Főoldal Hírek Átólzéig Gondolkodni tanítja a filmnézőt a Drága Elza!

Gondolkodni tanítja a filmnézőt a Drága Elza!

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,225
 ehaccp_topbanner3.jpg

Gondolkodni tanítja a filmnézőt a Drága Elza!

 

Támogatás nélkül, a készítők őszinte lelkesedésének köszönhetően készült el a keleti fronton játszódó Drága Elza!, amely azonban messze túlmutat egy hagyományos háborús mozin. Hogy miről szól valójában a film és ki is a sokak által találgatott Elza? – a Rádió Orient műsorában Füle Zoltán rendező, valamint Ripli Zsuzsanna színésznő számolt be.

Tavaly novemberben mutatták be a Drága Elza!-t, amely egy magyar honvéd vívódásairól és megpróbáltatásairól szól. Miután elutasítják a keleti fronton harcoló Lombos Mihály (Makray Gábor) hazalátogatási kérelmét, egy támadás után szovjet hadifogságba esik és a taposó aknák megtalálására kényszerítik. Ez adja a keretet, azonban a film ennél jóval többről szól. A spoilerekben nem szűkölködő beszélgetés során vendégeink elárulták, hogy a Drága Elza! nem más, mint Jób történetének a feldolgozása, második világháborús környezetbe ültetve. „Az Ördög és Isten fogadásáról szól” – mondta Füle, majd hozzátette, sokan félreértik, miről is szól az alkotás. Érdemes többször megnézni, hogy fel tudjuk fedezni az összes réteget, amit magában rejt – javasolja.

 

Mostanában nem volt hasonló jellegű film hazánkban, a készítők pedig azzal a szándékkal láttak neki a munkálatoknak, hogy „megforduljon a kamera”, és a néző ténylegesen láthassa az eseményeket. Próbálták felidézni a nagy költségvetésű filmek látványvilágát, úgy, hogy közben szerelmi szálat is szőttek a műbe. A meg nem értettséget jól mutatja, hogy volt olyan hírportál, amely több alkalommal is írt teljesen eltérő kritikát a filmről – emeli ki Füle Zoltán.

Ripli Zsuzsanna orosz felcsernőt alakít a moziban, akinek beteljesületlen szerelme egy orosz tiszttel az ellenség emberi oldalát volt hivatott megmutatni. A Rádió Orient műsorában elmesélte, rendesen megszenvedett az orosz szövegekkel, amelyek megtanulásához anyanyelvi segítséget kapott, de már a castingon is kemény próbatételekre kényszerült a szerep megszerzése érdekében. Rátermettségét még hagyományőrző csoportok által újrajátszott csatákban is tesztelték.

Bár a készítők arra is ügyeltek, hogy humorból se legyen hiány, és ne vegyenek mindent véresen komolyan, a történelmi hitelességre is próbáltak figyelni. Olyan kitalációk, mint a „lökdösők” mellett valós háborús elemeket is beépítettek, az eszközök egy részét pedig a már említett hagyományőrző köröktől szerezték be, így nem csak filmgyári kellékeket használtak. A forgatások főként Gyömrőn zajlottak, ami „második otthonává” vált a stábnak, s nem csak ők imádták a várost, hanem lakosai is szeretettel fogadták őket – mesélte a rendező. 

„Nem ellopni kell a pénzt, hanem beletenni” – foglalta össze hitvallásukat Ripli Zsuzsanna, s elárulta, hogy valóban az őszinte lelkesedés és szeretet hozhatta meg a végeredményt. A színésznő elmondta, a háborút megjárt, idősebb emberek saját bevallásuk szerint is újraélték az akkor történteket a vászon előtt. 

 

Kicsoda Elza?

Fülétől azt is megtudhattuk, hogy minden szereplőnek, kapcsolatnak, konfliktusnak megvan a maga jelentősége. A bibliai szálon mozgó film tele van szimbólumokkal és utalásokkal, még a szereplők nevét is ehhez alakították. Nem véletlenül hívják a munkaszolgálatos bőrébe bújt sátánt Ziffer Lajosnak. A címben szereplő Elza azonban sok fejtörést okoz a nézőknek, amivel elérték azt a céljukat, hogy kicsit elgondolkodtassák az embereket – mondja Füle. Aki még nem tette meg, és szeretné megfejteni a rejtélyt, az Urániában még elcsípheti a filmet, ami rövid ideig egyébként a multiplexekben is futott. A rendező reméli, hogy lesz még potenciál az alkotásban, melynek előzetesét költséges promóciók helyett szinte csak szájhagyomány által 130.000-en néztek meg a világhálón.

A jövőben sem maradunk Füle-filmek nélkül, a rendező tele van ötlettel. Most épp a Vérkötelék munkacímű, szintén háborús alkotáson dolgozik, amely egyben egy családi dráma is lesz művészfilmes vonásokkal, de a mostanában első sorban színházban szereplő Riplivel is vannak közös filmes terveik.

OrientPress Hírügynökség ( OPH)

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…