Főoldal Hírek Színes Fazekas: a kormány küzd a kettős minőség ellen

Fazekas: a kormány küzd a kettős minőség ellen

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,325
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a legnagyobb világcégek az EU nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a később csatlakozott kelet-közép-európai országokban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn a parlamentben egy interpellációra adott válaszában.

 

A miniszter hangsúlyozta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termék összehasonlító vizsgálatai megállapították, hogy számos esetben a magyar fogyasztók gyengébb minőségű élelmiszerekhez jutnak hozzá. A földművelésügyi miniszter elmondta: a magyarországi aktuális helyzet feltárása érdekében a NÉBIH 2017. márciusi termék összehasonlító vizsgálatát és a 2017. májusi lakossági felmérést követte a nyári, szezonális termékekre kiterjedő összehasonlító vizsgálat.

 

A termékek mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést. Fazekas Sándor hangsúlyozta: nem engedhetjük, hogy a multik becsapják a magyar embereket, ezért a magyar kormány július elején elfogadta a Földművelésügyi Minisztérium által beterjesztett, az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedésekről szóló előterjesztést, amely „20 pontos akcióterv” néven lett közismert.

 

A miniszter hangsúlyozta: a kettős mércével sújtott országok összefogásának köszönhetően az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker szeptember 13-ai évadnyitó beszédében beismerte, hogy a kettős élelmiszerek problémája létezik az unióban.

 

Ez csattanós válasz azoknak, akik itthon cáfolni próbálták a kettős élelmiszerek létezését az EU-ban ‒ közölte. Mint mondta, örömteli tény, hogy Juncker kijelentette: az egyenlők Európájában elfogadhatatlan, hogy másodosztályú fogyasztók legyenek az EU-ban. Az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a Bizottság egymillió eurót különít el az idei költségvetéséből, a magyar kormány pedig továbbra is minden törvényi és jogi eszközt megtesz a hazai vásárlók védelme érdekében.

 

 

MTI/OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…