Főoldal Hírek Ajánló Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

12 perc átlagos olvasási idő
0
2,965
 ehaccp_topbanner3.jpg

2019. június 5-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely épp június 5-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon a napi sok ezer adag ételt.

2019. március 23-án került megrendezésre a Magyarország étele 2019. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Kelemen Roland és Papp László voltak, Hajdú-Bihari röfögő fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így bárki szabadon csatlakozhatott ahhoz.

A menetzenét <a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is> a Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara szolgáltatta. A zenekar célja a zenei kultúra szélesítése, és a fúvós zene megismertetése és megszerettetése minden korosztállyal.

Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara

A szakácsok vonulását a Crystal Dance Club nevű hódmezővásárhelyi mazsorett csoport tette még látványosabbá és vezette egészen a Parlamentig. A csoport 2006 ban alakult, azóta színesítik Hódmezővásárhely kulturális életét. Rendszeres résztvevői fúvószenekari találkozóknak, fesztiváloknak, valamint mazsorett versenyeknek szóló, trió, formációs koreográfiákkal.

A Crystal Dance Club nevű hódmezővásárhelyi mazsorett csoport

A szervezők számításai szerint, nagyjából 170-180 fő mozdult meg és kísérte a receptúrát, valamint a Hunguest Hotel Aqua Sol győztes szakácsait egészen a Kossuth térre, ahol a menetelőket Dr. Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke várta.

A szakácsok bevonulása a Kossuth térre a nézők gyűrűjében

A Kossuth téri ceremónia Asztalos István köszöntőjével kezdődött, melyben kitért arra is, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog, és kiváló visszajelzés, egyben hatalmas elismerés, hogy munkásságukat ennyien támogatják.

Beszédében a jövő évi versennyel kapcsolatban is bejelentést tett, ugyanis elmondta, hogy:

éppen 99 évvel ezelőtt történt hazánk legszörnyűbb tragédiája, azonban mi mégsem keseregni szeretnénk a múlton, hanem elérni, hogy a századik évfordulón is újra nemzetben gondolkodjunk, ezért pedig a jövő évben megrendezésre kerülő Magyarország étele 2020 szakácsversenyt a „Nemzeti összetartozás” jegyében hirdetjük meg.

Tehát a versenykiírás módosulni fog, ugyanis várni fogják az elcsatolt területeken- és a diaszpórában élő honfitársaink nevezéseit is, tovább növelve és szélesítve ezzel a verseny rangját.

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Asztalos István, Papp László és Kelemen Roland

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke beszédében megköszönte a szakácsok munkáját, valamint elmondta, hogy

ünnep ez a magyar séfek számára, mégpedig azért is, mert egy komoly verseny után elhozták a receptet a Parlamentbe, ahol megőrzik azt az utókor számára.

Valamint elmondta örül, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak ehhez a látványos és turistacsalogató díszfelvonuláshoz. Az alelnök megjegyezte, hogy:

van az Országgyűlésnek bora, hamarosan lesz pálinkája is, ahhoz pedig kiváló étel dukál. Így reményei szerint, amikor az Országgyűlésben diplomáciai fogadások lesznek, akkor az asztalra kerül ez a szakácsversenyben győztes étel is, melyben a hazai vidék és a szakácsok szaktudása is visszaköszön. Öröm ez mindannyiunknak, hiszen ezzel is a magyar gasztronómiát ápoljuk.

A beszédeket követően Kelemen Roland és Papp László jelképesen átadta a receptúrát a szervező Egyesület elnökének, aki arra kérte Dr. Jakab Istvánt, hogy őrizzék azt meg az utókor számára.

Fehér lett a Parlament lépcsője

Asztalos István a rendezvény végén megjegyezte, hogy büszke a mai napra, hogy ennyi embert meg tudtak mozgatni, büszke, hogy a belvárost a szakácsok miatt zárták le, mert ezt ők is megérdemlik, hiszen hétvégét vagy ünnepnapot nem ismerve, áldozatosan, a vendégektől elzárva, de annál nagyobb alázattal végzik a munkájukat, így a figyelem <évente legalább egyszer> nekik is kijár.

Végül pedig arra kérte a hazai vendéglátás szereplőit, hogy minél többen vegyenek részt a programban és minél többen vegyék fel a Magyarország étele 2019-et. Ami az előző évi tapasztalatok szerint csatlakozók részére nagyobb forgalmat vagy új vendégeket hozhat.

Budapest, 2019. június 5. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke átveszi megőrzésre a Magyarország étele 2019 szakácsverseny győztes fogásának receptjét a szakácsok Fővám tértől az Országházig tartó díszfelvonulása után a Parlament előtt 2019. június 5-én. A szakácsok az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezésében vonultak fel. MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Közzétette: Krisztián János Czinege – 2019. június 5., szerda

Jól “összeszakácsoztuk” a belvárost….

Közzétette: Oldalas magazin – 2019. június 5., szerda
A Váci utcában is hatalmas figyelem övezte a menetet.
Szakácsfelvonulás 2019.

Szakácsfelvonulás 2019 és az Erzsébet híd eseteMindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenségekért, de a szakácsoknak is kijár <egy évben egyszer> az időszakos útlezárás.

Közzétette: Oldalas magazin – 2019. június 5., szerda
Teljes útzár és szakácsok menetelése az Erzsébet híd előtt…

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A Metro megkezdte a Michelin-táblák kiszállítását

Szeptember 14-én lehullott a lepel a MICHELIN Guide idei díjazottjainak kilétéről – a MICH…