Főoldal Hírek Színes Borősz Alsó-Ausztriában – Egészségünkre!

Borősz Alsó-Ausztriában – Egészségünkre!

15 perc átlagos olvasási idő
0
437
 ehaccp_topbanner3.jpg

Augusztus közepétől egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriában, mely során a bort és a gasztronómiát ünneplik. Szüreti felvonulások, kulináris kalandok, borkóstolók és mulatságok kicsiknek és nagyoknak – mindez csak egy kis ízelítő abból, amit élőben is megtapasztalhatnak azok, akik úgy döntenek, az ősz egy szeletét Alsó-Ausztriában töltik. Ha kíváncsi, mit is jelent pontosan a „Weinherbst”, azaz a borősz, és milyen kalandokat kínál az egész család számára, látogasson el Alsó-Ausztriába, és ismerje meg a hamisítatlan osztrák vendégszeretetet!

 

A borősz hosszú múltra tekint vissza. Immár huszonharmadik éve térnek vissza ide a túrázni és kerékpározni vágyók, hogy a sport és a kikapcsolódás mellett gasztronómiai szenvedélyeiknek is hódoljanak. A kezdetektől márkavédjegy alatt álló rendezvény Európa legnagyobb borturisztikai programsorozata. Az alsó-ausztriai borút 830 kilométeres hosszával a világ egyik leghosszabb, borhoz kapcsolódó útvonala, mely összeköti egymással Alsó-Ausztria mind a nyolc borvidékét, Wachautól a Bécsi erdőig. Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben az innováció útját járják és jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját (mely leginkább a Zöldveltelini, a Riesling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez). 150 bortermelő helyet találunk itt, 1700 borászattal, melyekben kedvünkre hódolatunk a nedű iránti szenvedélyünknek.

 

A gyerekek és az alkoholmentes italok kedvelői sem maradnak szomjasan; finomabbnál finomabb gyümölcslevek, mustok és házi szörpök várják az ínyenceket. A gyerekeket természetesen programok tekintetében is elkényezteti a régió. Poysdorf városában minden a szőlőről és a borról szól. Itt látogathatunk el a Vino Versumba, mely borászati múzeumok, pincetúrák és présházak mellett a gyerekek számára szőlő tematikájú játszóteret kínál, emellett pedig egy interaktív, 20 állomásos tematikus parkon is végig haladhatunk, ahol a digitális technológia eszközeinek bevonásával ismerkedhetünk meg a hely és a bor történetével. Szintén kiváló program lehet a családok számára a Thayatal Nemzeti Park vadmacskarezervátuma, ami idén január óta várja a látogatókat, hogy természetes környezetükben figyeljék meg ezeket a csodás állatokat.

 

A gazdag étel- és italkínálat végig kóstolása mellett azonban könnyen találnak elfoglaltságot azok is, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. Vezetett sétákon vehetünk részt a szőlőültetvényekben, de akár szőlészetek, borászatok területére is beköltözhetünk egy rövid időre, hiszen sok borász dönt úgy, hogy a vendéglátás felé fordulva fogadót nyit saját borászata területén. Ha szívesen kötjük össze a könnyű testmozgást és a borok élvezetét, kerékpárral is bebarangolhatjuk a környék pincéit. Ausztria legnagyobb borvidékét 1600 km-es kerékpárút-hálózat szövi át, mely mentén számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és a kulináris élvezetekre. Ha azonban úgy döntünk, hogy borozgatás után mégsem pattannánk szívesen kerékpárra, a borút mentén több shuttle- és taxiszolgáltató áll rendelkezésre, melyekkel visszatérhet szálláshelyére. Sőt, a Weinviertelben külön bormobil is működik, de a régiót akár nosztalgiavonattal is átszelhetjük.

