Főoldal Hírek Átólzéig Fussuk és igyuk kőrbe az országot

Fussuk és igyuk kőrbe az országot

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,228
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fussuk és igyuk kőrbe az országot

A szervezők sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2015. május 23-án indul a jövő év egyik legnagyobb országos közösségi rendezvénye, a Nemzeti Bor Maraton.
A rendezvény cálja egy olyan, Európában egyedülálló, önmagában is kiemelt turisztikai vonzerőt jelentő programsorozat létrehozása, amely a magyar sport és a magyar borászati tradíciókra alapozva új „közösségi élményműfajt teremt”, színesítve mindezzel nemzeti borászati és gasztrokultúrális hagyományainkat, sportkultúránkat és ezzel egyidőben a Magyarországról alkotott képet.
„A Kárpát-medence a világ egyetlen olyan kiterjedt zónája, amelynek teljes területe alkalmas szőlőtermesztésre. A sokszínű talajszerkezetnek, a gyümölcstermesztést kiválóan szolgáló hőösszegnek, a megfelelő mennyiségű csapadéknak és a termesztési kultúrának köszönhetően Magyarország egyetlen összefüggő borvidék. Nincs olyan magyar család, amelynek a történetében ne jelenne meg egy boros pince, egy kisebb-nagyobb szőlőskert vagy egy árnyat adó lugas. A magyar bornemzet. És a magyar sportnemzet is. A miénk az Aranycsapat, közös kincsünk Balczó nagy futása, Darnyi  és Egerszegi úszása, Gerevich kardja vagy a világverő magyar vízilabda. Közös büszkeségünk a magyar bor és a magyar sport. A bor – mint tudjuk – nem alkohol: mértékkel az egészséges életszemlélet, az alkotókedv, a társasági lét itala. És az ünnepeké is. Arra gondoltunk, futással kötjük össze hazánk borvidékeit. Így hozzuk létre közel száz bortermő helyen a Magyar Borászat Ünnepét. Arra szeretnénk koccintani, hogy együtt ünnepelünk. Hogy együtt fut a nemzet” – olvasta fel a sajtótájékztatón a szervezők hitvallását Mécs Károly, színművész.
A verseny tizenkét napja alatt a futók 2679 kilométert tesznek majd meg (természetesen váltófutásban teljesítve a távot), ezalatt az ország valamennyi, huszonkét borvidékét érintik, 116 településen átvezetve a mezőnyt. Ezzel a Nemzeti Bor Maraton valószínűleg elnyeri a világ valaha merendezett leghosszabb maratonváltója rekord címét.
A verseny egyes napjain változó távokat teljesítenek a futók, lesz itt félmaratoni és maratoni táv is. A kevésbé sportosak számára 3 kilométeres versenyt is rendeznek majd.
A szervezők valamennyi nevezési díj 10 százalékát jótékony célra ajánlják majd fel.
És hogy hogyan illeszthető össze a borkészítés és az embert próbáló sportteljesítmény? Nos, a sajtótájékoztató résztvevői szerint mindkét tevékenység fegyelmet, precizitást és összpontosítást követel. Koncepciójuk szerint a verseny kitörési pont lehet, amely a figyelmet világszerte a magyar élelmiszertermelők irányába fókuszálhatja. Ennek érdekében valamennyi borrégió saját szervezésű rendezvényekkel csatlakozhat az eseményhez.
Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy a minőségi borok tudatos fogyasztása ugyanúgy képes az egészséges életet szolgálni, mint a sport maga.
Tiffán Ede és Koch Csaba a Nemzeti Bor Maraton nagykövetei rámutattak, hogy a magyar költségvetésben szerintük nagyon alacsony a bormarketingre fordított összeg, így ezt a hiányosságot is pótolja valamennyire a verseny, melynek szakmai támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Földművelésügyi Minisztérium / Nemzeti Borkiválóság Program, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy me…