Főoldal Hírek Csőposta Kis borvidék, nagy lehetőségek

Kis borvidék, nagy lehetőségek

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,684
 ehaccp_topbanner3.jpg

„A Móri borvidék kiugrási lehetősége az ezerjó” – lényegében erre a következtetésre jutottak a Magyar Sommelier Szövetség október 10-ei szakmai útjának résztvevői, sommelier-k és szakújságírók, miután közösen bejárták a móri Geszler Családi Pincészet dűlőit, és megkóstolták a borászat legszebb tételeit.

 

„Tíz éve jártam itt utoljára, de a most kóstolt borok messze magasabb színvonalúak, mint a korábbiak” – összegezte véleményét a nap végén dr. Kosárka József, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja, aki azt is kiemelte, hogy véleménye szerint az ezerjó lehet az a fajta, amely egyediségével képes megmutatni a borvidék sajátos arcát. Ezért érdemes lenne elkészíteni azt a magas minőségű ezerjót, amely szép savai, extraktja, érlelési módja és egyéb paraméterei alapján mérce lehetne Mór számára.

 

A boros szakemberekből álló csapat a pincészetet alapító testvérpár, Geszler József és Imre kalauzolásával először dűlőtúrán ismerkedett a Vértes lábainál, az Ezerjó Borút mellett fekvő saját telepítésű ültetvényekkel, majd egy jellegzetes sváb ebéd után a pince 13 tételből álló borsorát kóstolta végig – köztük olyan kiemelkedő tételeket, mint az idei VinAgorán a legjobb chardonnay fajtabornak választott 2015-ös máMÓR Chardonnay, vagy a 2014-es Vértes Kincse és Móri Királyleányka, amelyek tavaly a Népszabadság Top 100-ba is bekerültek. Nem véletlenül, hiszen a pincészet az országos és nemzetközi borversenyekről rendre szép eredményekkel tér haza; hogy csak egy kuriózumot említsünk, a 2015-ös országos Bayer Borversenyen 2013-as Móri Chardonnay-juk – a tokaji aszúkat is maga mögé utasítva – az összesített verseny győztese lett. Boraikat a topgasztronómia is felfedezte, többek között olyan neves budapesti éttermekben is jelen vannak, mint a Fausto’s, a Laci! Konyha!, a Mák Bisztró, a Rosenstein vagy a Trattoria Pomo D’oro. 

 

A mustra tapasztalatai alapján a szakújságírók is kiemelték az ezerjó fajtában és rokonaiban, például a zenitben rejlő lehetőségeket, hozzátéve, hogy a minőség további emelése érdekében alacsonyabb tőketerheléssel is érdemes lenne kísérletezni. Az egyre több izgalmas pincészetet, rengeteg látnivalót, kulturális élményt kínáló borvidék és a szőlőfajta népszerűségét pedig akár egy Ezerjó Fesztivál megalapítása is növelhetné. A Budapesttől mindössze egyórányira fekvő ékszerdoboz városka, Mór és a környék látnivalóira, értékeire egyébként a Geszler-borok ötletes, egyedi címkéi is felhívják a figyelmet – hiszen a pincészet a szép borok mellett örömet és élményt is szeretne adni a fogyasztóknak.

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…