szépségét.

Az elismert Séf kiérdemelte a „Pástétomkirály” jelzőt a kollégáktól, ugyanis azok készítésében és hazai bevezetésében kiemelkedő szerepe volt.

Nemeskövi Dénes az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének 14 fős alapítói között is ott volt, sőt, Ő az, aki mindvégig aktív tagja maradt a második legrégebbi szakácsokat tömörítő szervezetnek.

Nemeskövi Séf Úr éveken át tagja volt a nemzeti válogatottnak, amivel hatalmas sikereket könyveltek el. De visszavonulása után is mindig volt energiája az utánpótlásnevelésre, a szakmai kérések, tréningek teljesítésére.

Szakmai hozzáállása és alázata példaértékű, példaként szolgálhat a jövő generációja számára.

Díjak, elismerések:

  • Mesterszakács (1982)
  • Kétszeres szakács olimpiai bajnok (1984)
  • Egyszeres szakács világbajnok (1985)
  • Kétszeres szakács világbajnok (1986)
  • Egyszeres szakács olimpiai bajnok (1988)
  • Pannónia-díj (1996)
  • Venesz József-díj (1997)
  • Fehérsapka díj – Washington
  • Az év gasztronómusa (2005)
  • Életmű-díj (2020)

Nyugdíjba vonulását így kommentálta:

“A szakácsként eltöltött 46 év után sem gondolok arra, hogy elszakadjak a szakmától. Bár nem leszek munkaviszonyban sehol, sok barátom, ismerősöm kért meg, hogy segítsek nekik a konyhán, az étlapok megtervezésében, és erre mindig örömmel vállalkozom. Most elértem oda, hogy passzió lesz az, ami eddig a munkám volt. Így jobban tudom majd hasznosítani kísérletező kedvemet is, hiszen nem kötnek sem anyaghányadok, sem a beszerzési költségek, és engem felszabadít az, hogy kísérletezhetek. Szeretném minden tudásomat, a megismert újdonságokat beépíteni az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség programjaiba, amelyeknek az a célja, hogy visszaállítsuk a magyar gasztronómiát a világ élvonalába, oda, ahol a helye van. Tervezzük azt is, hogy a szövetség honlapján közzéteszünk olyan recepteket, amelyek profi szakácsoktól származnak, és amelyek szakmailag hitelesek.”

Nemeskövi Dénesről korábban ebben a cikkünkben is írtunk:

Emlékét megőrizzük, a neve a vendéglátás alapkövén szerepel.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …