Főoldal Hírek Átólzéig 6 év előkészület után először láthatò koala Magyarországon

6 év előkészület után először láthatò koala Magyarországon

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,947
 ehaccp_topbanner3.jpg

6 év előkészület után először láthatò koala Magyarországon

 

Magyarországon, illetve egész Kelet-Európában csak Budapesten, a Fővárosi Állat- és Növénykertben láthatók péntektől először koalák. A sajtó képviselőinek csütörtökön bemutatott különleges állatok közül Nur-Nuru-Bin Belgiumból, Vobara pedig Németországból érkezett, de minden állatkerti koalához hasonlóan, az ausztrál állam tulajdonát képezik. 

A koalák, az erszényesek közé tartoznak, és a Budapesten szintén megtekinthető vombatokkal állnak rokonságban. A különleges, idén 3 éves hím állatok 6 éves előkészületet követően február 24-én, kedden reggel megérkeztek Magyarországra, viszont a mai sajtóeseményig a gondozóikon kívül más nem láthatta őket. 

Az Ausztráliában őshonos koalák állatkerti tartásának kezdete a gyarmati időkre nyúlik vissza. Európában először 1880 áprilisától, a Londoni Állatkertben lehetett koalával találkozni – mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A csütörtöki sajtótájékoztatón L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hangsúlyozta, nem szabad sajnálni a Fővárosi Állat- és Növénykerttől a forrásokat az újabb attrakciók megvalósítására, hiszen az intézmény évente több mint 1 millió embert vonz, miközben Magyarországon a legnépszerűbb vidéki közgyűjtemény (Dobó István Vármúzeum) látogatószáma sem éri el a félmillió főt, az pedig már kifejezetten jó eredménynek tekinthető, ha egy fővárosi nagy közgyűjtemény éves látogatószáma eléri a 100 ezer főt- tette hozzá. Az államtitkár megerősítette, a kormány kiemelt beruházásként kezeli az intézmény további fejlesztéseit: a Biodóm kialakítására 25 milliárd nemzeti forrást biztosít. 

Az új lakók az egykori Parasztudvar helyén, az Ausztrál zóna bővítéseként elkészült Koalaházban kaptak helyet. A Magyarországon élő ausztrál Anthony Gall építész kulcsszerepet töltött be az állatkert századeleji épületeinek rekonstrukcióiban, de a mostani erszényesek házát is ő tervezte. Beszédében kiemelte, a koalák nagykövetek, Ausztráliát és az ottani kultúrát képviselik. Az új jövevények számára készült ház és a hozzá tartozó kert 40 millió forint beruházást jelentett.

A koalák érkezését 2009-től kezdődően 6 év előkészület és 660 oldal papírmunka előzte meg. Az összköltség 66 millió forintba került, az erszényesekkel foglalkozó kollégák pedig 1066 óra külföldi képzésen és tréningen vettek részt, hogy megfelelő körülményeket és feltételeket tudjanak biztosítani nekik – ismertette a számadatokat a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója.
Persányi Miklós elmondta, Európa 3000 állatkertje közül – most már Budapesttel együtt- mindössze 8 ország 9 intézményében található koala: Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban két helyen (Duisburgban és Drezdában), hozzánk legközelebb pedig a bécsi állatkertben, Schönbrunnban.

Az állatok kizárólag friss eukaliptusszal táplálkoznak, amelyet Budapestre egy dél-angliai ültetvényről szállít a DHL Express. A hetente két alkalommal, légi úton érkező szállítmány tárolására a fővárosi állatkert egy külön hűtőkamrát is kialakított.

Az intézmény új lakóit Nur-Nuru-Bint és Vobarát péntektől már a nagyközönség is megtekintheti.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Kép: MTI/ Kovács Attila

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…