Főoldal Hírek Utazás Egyre kevesebb helyen lehet ingyen fürdeni a Balatonon

Egyre kevesebb helyen lehet ingyen fürdeni a Balatonon

16 perc átlagos olvasási idő
0
278
 ehaccp_topbanner3.jpg

Már csak húsz olyan település akad a tó körül, ahol vannak ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok – most már ezek megvédésért küzdenek civilek.

 

„A Balaton kulturális és természeti értékeink közé tartozik. Évtizedek óta sokak számára egyet jelent a szabad fürdőzéssel a természetes partszakaszokon, de 2018-ban már csak húsz településen fürödhetünk belépő nélkül” – idézi a Népszava azt az online petíciót, mely a Közép-Európa legnagyobb tavának szabadstrandjai megőrzéséért indult.

 

Az aláírásgyűjtés szervezői azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánosságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, az elkövetkező öt évben nem csökken a jelenleg ingyenesen elérhető partszakaszok száma. Az aláírásgyűjtők szerint a Balaton-törvény 2016-os módosítása lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a szabadstrandokat eladják, és helyén lakóparkok és luxusingatlanok épülhetnek. A lap emlékeztet: két éve Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette:

a Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára.

 

Az idén már csak húsz olyan település maradt a tó körül, ahol vannak ingyenes fürdésre alkalmas partszakaszok, és csupán fél tucat van, ahol kizárólag szabadstrandokat alakított ki az önkormányzat. Utóbbi döntéssel az érintett települések lemondtak a strandfejlesztési pályázaton elnyerhető támogatásokról is, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. csak megtérülő beruházások finanszírozását segíti.

 

„Szolgáltatás nincs ingyen” – fogalmazott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. „Ennek ellenére továbbra sem tervezzük, hogy fizetőssé tesszük a strandjainkat, viszont értelemszerűen elő kell teremtenünk a forrást a fenntartásukhoz, ezért is vezettük be a fizetőparkolást a part mentén” – tette hozzá.

 

Forrás: Pixabay.com

 

Balatonmáriafürdőn a központi, fizetőstrand mellett hét szabadstrand várja a vendégeket.

 

A fizetőstrandon értelemszerűen magasabb szintű szolgáltatás nyújtunk – mondta Galácz György polgármester. A városvezető elmondása szerint a fizetőstrandokból származó évi 12-14 millió forint bevétel fedezi a szabadstrandok fenntartását is.

Örvényesen egyáltalán nincs fizetős partszakasz. „Ha akarnánk, mindössze 220 fős fizetőstrandot tudnánk kialakítani a törvény szerint, így viszont nem érné meg pénztárosokat, takarítókat alkalmazni” – indokolta Huszár Zoltán polgármester. A szabadstrand fenntartását a büfészerződéssel oldották meg: az üzemeltető alacsonyabb bérleti díjat fizet, viszont állja a rezsit és ő nyíratja a füvet.

 

Sokan fürdenek a Dunában, pedig több helyen tiltott

A nyári kánikulában egyre többen keresnek menedéket a vízpartokon, és aki teheti, természetes vizek mellett tölti az idejét. A Dunakanyar több településén magas színvonalú szabadstrandok épültek ki. A fővárosiaknak is lenne igénye erre, de egy rendelet értelmében tilos a fürdőzés a Dunában, ennek megszegése szabálysértés és bírsággal jár.

Jelenleg Budapest területén egyetlen kijelölt és engedélyezett szabadstrand ismert, amelyet a XXIII. kerületben, a Joker-tónál alakítottak ki – közölte megkeresésünkre az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). A fővárosban dunai fürdőhely nincs. Az OKI-nak nincs információja arról, hogy kérelmet nyújtottak volna be az engedélyezésre.

A tiltásokat figyelmen kívül hagyva azonban mégis sokan engednek a csábításnak. Meleg napokon gyakran látni a Dunában megmártózó embereket a Római-parton vagy a dél-pesti ágon, azonban ez nemcsak szabálysértés, de kockázatokat is rejt.

