Főoldal Hírek Színes Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen korán a szüret

Emberemlékezet óta nem kezdődött ilyen korán a szüret

8 perc átlagos olvasási idő
0
267
 ehaccp_topbanner3.jpg

A szokatlanul meleg és csapadékos időjárás miatt hetekkel korábban megkezdődik a szőlő szüretelése – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc adásában. Ilyen korai szüretre még az idősebb borászok sem emlékeznek.

 

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, hogy az időjárási viszonyok miatt a szőlő érése hetekkel előrébb jár az ilyenkor szokásosnál, több helyen már le is szedték a csabagyöngyét – két héttel korábban, mint az elmúlt években.

 

Ilyen korai szüretre még az idősebb borászok sem emlékeznek. Az éghajlatváltozás miatt megfigyelhető, hogy csúszik előre a szüretelés időpontja – tette hozzá. Ez nem magyar jelenség, a nyugat-európai borvidékeken is megfigyelhető, hogy a 20-30 évvel ezelőtti időszakhoz képest egyre korábban kezdődik a szőlő szüretetelése.

 

Sopronban és Etyeken megkezdődött az Irsai Olivér szürete, amely ezen a héten a legnagyobb magyarországi borvidéken, a Kunsági borvidéken folytatódik. A Tokaj-Hegyalja térségben a furmint egyes fajtáit, amelyet általában októberben érik, akár már augusztusban leszedhetik – mondta.

 

Az augusztusi és szeptemberi időjárás befolyásolja a mennyiséget és a minőséget, fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az időjárás, ne legyen se túl nedves, se túl meleg. A kedvező minőséghez fontos, hogy hűvösek legyenek az éjszakák, mert a túl meleg van, az nem kedvez a bor savszerkezetének.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Jó lesz az idei bor minősége

Az idei kilátásokról Brazsil Dávid elmondta, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tavalyi évvel megegyező szőlő és bor mennyiségre számít, viszont a minőség jobb lehet az első tapasztalok alapján.

 

Kifejtette: homogének a fürtök, vagyis a bogyók egyszerre érnek meg, és jól sikerült megvédeni az év folyamán a szőlőket.

 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette honlapján a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az előrejelzés borvidéki bontásban tartalmazza az egyes fajtakörök várható átlagárát. Az uniós jog szerint kötelező árat, sem az állam, sem a szakmaközi szervezet nem határozhat meg. Ez egy átlagos nettó felvásárolási árra vonatkozó előrejelzést jelent, amelynek célja a szőlőpiac átláthatóságának növelése, a termelők és a felvásárlói oldal közötti hosszú távú szerződéses viszonyok kialakítása.

 

A HNT a bérnövekedés valamint a vegyszerek árának emelkedése miatt idén árnövekedéssel számol. Brazsil Dávid szerint az lenne az előnyös, ha nem csak a szőlőtermelők tudják a borászatok felé érvényesíteni, hanem a borászatok a kereskedők felé.

 

A nagy-somlói borvidéken a fehér furmintra 186 forint, a pécsi borvidéken a fehér szürkebarátra 93 forint kilogrammonkénti várható nettó átlagárat mutat a szakmaközi szervezet prognózisa.

A számítások mögött komoly matematikai modellek állnak – fogalmazott szerepelnek, a világpiaci tendenciákat, a jelenlegi készleteket, valamint az idei várható szüret adatait is.

 

Forrás: Kecskés Noémi/OPH

 

Gépekkel enyhítik a munkaerőhiányt

A munkaerőpiaci helyzetet firtató kérdésre elmondta, hogy a bortermelési ágazat is átalakuláson megy keresztül. A szőlőtermelés nagyon munkaigényes ágazat, egy hektár terület élőmunka igénye 400-600 óra között változik – mondta.

 

Egyre több termelő hajtott végre olyan beruházást, amellyel csökkenteni tudja élőmunkaerő kitettségét. Erre példaként hozta fel a szőlőkombájnt, amely 150 óra élőmunka megtakarítását teszi lehetővé.

 

 

 

OPH/hirado.hu/Kossuth Rádió Kép: REUTERS/Benoit Tessier, Pixabay
 • Veszélyes lehet a szokatlan meleg

  A szokatlanul meleg időjárás jót tesz a háztartásoknak az alacsonyabb fűtésszámlák miatt, …
 • Kezdődik az országos körteszüret

  Magyarországon évente 23 és 28 ezer tonna között termett körte az elmúlt esztendőkben. A M…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
 • Halból nem lesz hiány

  Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
 • „Citromba harapott” a Nébih

  Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta progra…
 • Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt

  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. A…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Halból nem lesz hiány

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…