Főoldal Hírek Átólzéig Fussuk és igyuk kőrbe az országot

Fussuk és igyuk kőrbe az országot

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,205
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fussuk és igyuk kőrbe az országot

A szervezők sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2015. május 23-án indul a jövő év egyik legnagyobb országos közösségi rendezvénye, a Nemzeti Bor Maraton.
A rendezvény cálja egy olyan, Európában egyedülálló, önmagában is kiemelt turisztikai vonzerőt jelentő programsorozat létrehozása, amely a magyar sport és a magyar borászati tradíciókra alapozva új „közösségi élményműfajt teremt”, színesítve mindezzel nemzeti borászati és gasztrokultúrális hagyományainkat, sportkultúránkat és ezzel egyidőben a Magyarországról alkotott képet.
„A Kárpát-medence a világ egyetlen olyan kiterjedt zónája, amelynek teljes területe alkalmas szőlőtermesztésre. A sokszínű talajszerkezetnek, a gyümölcstermesztést kiválóan szolgáló hőösszegnek, a megfelelő mennyiségű csapadéknak és a termesztési kultúrának köszönhetően Magyarország egyetlen összefüggő borvidék. Nincs olyan magyar család, amelynek a történetében ne jelenne meg egy boros pince, egy kisebb-nagyobb szőlőskert vagy egy árnyat adó lugas. A magyar bornemzet. És a magyar sportnemzet is. A miénk az Aranycsapat, közös kincsünk Balczó nagy futása, Darnyi  és Egerszegi úszása, Gerevich kardja vagy a világverő magyar vízilabda. Közös büszkeségünk a magyar bor és a magyar sport. A bor – mint tudjuk – nem alkohol: mértékkel az egészséges életszemlélet, az alkotókedv, a társasági lét itala. És az ünnepeké is. Arra gondoltunk, futással kötjük össze hazánk borvidékeit. Így hozzuk létre közel száz bortermő helyen a Magyar Borászat Ünnepét. Arra szeretnénk koccintani, hogy együtt ünnepelünk. Hogy együtt fut a nemzet” – olvasta fel a sajtótájékztatón a szervezők hitvallását Mécs Károly, színművész.
A verseny tizenkét napja alatt a futók 2679 kilométert tesznek majd meg (természetesen váltófutásban teljesítve a távot), ezalatt az ország valamennyi, huszonkét borvidékét érintik, 116 településen átvezetve a mezőnyt. Ezzel a Nemzeti Bor Maraton valószínűleg elnyeri a világ valaha merendezett leghosszabb maratonváltója rekord címét.
A verseny egyes napjain változó távokat teljesítenek a futók, lesz itt félmaratoni és maratoni táv is. A kevésbé sportosak számára 3 kilométeres versenyt is rendeznek majd.
A szervezők valamennyi nevezési díj 10 százalékát jótékony célra ajánlják majd fel.
És hogy hogyan illeszthető össze a borkészítés és az embert próbáló sportteljesítmény? Nos, a sajtótájékoztató résztvevői szerint mindkét tevékenység fegyelmet, precizitást és összpontosítást követel. Koncepciójuk szerint a verseny kitörési pont lehet, amely a figyelmet világszerte a magyar élelmiszertermelők irányába fókuszálhatja. Ennek érdekében valamennyi borrégió saját szervezésű rendezvényekkel csatlakozhat az eseményhez.
Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy a minőségi borok tudatos fogyasztása ugyanúgy képes az egészséges életet szolgálni, mint a sport maga.
Tiffán Ede és Koch Csaba a Nemzeti Bor Maraton nagykövetei rámutattak, hogy a magyar költségvetésben szerintük nagyon alacsony a bormarketingre fordított összeg, így ezt a hiányosságot is pótolja valamennyire a verseny, melynek szakmai támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Földművelésügyi Minisztérium / Nemzeti Borkiválóság Program, a Magyar Bor Akadémia és a Junibor.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…