Főoldal Hírek Színes Fazekas: a kormány küzd a kettős minőség ellen

Fazekas: a kormány küzd a kettős minőség ellen

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,126
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a legnagyobb világcégek az EU nyugati tagállamaihoz képest gyengébb minőségű, olcsóbb alapanyagokból készült termékeket forgalmaznak a később csatlakozott kelet-közép-európai országokban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn a parlamentben egy interpellációra adott válaszában.

 

A miniszter hangsúlyozta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal termék összehasonlító vizsgálatai megállapították, hogy számos esetben a magyar fogyasztók gyengébb minőségű élelmiszerekhez jutnak hozzá. A földművelésügyi miniszter elmondta: a magyarországi aktuális helyzet feltárása érdekében a NÉBIH 2017. márciusi termék összehasonlító vizsgálatát és a 2017. májusi lakossági felmérést követte a nyári, szezonális termékekre kiterjedő összehasonlító vizsgálat.

 

A termékek mintegy harmadánál tapasztaltak összetételbeli vagy érzékszervi eltérést. Fazekas Sándor hangsúlyozta: nem engedhetjük, hogy a multik becsapják a magyar embereket, ezért a magyar kormány július elején elfogadta a Földművelésügyi Minisztérium által beterjesztett, az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedésekről szóló előterjesztést, amely „20 pontos akcióterv” néven lett közismert.

 

A miniszter hangsúlyozta: a kettős mércével sújtott országok összefogásának köszönhetően az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker szeptember 13-ai évadnyitó beszédében beismerte, hogy a kettős élelmiszerek problémája létezik az unióban.

 

Ez csattanós válasz azoknak, akik itthon cáfolni próbálták a kettős élelmiszerek létezését az EU-ban ‒ közölte. Mint mondta, örömteli tény, hogy Juncker kijelentette: az egyenlők Európájában elfogadhatatlan, hogy másodosztályú fogyasztók legyenek az EU-ban. Az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a Bizottság egymillió eurót különít el az idei költségvetéséből, a magyar kormány pedig továbbra is minden törvényi és jogi eszközt megtesz a hazai vásárlók védelme érdekében.

 

 

MTI/OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …