Főoldal Hírek Kultúra Közigazgatás a Szigeten

Közigazgatás a Szigeten

8 perc átlagos olvasási idő
0
943
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az elmúlt évek gyakorlatát folytatva idén is kint lesz a Szigeten számos közigazgatási szerv, többek között Budapest Főváros Kormányhivatala is. A Rádió Orienten Domokos Péter főigazgató elmondta, az ilyen jellegű rendezvényeken mindenképpen érdemes jelen lenni, hiszen minden hasonló esemény remek alkalom arra, hogy a fiatalokhoz közelebb hozzák a közigazgatást. A kormányhivatal a tavalyi évnél is színesebb kínálattal, valamint számos izgalmas kiegészítő programmal készül.

 

Idén harmadszorra települ ki a kormányhivatal a Szigtre. Domokos Péter elmondta, igyekeznek olyan arculattal és tematikus programokkal megjelenni a rendezvényen, ami egy szigetlakó érdeklődését fel tudja kelteni.

 

A 2016-os és 2017-es évhez képest újdonság, hogy a szokásos helyszín mellé immár beparkol a mobil ügyfélszolgálat is, vagyis a kormányablak busz, így rögtön ügyintézésre is lehetősége nyílik majd a fesztiválozóknak.

 

A főigazgató hozzátette, ez külön jól jöhet, hiszen minden évben rengeteg okmányt (személyi igazolványt, lakcímkártyát, jogosítványt, útlevelet) veszítenek el a különböző rendezvényeken, most viszont akár helyben felvetethetik a jegyzőkönyvet és pótolhatják a szükséges okmányokat azok, akik így jártak. Mint ismertette, csak a tavalyi Balaton Sound és VOLT fesztivált követően 147 személyi okmányt juttattak vissza a tulajdonosához.

 

Népszerűsítik az ügyfélkaput is, az érdeklődők szakemberek segítségével tudnak regisztrálni akár azonnal is, hiszen az elektronikus közigazgatás egyre elterjedtebb, és jó, ha a fiatalok is minél hamarabb megismerkednek vele.

 

2017-es kitelepülés
BFKH

 

A tematika összeállításával kapcsolatban a szakember elmondta, 1-3 napos programok cserélődnek majd, de vannak fix elemek is.

 

Már a VOLT-on is nagy sikere volt például az Egészség Szigetének, itt az alapvető higiéniás kérdések kerülnek a középpontba, és „hatóságilag ellenőrzik” is a szigetlakókat.

 

Bemutatásra kerülnek például a tudatmódosító szerek veszélyei: lesz „részeg szemüveg”, amelyet felvéve arról szerezhetnek tapasztalatot a fiatalok, hogy mennyiben lát máshogy egy alkoholos befolyásoltság alatt álló személy, illetve alkohol szondát is lehet majd fújni, amiből kiderül, mennyi alkoholmennyiség hogyan kerül megjelenítésre egy ilyen vizsgálat alkalmával, melynek a célja a játékos prevenció.

 

védelmi igazgatási szervek jóvoltából lehet majd gázmaszkot próbálni, megismerkedhetnek az érdeklődők az országosan kiemelt védelmi vagy zöldövezeti területekkel, és kitölthetnek totót, ami általános tájékozottságukról ad majd képet. A programpont célja elsősorban az, hogy megmutassák, egy esetleges vis maior vagy katasztrófahelyzetben mi a lakosság és mi a hatóság feladata és szerepe, valamint a világszerte egyre növekvő terrorizmus miatti lehetséges vész-forgatókönyvekbe is bepillantást nyerhetnek a kíváncsiak.

 

BFKH

 

Lesz szakember a hatósághoz tartozó jogi területeken is, különös tekintettel az áldozatsegítéshez tartozó kormányhivatali feladatokra, például megmutatják mi a teendő, ha bántalmazásról szerzünk tudomást a környezetünkben, vagy akár mi magunk válunk áldozatává hasonlónak, valamint pszichológus is rendelkezésre áll majd.

 

Jelen lesz a Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály és Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály, lehet majd orto fotókat nézni és térképen elhelyezni.

 

Folyamatosan futnak majd a JOBb itthon programok, lesz CV-írás, tanácsadás, álláskeresési tippek.

 

Kint lesz a Fogyasztóvédelem, a NAV, Természetesen ajándék is várja az érdeklődőket.

 

Domokos Péter rámutatott:

a kitelepülés legfontosabb célja a közigazgatásba vetett bizalom erősítése egyrészt az elektronikus közszolgáltatások népszerűsítése, másrészt a hivatali munka bemutatása révén.
OPH Kép: Archívum
  • Érdemes időben lecsapni a Sziget-jegyekre

    A Sziget a minap közzétette az első 80 fellépőjét, mostantól pedig már azt is tudjuk, hogy…
  • Civileket vár a Sziget

    Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége ka…
  • Nyolcvan nevet jelentett be a Sziget

    Sokáig hallgattak a Sziget szervezői, most azonban itt az első hír, benne mintegy nyolcvan…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

Meghaladta az 1400 forintot a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1407 forint vol…