Csőposta Magyar bajnoka lett az ifjúsági szakács világbajnokságnak Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2024-10-07 12 perc átlagos olvasási idő 0 95 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! Nyikos Patrik aranyérmet nyert a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon A Chaine des Rotisseurs világszervezet legutóbb 2015-ben rendezte meg éves világbajnokságát a nemzeti versenyek győzteseinek Magyarországon, és 2024-ben ismét hazánk láthatta vendégül a rangos megmérettetést. A Bocuse d’Or előszobájaként is emlegetett verseny célja az ifjú szakácstehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése. A METRO Gasztroakadémián zajló döntőn magyar győzelem született: a 2023-as Bocuse d’Or-on már commis-ként helytálló Nyikos Patrik diadalmaskodott a nemzetközi mezőnyben! A verseny történelmének első magyar aranyérmese Nyikos Patrik győzelme fél évszázados siker, hiszen a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságok történetében először állhatott magyar versenyző a dobogó legfelső fokára! A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a verseny szabályai szerint 27 év alatti ifjú szakácsok mérik össze konyhaművészeti tudományukat, akik jellemzően többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot. A verseny több mint 50 éves története során a magyar gasztronómia olyan kiemelkedő szereplői karrierjének adott lendületet, mint Kovács Lázár, Széll Tamás, Szulló Szabina, Bicsár Attila, Götz Zsolt, Ádám Csaba, Mede Ádám, Dalnoki Bence, Csillag Richárd és Lendvai Levente. Az idei világbajnokság egy öt napos programsorozat részeként, 19 versenyző részvételével és mind az öt kontinensről érkező 12 zsűritag közreműködésével zajlott, alkalmat adva a kiváló magyar alapanyagokkal való megismerkedésre. Hazai ízek, kötelező alapanyagok Az október 4-i döntő helyszínét és a magyar konyhakultúrára jellemző, kötelező verseny-alapanyagokat a METRO Gasztroakadémia biztosította. A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége ugyanis, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek el, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. A „meglepetés kosárban” ezúttal friss, csont nélküli szarvasgerinc, kacsamáj, fogas, birsalma és hazánkban gyártott vanília bourbon paszta volt. évi világbajnokság dobogós helyezettjei A 12 tagú nemzetközi zsűri – mint mindegyik Chaine világbajnokságon – a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában háromtagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A kilenctagú kóstoló zsűri pedig a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrízte. A két zsűri összesített pontszámai alapján született meg a világbajnokság végső eredménye: a legjobb teljesítményt a hazai versenyző, Nyikos Patrik nyújtotta, a második helyezett a kanadai Sydney Hamelin lett, míg a bronzdíjas a norvég Siriyaporn Rithisirikrerg érdemelte ki. Nyikos Patrik a kötelező alapanyagok kreatív felhasználásával az alábbi menüsort alkotta meg: Előétel: Zöldfűszeres fogastekercs, friss, citrusos beurre blanc Főétel: Grillezett szarvasgerinc, konfitált burgonyával, diós zeller raguval, sült kacsamájjal és jus-vel szervírozva Desszert: Fehércsoki mousse, fahéjas-citrusos birsalma raguval Az aranyérmes Nyikos Patrik Nyikos Patrik tanulmányait a debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában folytatta, és már ekkor részt vett szakmai versenyeken. Az IKON Debrecen (séf: Thür Ádám) után a budapesti Stand Étterem (séf: Széll Tamás és Szulló Szabina) szakácsa lett, ahol megismerte, hogy milyen a munka egy Michelin csillagos, professzionális konyhában. 2021 októberében a Bocuse d’Or magyar döntőn 1. helyezést ért el Dalnoki Bence commis-jaként. 2022 márciusában a Bocuse d’Or európai döntő 2. helyezettjei, 2023 januárjában Bocuse d’Or Lyon 3. helyezettjei lettek Dalnoki Bencével. A Bocuse d’Or után újra a budapesti Stand Étteremben állt munkába. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije neki ítélte a Boros Lászlóról elnevezett ifjúsági gasztronómiai díjat. A szervező Chaine Egyesület A Chaine des Rotisseurs világszervezet magyar tagja a versenyt lebonyolító Chaine Egyesület, melynek amelynek elnöke Pintér Katalin, felügyelő bizottságának elnöke pedig Novák Iván. A szervezet kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy támogassa a konyhaművészet jövő generációjának nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését. Ennek érdekében rendezi meg magas színvonalon az ifjú szakács tehetségek részére a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság nemzeti válogatóját. Szakmai partner a METRO Nagykereskedelem A METRO Nagykereskedelem kiemelt szakmai partnerként biztosította a verseny helyszínét, a METRO Gasztroakadémiát, valamint a verseny kiváló minőségű alapanyagait. Bősze Ákos, a METRO Nagykereskedelem HoReCa üzletfejlesztési vezetője kiemelte, hogy a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság a METRO Nagykereskedelem 30 éves jubileumi esemény sorozatának is egy kiemelkedő rendezvénye. “Büszkék vagyunk rá, hogy Nyikos Patrik karrierjét nemcsak a Bocuse d’Or felkészülés során, de ezen a világbajnokságban is támogathattuk.” – tette hozzá. A METRO rendszeresen támogat szakmai partnerként jelentős gasztronómiai versenyeket, így Chaine nemzeti válogatóit is. Ezek megrendezésében való együttműködéssel a fiatal szakácsok szakmai fejlesztésében vállal szerepet a gasztronómia piacterének számító nagykereskedelem. *** Sajtóközlemény, Archívum
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Romantikus borélmények a Városligetben Budapest századfordulós romantikája a borospoharakból is visszaköszön a Városliget Caféban. In Vino Lidia borestek …
Új helyszínen az 5. Kürtőskalács Fesztivál Idén október 13-15. között új helyszínen, a Szabadság téren várja az édesszájú látogatókat az …