Főoldal Hírek Ajánló Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

Hófehér volt a belváros, de hófehér volt a Parlament lépcsője is

12 perc átlagos olvasási idő
0
3,072
 ehaccp_topbanner3.jpg

2019. június 5-én rendezte meg, az immáron hagyományosnak mondható Szakácsfelvonulását az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. A felvonulás célja, hogy népszerűsítse a Magyarország étele szakácsversenyt és a programba való csatlakozás lehetőségét, mely épp június 5-étől vált nyitottá. Valamint az is cél volt, hogy a sok esetben méltatlanul kevés figyelmet kapó szakácsok is megmutathassák magukat, megmutathassák azt, hogy kik készítik a konyhákon a napi sok ezer adag ételt.

2019. március 23-án került megrendezésre a Magyarország étele 2019. élőmunkás melegkonyhai szakácsverseny döntője, melynek győztesei Kelemen Roland és Papp László voltak, Hajdú-Bihari röfögő fantázianevű ételükkel. A szervezők már a döntő napján bejelentették a díszfelvonulást, melynek keretében minden évben eljuttatják a receptúrát a Parlamentbe, így bárki szabadon csatlakozhatott ahhoz.

A menetzenét <a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is> a Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara szolgáltatta. A zenekar célja a zenei kultúra szélesítése, és a fúvós zene megismertetése és megszerettetése minden korosztállyal.

Budaörsi Városi Fúvószenekar és a Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola növendék-zenekara

A szakácsok vonulását a Crystal Dance Club nevű hódmezővásárhelyi mazsorett csoport tette még látványosabbá és vezette egészen a Parlamentig. A csoport 2006 ban alakult, azóta színesítik Hódmezővásárhely kulturális életét. Rendszeres résztvevői fúvószenekari találkozóknak, fesztiváloknak, valamint mazsorett versenyeknek szóló, trió, formációs koreográfiákkal.

A Crystal Dance Club nevű hódmezővásárhelyi mazsorett csoport

A szervezők számításai szerint, nagyjából 170-180 fő mozdult meg és kísérte a receptúrát, valamint a Hunguest Hotel Aqua Sol győztes szakácsait egészen a Kossuth térre, ahol a menetelőket Dr. Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke várta.

A szakácsok bevonulása a Kossuth térre a nézők gyűrűjében

A Kossuth téri ceremónia Asztalos István köszöntőjével kezdődött, melyben kitért arra is, hogy szakmai civil szervezetként megható dolog, és kiváló visszajelzés, egyben hatalmas elismerés, hogy munkásságukat ennyien támogatják.

Beszédében a jövő évi versennyel kapcsolatban is bejelentést tett, ugyanis elmondta, hogy:

éppen 99 évvel ezelőtt történt hazánk legszörnyűbb tragédiája, azonban mi mégsem keseregni szeretnénk a múlton, hanem elérni, hogy a századik évfordulón is újra nemzetben gondolkodjunk, ezért pedig a jövő évben megrendezésre kerülő Magyarország étele 2020 szakácsversenyt a „Nemzeti összetartozás” jegyében hirdetjük meg.

Tehát a versenykiírás módosulni fog, ugyanis várni fogják az elcsatolt területeken- és a diaszpórában élő honfitársaink nevezéseit is, tovább növelve és szélesítve ezzel a verseny rangját.

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, Asztalos István, Papp László és Kelemen Roland

Dr. Jakab István az Országgyűlés alelnöke beszédében megköszönte a szakácsok munkáját, valamint elmondta, hogy

ünnep ez a magyar séfek számára, mégpedig azért is, mert egy komoly verseny után elhozták a receptet a Parlamentbe, ahol megőrzik azt az utókor számára.

Valamint elmondta örül, hogy évről-évre egyre többen csatlakoznak ehhez a látványos és turistacsalogató díszfelvonuláshoz. Az alelnök megjegyezte, hogy:

van az Országgyűlésnek bora, hamarosan lesz pálinkája is, ahhoz pedig kiváló étel dukál. Így reményei szerint, amikor az Országgyűlésben diplomáciai fogadások lesznek, akkor az asztalra kerül ez a szakácsversenyben győztes étel is, melyben a hazai vidék és a szakácsok szaktudása is visszaköszön. Öröm ez mindannyiunknak, hiszen ezzel is a magyar gasztronómiát ápoljuk.

A beszédeket követően Kelemen Roland és Papp László jelképesen átadta a receptúrát a szervező Egyesület elnökének, aki arra kérte Dr. Jakab Istvánt, hogy őrizzék azt meg az utókor számára.

Fehér lett a Parlament lépcsője

Asztalos István a rendezvény végén megjegyezte, hogy büszke a mai napra, hogy ennyi embert meg tudtak mozgatni, büszke, hogy a belvárost a szakácsok miatt zárták le, mert ezt ők is megérdemlik, hiszen hétvégét vagy ünnepnapot nem ismerve, áldozatosan, a vendégektől elzárva, de annál nagyobb alázattal végzik a munkájukat, így a figyelem <évente legalább egyszer> nekik is kijár.

Végül pedig arra kérte a hazai vendéglátás szereplőit, hogy minél többen vegyenek részt a programban és minél többen vegyék fel a Magyarország étele 2019-et. Ami az előző évi tapasztalatok szerint csatlakozók részére nagyobb forgalmat vagy új vendégeket hozhat.

Budapest, 2019. június 5. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke átveszi megőrzésre a Magyarország étele 2019 szakácsverseny győztes fogásának receptjét a szakácsok Fővám tértől az Országházig tartó díszfelvonulása után a Parlament előtt 2019. június 5-én. A szakácsok az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete szervezésében vonultak fel. MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Közzétette: Krisztián János Czinege – 2019. június 5., szerda

Jól “összeszakácsoztuk” a belvárost….

Közzétette: Oldalas magazin – 2019. június 5., szerda
A Váci utcában is hatalmas figyelem övezte a menetet.
Szakácsfelvonulás 2019.

Szakácsfelvonulás 2019 és az Erzsébet híd eseteMindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenségekért, de a szakácsoknak is kijár <egy évben egyszer> az időszakos útlezárás.

Közzétette: Oldalas magazin – 2019. június 5., szerda
Teljes útzár és szakácsok menetelése az Erzsébet híd előtt…

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…