Főoldal Hírek Utazás Egyre kevesebb helyen lehet ingyen fürdeni a Balatonon

Egyre kevesebb helyen lehet ingyen fürdeni a Balatonon

16 perc átlagos olvasási idő
0
1,034
 ehaccp_topbanner3.jpg

Már csak húsz olyan település akad a tó körül, ahol vannak ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok – most már ezek megvédésért küzdenek civilek.

 

„A Balaton kulturális és természeti értékeink közé tartozik. Évtizedek óta sokak számára egyet jelent a szabad fürdőzéssel a természetes partszakaszokon, de 2018-ban már csak húsz településen fürödhetünk belépő nélkül” – idézi a Népszava azt az online petíciót, mely a Közép-Európa legnagyobb tavának szabadstrandjai megőrzéséért indult.

 

Az aláírásgyűjtés szervezői azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánosságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, az elkövetkező öt évben nem csökken a jelenleg ingyenesen elérhető partszakaszok száma. Az aláírásgyűjtők szerint a Balaton-törvény 2016-os módosítása lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a szabadstrandokat eladják, és helyén lakóparkok és luxusingatlanok épülhetnek. A lap emlékeztet: két éve Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette:

a Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára.

 

Az idén már csak húsz olyan település maradt a tó körül, ahol vannak ingyenes fürdésre alkalmas partszakaszok, és csupán fél tucat van, ahol kizárólag szabadstrandokat alakított ki az önkormányzat. Utóbbi döntéssel az érintett települések lemondtak a strandfejlesztési pályázaton elnyerhető támogatásokról is, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. csak megtérülő beruházások finanszírozását segíti.

 

„Szolgáltatás nincs ingyen” – fogalmazott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. „Ennek ellenére továbbra sem tervezzük, hogy fizetőssé tesszük a strandjainkat, viszont értelemszerűen elő kell teremtenünk a forrást a fenntartásukhoz, ezért is vezettük be a fizetőparkolást a part mentén” – tette hozzá.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Balatonmáriafürdőn a központi, fizetőstrand mellett hét szabadstrand várja a vendégeket.

 

A fizetőstrandon értelemszerűen magasabb szintű szolgáltatás nyújtunk – mondta Galácz György polgármester. A városvezető elmondása szerint a fizetőstrandokból származó évi 12-14 millió forint bevétel fedezi a szabadstrandok fenntartását is.

Örvényesen egyáltalán nincs fizetős partszakasz. „Ha akarnánk, mindössze 220 fős fizetőstrandot tudnánk kialakítani a törvény szerint, így viszont nem érné meg pénztárosokat, takarítókat alkalmazni” – indokolta Huszár Zoltán polgármester. A szabadstrand fenntartását a büfészerződéssel oldották meg: az üzemeltető alacsonyabb bérleti díjat fizet, viszont állja a rezsit és ő nyíratja a füvet.

 

Sokan fürdenek a Dunában, pedig több helyen tiltott

A nyári kánikulában egyre többen keresnek menedéket a vízpartokon, és aki teheti, természetes vizek mellett tölti az idejét. A Dunakanyar több településén magas színvonalú szabadstrandok épültek ki. A fővárosiaknak is lenne igénye erre, de egy rendelet értelmében tilos a fürdőzés a Dunában, ennek megszegése szabálysértés és bírsággal jár.

Jelenleg Budapest területén egyetlen kijelölt és engedélyezett szabadstrand ismert, amelyet a XXIII. kerületben, a Joker-tónál alakítottak ki – közölte megkeresésünkre az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). A fővárosban dunai fürdőhely nincs. Az OKI-nak nincs információja arról, hogy kérelmet nyújtottak volna be az engedélyezésre.

A tiltásokat figyelmen kívül hagyva azonban mégis sokan engednek a csábításnak. Meleg napokon gyakran látni a Dunában megmártózó embereket a Római-parton vagy a dél-pesti ágon, azonban ez nemcsak szabálysértés, de kockázatokat is rejt.

