Főoldal Hírek Csőposta Kis borvidék, nagy lehetőségek

Kis borvidék, nagy lehetőségek

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,536
 ehaccp_topbanner3.jpg

„A Móri borvidék kiugrási lehetősége az ezerjó” – lényegében erre a következtetésre jutottak a Magyar Sommelier Szövetség október 10-ei szakmai útjának résztvevői, sommelier-k és szakújságírók, miután közösen bejárták a móri Geszler Családi Pincészet dűlőit, és megkóstolták a borászat legszebb tételeit.

 

„Tíz éve jártam itt utoljára, de a most kóstolt borok messze magasabb színvonalúak, mint a korábbiak” – összegezte véleményét a nap végén dr. Kosárka József, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja, aki azt is kiemelte, hogy véleménye szerint az ezerjó lehet az a fajta, amely egyediségével képes megmutatni a borvidék sajátos arcát. Ezért érdemes lenne elkészíteni azt a magas minőségű ezerjót, amely szép savai, extraktja, érlelési módja és egyéb paraméterei alapján mérce lehetne Mór számára.

 

A boros szakemberekből álló csapat a pincészetet alapító testvérpár, Geszler József és Imre kalauzolásával először dűlőtúrán ismerkedett a Vértes lábainál, az Ezerjó Borút mellett fekvő saját telepítésű ültetvényekkel, majd egy jellegzetes sváb ebéd után a pince 13 tételből álló borsorát kóstolta végig – köztük olyan kiemelkedő tételeket, mint az idei VinAgorán a legjobb chardonnay fajtabornak választott 2015-ös máMÓR Chardonnay, vagy a 2014-es Vértes Kincse és Móri Királyleányka, amelyek tavaly a Népszabadság Top 100-ba is bekerültek. Nem véletlenül, hiszen a pincészet az országos és nemzetközi borversenyekről rendre szép eredményekkel tér haza; hogy csak egy kuriózumot említsünk, a 2015-ös országos Bayer Borversenyen 2013-as Móri Chardonnay-juk – a tokaji aszúkat is maga mögé utasítva – az összesített verseny győztese lett. Boraikat a topgasztronómia is felfedezte, többek között olyan neves budapesti éttermekben is jelen vannak, mint a Fausto’s, a Laci! Konyha!, a Mák Bisztró, a Rosenstein vagy a Trattoria Pomo D’oro. 

 

A mustra tapasztalatai alapján a szakújságírók is kiemelték az ezerjó fajtában és rokonaiban, például a zenitben rejlő lehetőségeket, hozzátéve, hogy a minőség további emelése érdekében alacsonyabb tőketerheléssel is érdemes lenne kísérletezni. Az egyre több izgalmas pincészetet, rengeteg látnivalót, kulturális élményt kínáló borvidék és a szőlőfajta népszerűségét pedig akár egy Ezerjó Fesztivál megalapítása is növelhetné. A Budapesttől mindössze egyórányira fekvő ékszerdoboz városka, Mór és a környék látnivalóira, értékeire egyébként a Geszler-borok ötletes, egyedi címkéi is felhívják a figyelmet – hiszen a pincészet a szép borok mellett örömet és élményt is szeretne adni a fogyasztóknak.

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…