Főoldal Hírek Kultúra Péterfalvi szerint jó döntés a Facebook-regisztráció korhatárának megváltoztatása

Péterfalvi szerint jó döntés a Facebook-regisztráció korhatárának megváltoztatása

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,899
 ehaccp_topbanner3.jpg

Péterfalvi szerint jó döntés a Facebook-regisztráció korhatárának megváltoztatása

 

A jelenlegi szabályozás szerint már 13 éves kortól lehet regisztrálni az egyik legnépszerűbb közösségi oldalra, a Facebookra. Az Európai Parlament Bizottsága előtt lévő egyik javaslat szerint azonban ezt három évvel kitolnák, így az alsó korhatár 16 év lenne. Mint azt Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke évértékelőjében a Rádió Orientnek elmondta, ez egyezne a hazai szabályozással, amely az infótörvény 2012-es módosítása óta szintén ettől a kortól teszi lehetővé jogi nyilatkozatok megtételét. 

Jön az új adatvédelmi irányelv

Tíz év után jövő májusban ismét hazánkban tartják az Európai Adatvédelmi Konferenciát, amelynek az új adatvédelmi irányelv mellett fő témája lesz egy olyan kiegészítő irányelv, amely a bűnügyi együttműködés keretében történő adattovábbításról szól. Mint azt Péterfalvi Attila elmondta, bár ezek szövegében már egyezséget kötöttek a tagállamok, formális elfogadásuk csak jövőre várható, a kihirdetést követően pedig annak hatályba lépéséig két évünk van felkészülni az ezzel járó többletfeladatokra, amelyeknek személyi és költségvetési vonzatai is lehetnek. Hozzátette: felmerült, hogy az egyes adatvédelmi hatóságok a saját szervezetüket egyformán építsék fel. 

Mi lesz a Safe Harbor után?
Fontos kérdés továbbá a Safe Harbor eltörlését követően – amely lehetővé tette, hogy az amerikai vállalatok az Atlanti-óceán túloldalán tárolják a felhasználók személyes adatait – az új európai-amerikai adatexport-egyezmény tartalma és annak kidolgozása. „Kiemelt jelentőségű, hogy milyen garanciákat várhat el Európa az Amerikai Egyesült Államok jogrendszerében a tömeges megfigyelések elleni fellépés, az egyéni jogorvoslati lehetőségek tekintetében” – mondta az elnök.

A titokfelügyeleti jogkör jelentősége
A 2015. évtől egy törvényi változásnak köszönhetően a titokfelügyeleti jogkörrel bővült a hatóság tevékenysége. Mint azt Péterfalvi Attila elmondta, a szabályozás fontos változás, hiszen jogállami garanciát biztosít, amelynek köszönhetően Magyarországon már nemcsak formális jogorvoslati rendszer, hanem a minősített adatok minősítésének érdemi felülvizsgálata is lehetséges. Hozzátette: ez természetesen többletfeladatot ró a hatóságra, de mivel az eddig elindított eljárások még folyamatban vannak, a tapasztalatokról csak a jövőben lehet többet mondani. 

16 év lehet a Facebook-regisztráció korhatára
Az Európai Parlament Bizottsága előtt van egy javaslat, amelynek elfogadása esetén a 16 éven aluliak csak szülői engedéllyel használhatnák a közösségi médiát. A felvetéssel az elnök alapvetően egyet ért – mint emlékeztetett a tudatos internethasználat miatt indították el évekkel ezelőtt a Kulcs a Net világához projektjüket – és mint azt elmondta, egyezne a hazai szabályozással, hiszen 2012 óta az infótörvény alapján a jogi nyilatkozatok megtételének alsó korhatára szintén 16 év. A javaslat elfogadása esetén tehát a mostanihoz képest – amikor is 13 évesen lehet leghamarabb regisztrálni például a Facebookra – három évvel kitolódna a korhatár. 

Elkészült a hatóság iratkezelő programja
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság létrehozása óta eltelt négy év után rendelkezésünkre áll az az auditált iratkezelő program, amit a korábbi ombudsmani rendszerből nem hoztunk magunkkal, hiszen az adatvédelmi biztosok akkor még nem is rendelkeztek ilyen szoftverrel – mondta az elnök. „Ezt azonban folyamatosan kell fejleszteni, hogy megfeleljen a 21. századi közigazgatási modellnek, hiszen segítségével lehetővé válik a munkatársak teljesítményértékelése” – zárta szavait. 

 

OrientPress Hírügynökség (OPH)internet/ illusztráció

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…