Egy belügyminisztériumi rendelet értelmében a városok belterületén lévő szabad vizekben a kijelölt fürdőhelyek kivételével tilos a fürdőzés, így a tiltás érvényes a folyó teljes budapesti szakaszára. A tilosban fürdőzőket akár 150 ezer forintig terjedő bírsággal is sújthatják.

 

Egészségügyi kockázatok is vannak

Bár a megkérdezett szakértők szerint a szennyvíztelepek üzembe helyezésével az elmúlt két évtizedben jelentősen javult a víz minősége a folyó szlovák és magyar szakaszán, de így is egészségügyi kockázatokat rejt a Dunában való fürdőzés.

Az OKI a mikrobiológiai mellett a kémiai kockázatokra is figyelmeztet: ezeken a szakaszon nincsenek meg a fürdőzéshez szükséges közegészségügyi vagy fürdőzésbiztonsági feltételek.

A vízminőség ellenőrzése valamennyi természetes fürdővíznél a fürdőzési szezon előtt egyszer, szezonban pedig legalább havonta történik egy helyszíni szemlével egybekötött mintavétellel. A vizsgálatok általában az E. coli és az Enterococcus baktériumok vizsgálatára terjednek ki. A fürdővizek minősítése a vizsgálati eredmények négyéves adatsorának elemzésével történik.

A kapott értékek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt vízminőségű kategóriákba sorolhatók a természetes fürdővizek, illetve létezik a „besorolás alatt” elnevezésű csoport, ahova azok a strandok kerülnek, amelyek nem rendelkeznek a minősítéshez szükséges mintaszámmal.

Ezek alapján a Dunakanyarban található kilenc strand közül egy kiváló, két jó, egy tűrhető és egy kifogásolt minősítést kapott, a négy „besorolás alatti, új” strandnál valamennyi minta laboreredménye megfelelő volt. (A hazai természetes fürdővizek minősítését ITTnézhetik meg.)

 

Sportpálya és büfé is van a strandokon

A Dunakanyarban az elmúlt években számos szabadstrand létesült, amelyek azóta nagyon népszerűvé váltak. Dunabogdányban létesült az első hivatalos szabadstrand a térségben, amely 2009 óta működik. A strandon sportpályák is találhatók, valamint büfé és öltöző.

A környék legszebb fürdőzőhelyének sokan a Kisoroszi mellett található Szigetcsúcsot tartják, amely inkább táborozóhely, mint szabadstrand. A környék természetvédelmi terület, így autóval nem megközelíthető. A táborban büfé, vizesblokk található, a fürdőzés pedig ingyenes.

A fővároshoz legközelebb fekvő dunai szabadstrand Szentendrén található (Postás strand), amely 2016 óta működik. A vízben bóják határolják a fürdőzési területet. A strand területén büfé, öltöző, zuhanyzó üzemel.

Horányban, Gödön, Felső-Gödön, Nagymaroson, Halászin és Dunakeszin működik még szabadstrand.

 

Szigorúak a feltételek

A szabadstrandok kialakítását a 78/2008. (IV. 3.) kormányrendelet alapján a területileg illetékes járási hivatal végzi. Számos műszaki feltételnek kell megfelelni.

A folyóparti fürdőzési terület kijelölésénél az egyik szempont, hogy a mederviszonyoknak is alkalmasnak kell lenniük a fürdőzésre, a vízfelszín alatt nem lehet tartós akadály, amely akár forgóörvényekhez vezethet.

Hajóállomás, ipari létesítmény közelében nem lehet szabadstrandot létesíteni, és előírás a megfelelő közúti kapcsolat megléte, hogy mentők, tűzoltók akadálymentesen meg tudják közelíteni a partot. A vízben bójákkal kell kijelölni a fürdőzési területet, és ki kell alakítani öltözőket, biztosítani kell mosdókat, a közvilágítást.

 

 

hirado.hu/infostart.hu Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…