Főoldal Hírek Életmód Megterheli a szervezetet télen egy trópusi utazás

Megterheli a szervezetet télen egy trópusi utazás

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,216
 ehaccp_topbanner3.jpg

Ha tehetjük, a meleg területekre való utazást inkább őszre és tavaszra időzítsük, télen pedig érdemesebb a hegyvidékeket felkeresni. Így a szervezetet kevésbé terheli meg a környezetváltozás – tanácsolta Szegheő Péter orvosmeteorológus az InfóRádióban.

Ha elképzeljük azt, hogy egy szép, 32 fokos nyári napon belecsöppenünk egy 7 fokos őszbe, rendkívül kellemetlen lehet. Ehhez a szervezetünknek alkalmazkodnia kell. Nagyon hasonló történik akkor, amikor a trópusokra utazunk télen – szemléltette az utazás hatását az orvos.

„A mostani -8, -10 Celsius-fokos környezetből hirtelen átkerülünk egy plusz 28, 30 fokos, vagy akár még melegebb környezetbe. Ez akár 40-45 fokos különbség is lehet, amire a szervezetünknek valahogy reagálnia kell. Attól, hogy megváltozott a környezet, még tartanunk kell a várnyomásunkat, a pulzusszintünket; és számtalan más olyan paramétert állandó szinten kell tartani ahhoz, hogy a szervezet normálisan működjön. Az átállás pedig megterheli a szervezetünket” – részletezte a szakember.

Hozzátette: a másik probléma az, hogy ezek a területek általában nem a szomszédban vannak, így ahhoz, hogy oda eljussunk, időzónákon is kell utaznunk. Ehhez pedig a belső óránknak szintén alkalmazkodnia kell.

„Igaz, lelkileg lehet pozitív hozadéka a meleg vidékekre való utazásnak – a váltás átvészelésében – akár időjárás-változásról, akár környezetváltozásról beszélünk – hangsúlyosan ott vannak a pszichés tényezők. Tehát ha alapvetően jól érezzük magunkat az adott környezetben, akkor ez az átállás könnyebben történik” – mondta Szegheő Péter.

A változásokkal kapcsolatban elmondta: iyenkor megindulnak ugyanazok az alkalmazkodási folyamatok, amik tavasz végén, nyár elején történnek.

 

 

Kép: illusztráció Forrás: pixabay.com

 

„Megváltozik egy kicsit a keringésünk, megváltozik a verejtékmirigyek működése, hormonális átalakulások zajlanak, és vegetatív idegrendszeri változások is zajlanak ilyenkor a szervezetben” – sorolta az orvosmeteorológus.

 

A szakember elmondta, hogy a váltást nem lehet érdemben siettetni.

„Ha siettetjük, akkor abból problémák lesznek: a vérnyomásunk vagy a vércukorszintünk kezd el rendetlenkedni, vagy teljesen felborulhat az alvás-ébrenlét ciklusunk, aminek általában fáradékonyság lesz a következménye. De lehet számolni emésztőrendszeri problémákkal is, hiszen nagyon sok mindennek kell a testünkben megváltoznia” – sorolta az esetleges panaszokat Szegheő Péter.

Hozzátette: a visszaúton pedig ugyanennek ismét le kell zajlania: amikor visszajövünk, hiszen ilyenkor visszacsöppenünk a kemény télbe a meleg nyárból.

Az orvosmeteorológus azt tanácsolta, hogy érdemes télen inkább a hegyvidéki területeke választani. Ha ugyanis ott nincsenek extrém körülmények, ugyanúgy lesz napsütés, ugyanúgy érezhetjük a felszabadultságot, és ugyanúgy a sportról és a szórakozásról szólhat az utazás, mint a trópusokon, ráadásul a szervezetünket is megkíméljük a drasztikus váltástól.

Szegheő Péter azt javasolta, hogy ha tehetjük, akkor a trópusokra és a melegebb éghajlatokra inkább ősszel és tavasszal menjünk, télen pedig inkább a hegyvidéket érdemes meglátogatni. Így ugyanis a szervezetünket sokkal kevesebb külső hatás éri.

 

 

Kép: illusztráció Forrás: pixabay.com

 

inforadio.hu Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…