Főoldal Hírek Életmód Elindult a dietetikusképzés a TF-en

Elindult a dietetikusképzés a TF-en

5 perc átlagos olvasási idő
0
600
 ehaccp_topbanner3.jpg

A sportért felelős államtitkár szerint örömteli, hogy a Testnevelési Egyetemen (TF) elindult a hiánypótló sportspecifikus dietetikusképzés, mert a megfelelő szintű sportteljesítmény egyik alappillére a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Szabó Tünde a TF-en tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a sportban manapság olyan szoros verseny zajlik, hogy csupán nüanszokon múlik, valaki nyer-e vagy nem.

Hozzátette: magas szintű teljesítmény csak úgy érhető el, ha a versenyző minden területen figyelembe veszi a céljait és annak megfelelően készül.

Szabó Tünde hangsúlyozta, a táplálkozásról érdemes sportágspecifikusan beszélni, hiszen az egyikben az állóképességet, a másikban az erőt, a harmadikban a gyorsaságot kell növelni. Ugyanakkor minden válogatott versenyzőnek speciális étrendre van szüksége, amely a szervezetükben biztosítja az energiapótlást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy létrejött már a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ, amely szerinte világszinten is egyedülálló.

Mocsai Lajos, a TF rektora arról beszélt, hogy a sportdietetikus szakmára nagy szükség van. Utalt arra, hogy a tanintézménynek alapküldetése az életmód és életminőség területén megfelelő támogatást nyújtani a táplálkozástudomány oldaláról. Másfelől – folytatta – a kormány azt a feladatot adta az egyetemnek, hogy az élsportolókat szakszerű táplálkozástudományi szaktanácsadással lássa el. Zárásként azt hangsúlyozta, hogy a sportdietetikusi képzésben legalább ötven százalékban olyan integrált tudást akarnak nyújtani a hallgatóknak, amelyet a gyakorlatban azonnal hasznosítani tudnak majd.

Martos Éva, a sport-táplálkozástudományi központ által szervezett kétszáz órás képzés vezetője elmondta, hogy a tizenkét – már dietetikus végzettséggel rendelkező – hallgatónak tizenkét tantárgyat fognak oktatni, és ezek között minden „hot topic téma” szerepelni fog.

„Az a célunk, hogy hiteles tudás birtokában lévő szakemberek állhassanak a sportolók mellé” – fogalmazott Martos Éva, aki szerint a sportteljesítményhez átlagosan öt százalékot tud hozzátenni a helyes táplálkozás. Egy középszerű sportolóból nem válhat ugyan világklasszis, de ha egy világklasszis helytelenül táplálkozik, akkor középszerűvé válhat – mondta.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…