Főoldal Hírek Utazás 65 természetes fürdőhely látogatható Somogyban

65 természetes fürdőhely látogatható Somogyban

8 perc átlagos olvasási idő
0
556
 ehaccp_topbanner3.jpg

Somogy megyében jelenleg 65 természetes fürdőhely üzemel, melyből a Balaton déli partján Balatonberénytől Balatonvilágosig 63 található, valamint egy Kaposváron a Deseda tónál, továbbá júliustól Barcsnál a Dráva folyón kijelölt strand is megkezdi a működést. Ebben a szezonban Hajmáson a Zselicvölgy Plázs nem üzemel.

A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Kormányrendelet szabályozza.

A Somogy Megyei Kormányhivatal valamennyi strand vonatkozásában lefolytatta az évenként kötelező fürdővíz használati engedélyezési eljárásokat. A helyszíni szemlék, valamint az üzemeltetők nyilatkozata alapján megállapításra került, hogy az üzemelés tárgyi és személyi feltételei biztosítottak Somogyban.

A jogszabályi előírásnak megfelelően a vízminőség ellenőrzése céljából folyamatos monitorozás történik. Az első mintavételek mindenhol megtörténtek, a vizsgálatok alapján jelenleg valamennyi strand vize fürdésre alkalmas. A további vizsgálatokat a jóváhagyott mintavételi ütemterv alapján havi rendszerességgel – a kijelölt mintavételi helyeken történő mintából – akkreditált laboratórium fogja elemezni. Az aktuális vízminőségi adatok megtalálhatóak a strandokon kihelyezett információs táblákon, valamint kérdés esetén a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai is rendelkezésre állnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – az aktuális és az azt megelőző három év (2016-2019) vizsgálati eredményeit alapul véve – elkészítette a strandok minősítését, majd azt „Hazai természetes fürdővizek 2019. évi minősítése” címmel a honlapján közzétette.

A 2016-2019. évi adatok alapján a balatoni strandok zöme és a Deseda tó „kiváló”, míg Balatonmária-fürdőn a Hullám utcai-, Őrház utcai-, Őz utcai-, Polgár utcai- és a Szabadság utcai strandok, a Hajmási Zselicvölgy Plázs, valamint a drávai szabad strand „jó” minősítést kapott. Tekintettel arra, hogy Balatonőszödön a Községi strand még nem rendelkezik megfelelő számú vizsgálati eredménnyel, a minősítése jelenleg még „besorolás alatti” fázisban van.

A járványhelyzetre való tekintettel néhány fürdőhasználati és üzemeltetési előírás szigorítása vált szükségessé, mint például a közvetlen kontaktus kerülése, szociális távolság tartása, fokozott fertőtlenítés, dolgozók védelme, valamint oktatása. A vonatkozó jogszabályi előírás jelenleg 10 m2/fő pihenőterület biztosítását teszi kötelezővé. Az előírt közegészségügyi feltételek biztosítása a kijelölt fürdőhely üzemeltetőjének feladata, a népegészségügyi ellenőrök ebben a szezonban fokozott figyelmet fordítanak ezek betartásának ellenőrzésére is.

A járványügyi készültség időszakában történő biztonságos fürdőzés elősegítése céljából az NNK elkészített egy tájékoztató anyagot, amely a honlapján olvasható.

A nem kijelölt fürdőhelyeken, valamint a fürdővíz használati engedéllyel nem rendelkező természetes vizekben a fürdőzés kockázatos, mivel a víz minősége nem ellenőrzött, a természetes fürdőként történő használathoz a szabályozott közegészségügyi feltételek nem biztosítottak.

OPH/Somogy Megyei Kormányhivatal Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…