Főoldal Hírek Színes FM: fejleszteni kell a zöldség-és gyümölcstermesztést

FM: fejleszteni kell a zöldség-és gyümölcstermesztést

11 perc átlagos olvasási idő
0
923
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fontos feladat a zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztése – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Bősárkányban. Az államtitkár szerint az ágazatban fontos feladat a technológiai fejlesztések ösztönzése, a szakértelem megerősítése, az időjárási szélsőségek kivédése, a termékpálya szervezettségének, a hosszú távú piaci kapcsolatok súlyának növelése, a feldolgozóipar versenyképességének növelése, a munkaerőhiány csökkentése és a piacok átláthatóságának javítása.

 

A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 15. Hanság Zöldség Napja nevű rendezvényén Nagy István kiemelte: a gyümölcstermesztés kibocsátása folyó áron tavaly 89 milliárd forint volt, egy év alatt 6,6 százalékkal csökkent, de így is 31 százalékkal haladta meg 2010 évit, és volumenében is 16,6 százalékkal bővült. A gyümölcsfélék ára tavaly 3,9, volumene 2,8 százalékkal mérséklődött. 

 

A zöldségfélék kibocsátása tavaly folyó áron 188,6 milliárd forint volt, ami 51,3 százalékkal haladta meg a 2010. évit, mennyiségében 29 százalékkal bővült – érzékeltette az elmúlt évek fejlődését a két ágazatban az államtitkár.

 

Az államtitkár szerint az ágazatban fontos feladat a technológiai fejlesztések ösztönzése, a szakértelem megerősítése, az időjárási szélsőségek kivédése, a termékpálya szervezettségének, a hosszú távú piaci kapcsolatok súlyának növelése, a feldolgozóipar versenyképességének növelése, a munkaerőhiány csökkentése és a piacok átláthatóságának javítása.

 

Az államtitkár kitért az időjárási szélsőségek kivédésére. Hangoztatta, hogy a kormány szándéka szerint 2018-ban Magyarország része lesz egy ellenőrzött jégkárelhárító rendszernek, amellyel nyolcvan százalékban mérsékelni lehet a károkat. 

 

Az aszályhelyzetre tekintettel a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2017. július 17-18-i ülésén Portugália, Spanyolország és Belgium az Európai Bizottság rendkívüli támogatását kérte. Magyarország csatlakozott a kezdeményezéshez és kérte, hogy azt valamennyi rendkívüli helyzetre – például a fagy- és jégesőkárra -, valamint Magyarországra is terjessze ki a testület. 

 

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az agrárkár-enyhítési rendszerben a zöldség-gyümölcs ágazatból ez év július 25-ig 25 ezer 444 kárbejelentés érkezett, összesen 53 ezer 589 hektárra. A leginkább károsodott megye Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Pest megye. 

 

A legnagyobb területen károsodott növény az alma, 19 447 hektárral, majd a szőlő 12 251 hektárral, míg a meggy 6 026 hektáron károsodott. 

 

Családi János, a csornai székhelyű Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke elmondta, hogy a 2003-ban alakult szövetkezetnek jelenleg mintegy ötven tagja van. Nettó árbevétele tavaly 385,6 millió forint volt, ami 196,6 millió forinttal marad el az előző évitől. Ennek okaként az elnök a fagykárt jelölte meg. 

 

Állandó beszállítói a METRO üzletláncnak. Fő termékük a rábaközi vöröshagyma, az alma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is.

 

MTI/OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…