Színes Nébih: pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-01-15 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,153 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Nébih: pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a decemberi akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió forint bírságot szabtak ki – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a 2014-es ellenőrzéshez képest kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt. Különböző okok miatt a megvizsgált 27 635 élelmiszertétel 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból. Szintén javulást figyeltek meg a kitelepült vendéglátók működésében: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80 százaléka megfelelően, 18 százaléka kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2 százalékuknál volt szükség hatósági intézkedésre. A kistermelőknél országszerte 427 ellenőrzést végeztek, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség. A kirívó esetek között említették a karosszéria-lakatos műhelyben berendezett halfeldolgozót Fejér megyében, a súlyos higiéniai, nyomonkövetési és jelölési hiányosságokkal működő sütőipari céget Csongrád megyében és egy vásárolt alapanyagokkal trükköző kistermelőt Somogy megyében. A szakemberek kiemelten ellenőrizték a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket – köztük a bejglit -, a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette a friss hal forgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is. Higiéniai hiányosságokat – a tavalyi évhez hasonlóan – az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak. A termékek minősége az ellenőrzések 3,2 százalékában nem volt megfelelő, ami a 2014-es 2 százalékhoz képest némileg emelkedett. A vizsgált élelmiszerek nyomonkövethetőségével az ellenőrzések 2,7 százalékánál volt valamilyen probléma. (MTI)
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Őshonos delikát Avagy az eredeti ízek… A rovat, az eredeti ízekről, őseink tudásáról, technológiáiról, hagyományairól, és a …
Nem mindig jók a „mentes” élelmiszerek Egyre többen keresik a megváltoztatott összetételű, „mentes” élelmiszereket, de ezek megtévesztőek lehetnek – mondta …