Egy belügyminisztériumi rendelet értelmében a városok belterületén lévő szabad vizekben a kijelölt fürdőhelyek kivételével tilos a fürdőzés, így a tiltás érvényes a folyó teljes budapesti szakaszára. A tilosban fürdőzőket akár 150 ezer forintig terjedő bírsággal is sújthatják.

 

Egészségügyi kockázatok is vannak

Bár a megkérdezett szakértők szerint a szennyvíztelepek üzembe helyezésével az elmúlt két évtizedben jelentősen javult a víz minősége a folyó szlovák és magyar szakaszán, de így is egészségügyi kockázatokat rejt a Dunában való fürdőzés.

Az OKI a mikrobiológiai mellett a kémiai kockázatokra is figyelmeztet: ezeken a szakaszon nincsenek meg a fürdőzéshez szükséges közegészségügyi vagy fürdőzésbiztonsági feltételek.

A vízminőség ellenőrzése valamennyi természetes fürdővíznél a fürdőzési szezon előtt egyszer, szezonban pedig legalább havonta történik egy helyszíni szemlével egybekötött mintavétellel. A vizsgálatok általában az E. coli és az Enterococcus baktériumok vizsgálatára terjednek ki. A fürdővizek minősítése a vizsgálati eredmények négyéves adatsorának elemzésével történik.

A kapott értékek alapján kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt vízminőségű kategóriákba sorolhatók a természetes fürdővizek, illetve létezik a „besorolás alatt” elnevezésű csoport, ahova azok a strandok kerülnek, amelyek nem rendelkeznek a minősítéshez szükséges mintaszámmal.

Ezek alapján a Dunakanyarban található kilenc strand közül egy kiváló, két jó, egy tűrhető és egy kifogásolt minősítést kapott, a négy „besorolás alatti, új” strandnál valamennyi minta laboreredménye megfelelő volt. (A hazai természetes fürdővizek minősítését ITTnézhetik meg.)

 

Sportpálya és büfé is van a strandokon

A Dunakanyarban az elmúlt években számos szabadstrand létesült, amelyek azóta nagyon népszerűvé váltak. Dunabogdányban létesült az első hivatalos szabadstrand a térségben, amely 2009 óta működik. A strandon sportpályák is találhatók, valamint büfé és öltöző.

A környék legszebb fürdőzőhelyének sokan a Kisoroszi mellett található Szigetcsúcsot tartják, amely inkább táborozóhely, mint szabadstrand. A környék természetvédelmi terület, így autóval nem megközelíthető. A táborban büfé, vizesblokk található, a fürdőzés pedig ingyenes.

A fővároshoz legközelebb fekvő dunai szabadstrand Szentendrén található (Postás strand), amely 2016 óta működik. A vízben bóják határolják a fürdőzési területet. A strand területén büfé, öltöző, zuhanyzó üzemel.

Horányban, Gödön, Felső-Gödön, Nagymaroson, Halászin és Dunakeszin működik még szabadstrand.

 

Szigorúak a feltételek

A szabadstrandok kialakítását a 78/2008. (IV. 3.) kormányrendelet alapján a területileg illetékes járási hivatal végzi. Számos műszaki feltételnek kell megfelelni.

A folyóparti fürdőzési terület kijelölésénél az egyik szempont, hogy a mederviszonyoknak is alkalmasnak kell lenniük a fürdőzésre, a vízfelszín alatt nem lehet tartós akadály, amely akár forgóörvényekhez vezethet.

Hajóállomás, ipari létesítmény közelében nem lehet szabadstrandot létesíteni, és előírás a megfelelő közúti kapcsolat megléte, hogy mentők, tűzoltók akadálymentesen meg tudják közelíteni a partot. A vízben bójákkal kell kijelölni a fürdőzési területet, és ki kell alakítani öltözőket, biztosítani kell mosdókat, a közvilágítást.

 

 

hirado.hu/infostart.hu Kép: pixabay.com
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
  • Halból nem lesz hiány

    Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
  • „Citromba harapott” a Nébih

    Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta progra…
  • Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt

    Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. A…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Halból nem lesz hiány

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…