Csőposta Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2 hét ezelőtt 15 perc átlagos olvasási idő 0 123 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr pixabay. A kép csak illusztráció! CHAINE DES ROTISSEURS A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglalkozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem. Az Egyesület tagjai a rendszeresen, többnyire havonta, különböző helyszíneken tartott baráti összejövetelek alkalmával a vendéglátás kiemelkedő szintjét, professzionista mestereinek munkáját, a magas színvonalú étkezési kultúrát, az alkalmanként megkomponált különleges menüsorokat, a fogásokhoz illő borokat élvezik és értékelik. Az olykor kirándulásokkal egybekötött vacsorák a tagországok társszervezeteinek idelátogató képviselőivel tartott jó hangulatú találkozások kiváló alkalmat nyújtanak egymás megismerésére, a magyar gasztronómiai és a borászati hagyományaink bemutatására, megismertetésére. IFJÚSÁGI SZAKÁCS VILÁGBAJNOKSÁG A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 19-20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot. A Világszervezet eddig közel 50 alkalommal szervezte meg a fiatal tehetségek részére a világversenyt. David Tetrault az Ifjúsági Szakács Világbajnokság Bizottság és a zsűri elnöke. Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi. A magyar Chaine Egyesület – elnöke: Pintér Katalin, felügyelő bizottság elnöke: Novák Iván – kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenti célnak és támogatja a konyhaművészet jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését az évente megrendezésre kerülő ifjú szakács tehetségek részére a hazai verseny megrendezésének keretében. Egyesületük rendszeresen küld versenyzőket a Világbajnokságokra. A korábbi években dobogós helyezést elért fiatal magyar versenyzők, akkori munkahelyeik és a versenyek színhelyei az alábbiak: Kovács Lázár, Alabárdos Étterem, Egyesült Államok Bicsár Attila, Alabárdos Étterem, Magyarország Götz Zsolt, Remíz Étterem, Szingapúr Szulló Szabina, Gebeaud Étterem, Párizs Széll Tamás, Gerbeaud Étterem, Dél-Afrika Ádám Csaba, Apetito Étterem, Németország Mede Ádám, Gerbeaud Étterem, Magyarország Dalnoki Bence, Stand Étterem, Kanada Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem, Párizs HÁZIGAZDA: MAGYARORSZÁG A 2024. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokság megtartására benyújtott pályázatunkat több fordulót követően, a Chaine des Rotisseurs Világszervezet Párizsban megtartott Közgyűlése – 2015 után ismét – győztesnek hirdette ki, így a verseny újra Magyarországon kerülhet megrendezésre. A 2024. október 4-én sorra kerülő Világbajnokság jogának megszerzését megtiszteltetésnek és az eddigi eredményeink elismerésének tekintjük. A világbajnokság technikai igazgatója Kovács Lázár (Lázár Chef). TÁMOGATÓK A METRO Nagykereskedelem kiemelt szakmai partnerként biztosítja a verseny helyszínét, a METRO Gasztroakadémiát, valamint a verseny kiváló minőségű alapanyagait. Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa üzletfejlesztési vezetője kiemelte, hogy a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság a METRO Nagykereskedelem 30 éves jubileumi eseménysorozatának is egy kiemelkedő rendezvénye. A világverseny megrendezésében való együttműködéssel a fiatal szakácsok szakmai fejlesztésében vállal szerepet a gasztronómia piacterének számító nagykereskedelem. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásának köszönhetően az öt kontinensről ide érkező versenyzőknek és zsűritagoknak büszkén mutathatjuk be nemzeti hagyományainkat, turisztikai nevezetességeinket és vihetik el jóhírünket. A világbajnokság logisztikai partnere a Nissan. A világbajnokság megvalósítását támogatja továbbá a Progast, a Whirlpool, a Perfect Home és a Kotányi. GRAND CHAPITRE A magyar Chaine Egyesület kétévente szervez többnapos Grand Chapitre nemzetközi találkozót, melyre általában 120 fő külföldi Chaine tag érkezik. A Világszervezet jóváhagyásával a Chaine Egyesület 2024. október 3-6. között tartja nemzetközi Grand Chapitre találkozóját. Ezen alkalmat megragadva a több napos program sorozat keretében büszkén mutatjuk be a magyar tájakat, kultúránk szegmenseit, nem mellesleg kulináris különlegességeinket a külföldi társegyesületektől érkező vendégeinknek. Az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot a Grand Chapitre rendezvénysorozattal egy időben rendezzük, az ünnepélyes eredményhirdetésre 2024. október 5-én, a Hotel Marriott szállodában tartandó gála vacsora keretében kerül sor. A MAGYAR VERSENYZŐ A 2024. májusában megrendezett nemzeti verseny győzteseként Nyikos Patrik képviseli hazánkat az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon. Nyikos Patrik szerencsésnek tartja magát, hiszen a munkája a hivatása, és minden munkanapjára fejlődési lehetőségként tekint. A tanulmányait a debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában folytatta. Már iskolás éveiben nyitott volt a fejlődési lehetőségekre, élt a kötelező szakmai gyakorlati tevékenységen kívül adódó lehetőségekkel is, így például szakmai versenyeken indult és 1 hónapot Németországban is dolgozott Erasmus ösztöndíj program keretében. Az IKON Debrecen (séf: Thür Ádám) után a budapesti Stand Étterem (séf: Széll Tamás és Szulló Szabina) szakácsa lett, ahol megismerte, hogy milyen a munka egy Michelin csillagos, professzionális konyhában. 2021. októberében a Bocuse d’Or magyar döntőn 1. helyezést ért el Dalnoki Bence commes-jaként. 2022. márciusában a Bocuse d’Or európai döntő 2. helyezettjei, 2023. januárjában Bocuse d’Or Lyon 3. helyezettjei lettek Dalnoki Bencével. Történelmi siker volt ez a szakmában, hiszen korábban ez egy magyar csapatnak sem sikerült. A Bocuse d’Or után, újra a budapesti Stand Étteremben állt munkába. Neki ítélte Boros Lászlóról elnevezett ifjúsági gasztronómiai díjat a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije. *** Sajtóközlemény
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Közép-európai cirkuszművészeti központot álmodtak Budapestre Közép-európai cirkuszművészeti központot álmodtak Budapestre Ezerötszáz férőhelyes, modern technikával felszerelt cirkuszban gondolkodik a …
Átadták a világ leghosszabb függőhídját A világ leghosszabb, csaknem 500 méteres gyalogos függőhídját adták át szombaton a svájci Zermatt …