Főoldal Hírek Életmód Országos Melanoma Hét: a szűrés életet menthet

Országos Melanoma Hét: a szűrés életet menthet

14 perc átlagos olvasási idő
0
1,017
Napozás
 ehaccp_topbanner3.jpg

Budapest, 2019. május 9. – Egyre több a melanomás beteg Magyarországon, pedig a megbetegedés kockázata kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető és időben észlelve a daganat a modern terápiáknak köszönhetően jó eséllyel kezelhető. A legnagyobb kockázati faktort az UV sugárzás jelenti, de a tévhitekkel ellentétben nem csak a napfény, hanem a szolárium is lehet rákkeltő. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok több mint egyötöde szoláriumozik, ami duplája a nemzetközi átlagnak. A 12. Országos Melanoma Hét keretében a Magyar Dermatológiai Társulat a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hazánkban mintegy 2800 melanomás beteget diagnosztizálnak egy évben a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint, amely az elmúlt 15 évben duplájára nőtt. 1,2 A melanoma nem válogat: bármely életkorban, mindkét nem esetében kialakulhat. A legnagyobb rizikófaktort az UV sugárzásnak való kitettség jelenti, de a sok és szabálytalan anyagjegy, valamint az örökölt hajlam is növelheti a kialakulás kockázatát.

A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója a nemzetközi Euromelanoma Kampányhoz csatlakozva idén 12. alkalommal szervezte meg az Országos Melanoma Hetet, hogy még a napozási szezon előtt hívja fel a figyelmet a melanoma megelőzésére. Idén május 6. és 10. között az ország 14 városában 21 helyszínen van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatra a megelőzési kampány keretében.

„A kampány eredményeként az évek során több mint harmincezren vehettek részt szűrővizsgálaton”

számol beProf. Dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke a Melanoma Hét záró konferenciáján.

A melanoma korai diagnózisa kritikusan fontos a kezelési lehetőségek tekintetében. Amennyiben rosszindulatú elváltozást találnak, az elsődleges ellátásban a sebészeti beavatkozásoké a főszerep, illetve mára nagyon jó tapasztalataink vannak a célzott és az immuno-onkológiai terápia alkalmazásával egyaránt. A legfrissebb eredmények között említendő, hogy a legutóbbi nagy onkológiai konferenciákon (ASCO, AACR) bemutatták pembrolizumab immunterápiás készítménnyel végzett vizsgálatok 5 éves utánkövetési adatait. Ezen adatok igazolták, hogy az áttétes, műtéti úton nem gyógyítható melanomás betegek életkilátási esélyei számottevően megnőttek. 3,4,5 A történelmi adatok szerint ismert, alacsony, mintegy 5%-os 5 éves életkilátási esély, a pembrolizumab adásával megtöbbszöröződött”  – teszi hozzá.  

A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. A betegség súlyos következményeinek kockázata kellő odafigyeléssel, szűrővizsgálattal és korai diagnózissal csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen, ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel meggyógyítható. Amikor a melanoma mélyebbre terjed, eléri a nyirok- és vérereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ezeknél a betegeknél a műtéten túl, további onkológiai kezelés is szükséges.

„A nyár közeledtével nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálat mellett a melanoma megelőzésében a rendszeres önvizsgálat és az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos felnőttek és gyermekek esetében egyaránt. A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ugyanis az UV fény által okozott bőrkárosodást jelzi.” –hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Oláh Judit.

A napozás biztonságosabb alternatívájának tűnhet, azonban egy friss nemzetközi tanulmány szerint a szoláriumozás egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát és a melanoma kialakulását. 6 Nemzetközi viszonylatban a magyarok különösen veszélyeztetettek, hiszen az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban, ez a nemzetközi átlag duplája. 6

A Magyar Dermatológiai Társulat 5 pontban foglalja össze a megelőzés legfontosabb lépéseit:

 1. Rendszeres önellenőrzés: megfelelő fényviszonnyal ellátott helyiségben, szabad szemmel vagy tükör segítségével rendszeresen érdemes átvizsgálni a bőrfelületet. A változásokat érdemes rögzíteni, akár fényképezőgép segítségével.
 2. Bőrgyógyászati vizsgálat: a bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el 3 héten belül, vagy egy korábban ismert anyajegy változást/növekedést mutat alakjában, színében, méretében.
 3. Szolárium elkerülése: a WHO szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő. A szolárium UV sugarai károsítják a bőr DNS-ét és bőrrák kialakulásához vezethetnek.
 4. Kontrollált napozás: a hirtelen, intenzív és direkt napozás nem javasolt. Annak érdekében, hogy elkerüljük a napégést, bőrpírt 11:00 és 15:00 között nem érdemes napra menni.
 5. Fényvédelem: olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA és UVB sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet.  A fényvédő krémeken túl a megfelelő ruházat nyújtja a legjobb védelmet a napfénnyel szemben. A legjobb, ha a megfelelő öltözék mellett, széles karimájú kalappal és polaroidos napszemüveggel is védekezünk a napfény káros hatásai ellen.

Sem az árnyék, sem a felhős égbolt, sem a víz nem óv meg a napsugárzástól, e körülmények között is érdemes védekezni az UV sugarak ellen!

 • Hivatkozások
 • 1   Nemzeti Rákregiszter. Statisztika. www.onkol.hu/hu/rakregiszter-statisztika
 • 2 IARC. Globocan. 2018. http://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf
 • 3 Hamid O et al. Five-year survival outcomes for patients with advanced melanoma treated with pembrolizumab in KEYNOTE-001. Annals of Oncology, Volume 30, Issue 4, April 2019, Pages 582–588
 • 4 Robert C et al. 5-Year Survival and Other Long-Term Outcomes From the KEYNOTE-006 Study of Pembrolizumab for Ipilimumab-Naive Advanced Melanoma. AACR. 2019.
 • 5 Balch CM et al, Prognostic factors analysis of 17,600 melanoma patients: validation of the American Joint Committee on Cancer melanoma staging system. J Clin Oncol 2001, 19: 3622-34
 • 6 Suppa M et al.  Prevalence and determinants of sunbed use in thirty European countries: data from the Euromelanoma skin cancer prevention campaign. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2019. Mar;33 Suppl 2:13-27.
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…