 

Az alábbi térkép segítségével megtervezhetjük túra- vagy bicikliútvonalainkat Alsó-Ausztria-szerte: https://touren.niederoesterreich.at/hu/tours/

 

Hol, mit tehetünk a 8 borrégióban a borősz idején:

 

Kremstal:

Ausztria legrégibb bortermelő vidéke különleges éghajlati sajátosságokkal rendelkezik, hiszen a Kremstalat egyrészt a Waldviertel hűvös és nedves klímája szegélyezi, a tájegység másrészt a Duna lágyan dombos völgyébe torkollik. A borősz során a „Sandgrube 13 wein.sinn” bor-élményvilágban teljes egészében megismerkedhetünk a régió ízeivel, majd csatangolhatunk egyet Krems borospincéi közt.

 

Kamptal:

Hagyományos, több évszázadnyi tudás keveredik itt a modern építészettel. Ezek a régi és új hatások nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem a borok ízében is megmutatkoznak. A borősz alkalmával szinte kötelező meglátogatni a LOISIUM WeinWelt borászati központot és végighaladni a Langenlois bor-túraútvonalon. Ez utóbbin bortrezorok várnak arra, hogy megkóstoljuk tartalmukat. Ehhez a kulcsokat az Ursin Hausban vehetjük át.

 

Weinviertel:

A 13000 hektáron elterülő szőlőskertek nemcsak az ízek élményével kecsegtetnek, hanem bringázásra és túrázásra is lehetőséget kínálnak. A tájképet a régióra jellemző présházak és pincesorok határozzák meg. Aki a borősz során ellátogat ide, a Zöldveltelini szülőhazájába, az mindenképp keresse fel a retzi élménypincét, mely Európa legnagyobb labirintusszerű pincerendszere.

 

Carnuntum:

Ez a régió fekszik legközelebb Magyarországhoz és szinte karnyújtásnyira található az országhatártól. A top borászoknak köszönhetően az osztrák bortermelő régiók közül ez az egyik legfeltörekvőbb. Régi termőföldek íze találkozik itt új ötletekkel a borospoharakban. A borősz során érdemes ellátogatni Carnuntum római kori városába, ahol nemcsak a rómaiak, hanem boruk nyomába is eredhetünk.

 

Wachau:

Az UNESCO világörökséghez tartozó tájegység teraszos, napsütötte szőlőskertjeiben a különleges termőtalajnak köszönhetően világhírű borokat állítanak elő. A borősz során pl. a Welterbesteig túraútvonalon a régió legszebb szőlőgazdaságai mentén kirándulhatunk csodálatos kilátással a Dunára.

 

Termálrégió a Bécsi erdőben:

A meszes-murvás talajnak köszönhetően Tattendorfban, Sooßban és Bad Vöslauban olyan kiváló vörösborok uralják az itallapokat, mint pl. a St. Laurent vagy a Pinot Noir. A területre jellemző még az egyébként igen ritka fehérborszőlő-fajta, a Cirfandli és a Rotgipfler is.

Gumpoldskirchen településén a bor-túraútvonal nemcsak érdekes információkkal szolgál a borról és előállításáról, hanem számos hagyományos borozó, ún. heuriger is szegélyezi.

 

Traisental:

Habár itt már a bronzkor óta foglalkoztak szőlőtermeléssel, 1995-ben úgymond újra felfedezték a régiót. Mondhatni, a türelem itt nem rózsát, hanem szőlőt terem. A borősz alkalmával pl. a Traisental-kerékpárúton kényelmes kerékpározás során ismerhetjük meg leginkább a régió pincészeteit és szőlőgazdaságait.

 

Wagram:

A borvidéket itt a Duna kettészeli, az ízek viszont egységes régiót sugallnak. Nem csoda, hiszen a terület bortermelésre teremtetett. Érdemes (elektromos) bringa nyeregbe pattanni itt a borősz során, hogy Feuersbrunntól egészen Kirchbergig végig kóstolhassuk a finomabbnál finomabb nedűket.

 

Programajánló és részletes eseménynaptár: https://veranstaltungen.niederoesterreich.at/Home/List/?LockedClassification=11&sort=dateonly

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Három liter folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek

Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos…