Főoldal Hírek Életmód Elindult a dietetikusképzés a TF-en

Elindult a dietetikusképzés a TF-en

5 perc átlagos olvasási idő
0
355
 ehaccp_topbanner3.jpg

A sportért felelős államtitkár szerint örömteli, hogy a Testnevelési Egyetemen (TF) elindult a hiánypótló sportspecifikus dietetikusképzés, mert a megfelelő szintű sportteljesítmény egyik alappillére a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Szabó Tünde a TF-en tartott csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a sportban manapság olyan szoros verseny zajlik, hogy csupán nüanszokon múlik, valaki nyer-e vagy nem.

Hozzátette: magas szintű teljesítmény csak úgy érhető el, ha a versenyző minden területen figyelembe veszi a céljait és annak megfelelően készül.

Szabó Tünde hangsúlyozta, a táplálkozásról érdemes sportágspecifikusan beszélni, hiszen az egyikben az állóképességet, a másikban az erőt, a harmadikban a gyorsaságot kell növelni. Ugyanakkor minden válogatott versenyzőnek speciális étrendre van szüksége, amely a szervezetükben biztosítja az energiapótlást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy létrejött már a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ, amely szerinte világszinten is egyedülálló.

Mocsai Lajos, a TF rektora arról beszélt, hogy a sportdietetikus szakmára nagy szükség van. Utalt arra, hogy a tanintézménynek alapküldetése az életmód és életminőség területén megfelelő támogatást nyújtani a táplálkozástudomány oldaláról. Másfelől – folytatta – a kormány azt a feladatot adta az egyetemnek, hogy az élsportolókat szakszerű táplálkozástudományi szaktanácsadással lássa el. Zárásként azt hangsúlyozta, hogy a sportdietetikusi képzésben legalább ötven százalékban olyan integrált tudást akarnak nyújtani a hallgatóknak, amelyet a gyakorlatban azonnal hasznosítani tudnak majd.

Martos Éva, a sport-táplálkozástudományi központ által szervezett kétszáz órás képzés vezetője elmondta, hogy a tizenkét – már dietetikus végzettséggel rendelkező – hallgatónak tizenkét tantárgyat fognak oktatni, és ezek között minden „hot topic téma” szerepelni fog.

„Az a célunk, hogy hiteles tudás birtokában lévő szakemberek állhassanak a sportolók mellé” – fogalmazott Martos Éva, aki szerint a sportteljesítményhez átlagosan öt százalékot tud hozzátenni a helyes táplálkozás. Egy középszerű sportolóból nem válhat ugyan világklasszis, de ha egy világklasszis helytelenül táplálkozik, akkor középszerűvé válhat – mondta.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…