Főoldal Hírek Ajánló Egységes gyakorlati képzés címmel gyűlésezik a Felszolgáló munkacsoport:

Egységes gyakorlati képzés címmel gyűlésezik a Felszolgáló munkacsoport:

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,262
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egységes gyakorlati képzés címmel gyűléseznek a felszolgálók

 

A felszolgálóképzéssel már korábban (Eddig, és ne tovább!) foglalkoztunk, ugyanis szeretnénk visszaadni annak régi időkben még meglévő társadalmi rangját, megbecsülését. Éppen ezért a Nemzeti Egység Klaszter <mint a vendéglátóipar ernyőszervezete> stratégiai kérdésként kezeli a felszolgálókat, ezért előzetes egyeztetéseink alapján a Nemzeti Egység Klaszter Pincér- és Mester munkacsoportjának elnökségét Balogh István Ferenc úr vállalta magára. Míg az Oktatási munkacsoportot Tóth Gábor úr, a VSZOE alelnöke vállalta el. (Az oktatási munkacsoport gyűlésének időpontjára január első két hetében lehet számítani.)

 

Megállapodtunk abban, hogy a VSZOE és az Éttermi Mesterek klubja szervezésében létrejövő rendezvényen előkészítik a Felszolgáló munkacsoport felállítását. 

 

„Tisztelt Kollégák, Barátok, Ismerősök!

 

Régóta tervezünk egy összejövetelt annak céljából, hogy a szakmánkat (pincér, felszolgáló) egy kicsi próbáljuk meg „egységesíteni”.

Értem ez alatt, hogy számos olyan kérdés merül fel, amit a szakoktatók, tanárok és a szakmánkban dolgozó pincérek, felszolgálók egészen másként tanítanak, oktatnak és használnak a napi életben, mint ami a tan- és szakkönyvekben le van írva. Sajnos a legnagyobb baj az, hogy a könyvekben sem egységesen és  egyformán jelennek meg ezeknek a leírásai.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy  eltérően tanítják a pincér szakmát.

Ezúton szeretnénk meghirdetni „egységes gyakorlati képzés” címmel, először egy vitaindítványt, melyre kérnénk mindenkit, hogy  a gyakorlatban felmerülő mindennemű kérdést juttassátok el hozzánk, majd mindenkit szeretettel meghívnánk ennek az anyagnak a végleges kidolgozására, rendezésére, egy közös összejövetelre.

Olyan kérdéseket, mint például:

  • a pezsgő kikeveréséhez adunk-e kanalat, vagy
  • kostóltatjuk  a pezsgőt, vagy  
  • töltünk- e  a pezsgőnél a dugópohárba, vagy nem,
  • miért szedjük le a só- és borsszórót a desszert előtt,
  • miért szedjük le a szalvétát a desszert után,
  • a kávé után miért nem törölheti meg a száját a vendég,
  • kínálunk kenyeret az étkezés megkezdése előtt (pl. ha erőlevessel kezd a vendég,  
  • miért adunk citromszeletet az ásványvízhez egy étteremben (esetleg bort fogyaszt a vendég ásványvízzel)…stb.
  •  

Rengeteg ilyen és ehhez hasonló kérdés merült, illetve merül fel, ezért kérünk benneteket, hogy küldjetek el minél több példát, amit azután közösen megbeszélünk, eldöntünk, hogy egy kicsit egységesebb legyen a vizsgáztatás, akár a szakmunkás, vagy akár a mestervizsgákon.

Fáradozásotokat előre is köszönjük.

A gyűlés ideje: 2015. december 05. szombat. 13.00. óra,

Helye: a budapesti Dobos C. József iskola pincér szaktanterme.

 

Erre az alkalomra várunk minden érdeklődő pincér szakoktatót az ország egész területéről.

Ahhoz, hogy megfelelően elő tudjunk készülni, kérek mindenkit, hogy a szakmával kapcsolatos vitás kérdéseket, amelyek felmerültek vizsgán, mesterképzésen, írjátok össze, és küldjétek el nekem (baloghif@pr.hu), vagy Tóth Gábornak (vszoe2014@gmail.com).

Kaptunk már pár kollégától vitás kérdés csokrot, ezeket folyamatosan feldolgozzuk, összesítjük, hogy a helyszínen ne a problémákkal, hanem a megoldásokkal tudjunk foglalkozni.

 

Tisztelettel:

 

Balogh István Ferenc 

Magyar  Éttermi Mesterek Klubja ;Elnök

 

Tóth Gábor

Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete; alelnök

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2021. decemberi száma!

Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonn…