Főoldal Hírek Átólzéig Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,072
 ehaccp_topbanner3.jpg

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség

(MTI) – Öt kategóriában ítélték oda a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) által most alapított Par Excellence díjat. A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót kedden Budapesten nevezték meg.

    

    A szövetség 2011. májusi megalakulása óta több mint ötven szakmai programot és továbbképzést szervezett tagjainak, ezek során folyamatosan kapcsolatban áll és szorosan együttműködik a hazai borszakma meghatározó szakembereivel, így merült fel egy díj létrehozásának gondolata – emlékeztetett az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a Masosz.

    Mint közölték, a Par Excellence díj a Magyar Sommelier Szövetség szakmai elismerése olyanoknak, akik tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, illetve különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, valamint a vendéglátói munka megbecsültségének és népszerűsítésének növeléséhez. Az elismerés odaítélésekor figyelembe veszik a díjazott eddigi magas színvonalú szakmai tevékenységét és azt is, hogy munkássága mennyire segíti a szövetség célkitűzéseinek megvalósulását.
    Heimann Zoltán szekszárdi borász termelő kategóriában nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás szerint a Heimann Családi Birtok a sommelier-kkel, borpincérekkel hagyományosan jó viszonyt ápol, partnernek tekinti őket. Heimann Zoltán borait és szakmai munkáját belföldön és külföldön egyaránt elismerik: 2011-ben Stuttgartban azt ArtVinum az év európai borszakértőjének, 2013-ban pedig a Budapest Business Journal az év gasztroborászának választotta.
    Vendéglátó kategóriában a Gundel Étterem csapata veheti át a díjat. Mint az indoklás emlékeztet, a Gundelben dolgozott először Magyarországon főállású sommelier Malatinszky Csaba személyében, és az étteremhez kötődik Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok, valamint Cseke Gábor sommelier bajnok is. A Gundel Étterem csapatának meghatározó tagjai olyan szakemberek, mint Buday Gábor, Alföldy Tádé és Bándoli Attila ügyvezető igazgatók, valamint Kozma Kálmán, a Gundel Ház igazgatója.
    Szakíró kategóriában a Masosz Alkonyi Lászlót díjazza, aki az első nívós hazai boros szaklap, a Borbarát Magazin kiadója és főszerkesztője volt, és olyan jelentős könyvek fűződnek a nevéhez, mint például a Tokaj – A szabadság bora, a Birtokok és Borok, a Tokaj – Dűlőmitológia vagy a Tokaj – HetedHétHatár. Jelenleg a 300 éves tokaji dűlőklasszifikáció rekonstruálásán és egy tállyai birtok felépítésén dolgozik.
    Par Excellence díjjal oktató kategóriában Káli Ildikót, a Kodolányi János Főiskola címzetes docensét tüntették ki. A díjazott több mint tíz éve tanít bortanfolyamokon, így a hajdani Magyar Borok Házában, a Vatel Rendezvényiskolában, a Dionysos borházban, később a francia Sopexa borpromóciós szervezet felkérésére tartott kurzusokat. Nemcsak oktat, hanem közösséget is teremt, érezhetően missziónak tekinti a minőségi borkultúra terjesztését – áll az indoklásban.
    Szalay Péter, az IFDT Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa kereskedő kategóriában részesül a díjban. Cége 1998-tól foglalkozik borkereskedelemmel; a széles import portfólió mellett az elmúlt évtized közepén kezdett magyar borokat is forgalmazni, ezek részaránya már döntő a termékpalettán. Az IFDT 2011 óta évente megrendezi a Spirit of Wine portfóliókóstolót, ahol reprezentatív termékbemutatót tart partnereinek és a sommelier-knek, borpincéreknek; sommelier-k bevonásával rendszeresen tart kóstolótréninget a felszolgáló csapatnak.
    Az ünnepélyes díjátadásra 2015. február 22-én, a magyar sommelier bajnokság aznapi döntőjének megkezdése előtt, a budapesti Hotel Corinthia Kávébár Bazár 2015 rendezvényének keretében kerül sor – közölte a Masosz.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…