Főoldal Hírek Átólzéig Eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka

Eredetvédett lett a Vasi vadkörte pálinka

5 perc átlagos olvasási idő
0
170
 ehaccp_topbanner4.jpg

A Vasi vadkörte pálinka is eredetvédett lett; az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott ‒ jelentette be a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón a Magyar Pálinka Házában. Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

 

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program.

 

A pálinkánál különösen fontos, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye legyen eredetvédett, hogy minél több pálinkavidék legyen az országban. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikomokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek. Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

 

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezése azért nagy dolog, mert egy olyan helyileg ismert érték kapott eredetvédelmet, amely példaként szolgálhat mások számára is.

 

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka ‒ egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg ‒ került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el, a kivitel mennyisége elenyésző.

 

 

MTI/OPH Kép: Reuters/Balogh László
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
  • Citrusos sült pulyka

    Hozzávalók 10 főre: 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka, 240 ml frissen fac…
  • Egyre kevesebb gyógynövényt gyűjtenek be

    Magyarországon 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja a gyógynövény ágazat, amely az…
  • Ételallergia, vagy ételérzékenység?

    Búza, glutén, tojás, tej és szója – leggyakrabban ezek az összetevők okoznak panaszokat ak…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Megújítható a szabolcsi almatermelés

    Megújítható a szabolcsi almatermelés, de ehhez át kell alakítani annak szerkezetét. A vált…
  • Luca-nap, az év legrövidebb napja

    A Gergely-naptár bevezetése előtt december 13., azaz Luca napja volt az év legrövidebb nap…
  • Egészséges és menő

    A gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítását célzó Menő menzák az …
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Citrusos sült pulyka

Hozzávalók 10 főre: 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka, 240 ml frissen fac…