Csőposta Brutális drágulás jöhet a süteményeknél idén Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2022-03-08 6 perc átlagos olvasási idő 0 440 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Újra a klasszikusok kerülhetnek előtérbe a kínálatbanMilyen süteménytrendek jellemezhetik a 2022-es évet? És vajon merre halad a cukrászipar? A Fazekas Cukrászdát üzemeltető cukrászmesterek szerint a Covid sajnos arra is kihatással van, milyen finomságok kerülnek a pult mögé. “Ahogyan számos szektorban, a cukrászatban is elmondható, hogy egyre fontosabb a minőség. Fokozatosan terelődünk az egyre természetesebb alapanyagok felé. Sajnos azonban ezt a folyamatot is lassítja a Covid-helyzet: brutális áremelések várhatóak az idei évben, ami korlátot szabhat az egyes alapanyagok beszerzésének” – mondja Fazekas Attila, aki testvérével, Ádámmal közösen viszi a boltot.De mi áll az ugrásszerűen növekvő árak mögött? Lelassult a szállítás, így megnövekedett a szállítási költség is. A forgalmazócégek sem mernek akkora tételben bevásárolni, mint korábban. Ráadásul sokszor nem is készletről kapnak árut, hanem külön kell megrendelniük. Emellett az Euro árfolyamának ingadozása is kihat a beszerzési árakra.Fazekas Ádám, a nemzetközi világversenyt is megnyert pisztáciafagyit készítő cukrászmester szerint a kínálatra a gyümölcsök drágulása is kihat. Viszonyításképp: mintegy 30 százalékkal kéne az idén megemelni a málnás süti és fagyi árát, hiszen 25-30 százalékkal növekednek az alapanyagárak is. Nem fognak tudni annyit elkérni ezekért a termékekért, mint amennyibe az előállítása kerül – magyarázza. Mennyiben változik meg a kínálat? “Elképzelhető, hogy a desszert jellegű sütemények háttérbe szorulnak a beszerzési árak miatt, és egy időre visszatérnek a hagyományosabb sütemények, amelyeknek olcsóbb az előállítása. Kevesebb csokoládés, gyümölcsös sütit találhatunk majd a kínálatban, inkább a túrós, mákos, fahéjas sütikre helyeződhet a hangsúly” – mondja Attila.“A mi cukrászatunk egy francia vonalat képviselt, sokféle drága, de minőségi alapanyaggal, mint az olajos magvak, a pisztácia, a pekándió, a mogyoró. Az ilyen sütemények és fagyik most várhatóan ritkulni fognak, bár azt nem gondolom, hogy teljesen kikopnának a kínálatból” – fűzi hozzá Ádám.A cukrászok szerint jó megoldás lehet kissé újragondolt formában tálalni a hagyományos süteményeket. Éppen ezért több francia vagy épp réteges krémest találunk majd a kínálatban, olyan jól bevált klasszikusokat, amelyek előállítása nem jár komoly költségekkel. A világbajnok pisztáciafagyit azonban még jó ideig megkóstolhatjuk a Fazekas Cukrászda budapesti és rétsági üzleteiben. “Ez a kínálatváltoztatás egyfajta átmeneti megoldás. Még meglátjuk, az év során hogy alaul a helyzet” – zárja Attila. Pixabay/Sajtóközlemény Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjén A harmadik legmelegebb év volt a tavalyi Magyarországon AM: A fenntartható növényvédelem megvalósítása a cél Kiderült, hogy mire panaszkodnak a legtöbben, ha tévézésről van szó NNK: megkezdődött az idei pollenszezon
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Így kezelik sebeiket a magyarok Így kezelik sebeiket a magyarok Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi vagyunk-e az …
A munkavédelemre koncentrál jövőre az NGM Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkavédelemre és a munkaügyre vonatkozó szabályok betartását – derül ki …