Csőposta Eddig pozitív a tavaszi élelmiszerellenőrzés mérlege Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-04-22 7 perc átlagos olvasási idő 0 711 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Húsvét hétfőig tartó tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést ez évben is elrendelte Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az országos akció félidejéig 1.913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során 4.765.180 Ft összegű bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. Az idei vizsgálatsorozat kedvező tapasztalata, hogy az eddig eredmények alapján javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége. 2019-ben március 25-től április 22-ig zajlik hazánkban a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése. A hagyományos tavaszi vizsgálatot az AM rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le. A kiterjedt ellenőrzés-sorozat középpontjában a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak. A közelgő ünnepre való tekintettel kiemelt figyelem irányul a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményekre, különösen a sonkafélékre, továbbá a tojásra, a primőr, főként a gyorsan romló zöldségekre és gyümölcsökre, a húsvéti édességekre és az alkoholos italokra. A szezonális ellenőrzés első időszakában 1.913 létesítményt kerestek fel a hatósági szakemberek. Ez alatt – a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent (4.765.180 Ft). Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség. Az összes ellenőrzést alapul véve eddig az előző évhez képest némileg kevesebb higiéniai hiányosság (3,3 százalék) fordult elő, több probléma akadt azonban a termékek nyomon követhetőségével (3,2 százalék), melyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek. A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a megvizsgált 9.994 hazai és külföldi tételből 173 esetében (1,7 százalék) volt szükség erre az intézkedésre, értékük meghaladja az 1 millió forintot. Az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata és az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének hozadéka, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége. Mindez azon célunk megvalósulása felé mutat, miszerint a kormány az ünnepek idején is garantálni szeretné, hogy kiváló minőségű, biztonságos, egészséges és mindenekelőtt hazai élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a félidős eredmények értékelésekor. A 2019. évi tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a húsvéti ünnepek végéig, április 22-ig tart. Az első szakasz részletes eredményeiről a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. OPH/Archívum A Metro megkezdte a Michelin-táblák kiszállítását Kisült a világbajnok rántott hús Hiperaktivitás, figyelemzavar: pszichiátriai betegségek-e valójában? Egy hét múlva kezdődik az első Miskolci Piknik Tizennégy új magyar étterem kapott idén Michelin-ajánlást
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek? Tévézésbe menekülnek a szegény gyerekek? Átlagosan három órát töltenek a gyerekek a tévé …
Kedvező évre számítanak a magyarországi utazási irodák Budapest, 2018. február 15., csütörtök (MTI) – Tavaly a magyarországi utazási irodák átlagosan több …