Főoldal Hírek Színes Borősz Alsó-Ausztriában – Egészségünkre!

Borősz Alsó-Ausztriában – Egészségünkre!

15 perc átlagos olvasási idő
0
1,119
 ehaccp_topbanner3.jpg

Augusztus közepétől egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriában, mely során a bort és a gasztronómiát ünneplik. Szüreti felvonulások, kulináris kalandok, borkóstolók és mulatságok kicsiknek és nagyoknak – mindez csak egy kis ízelítő abból, amit élőben is megtapasztalhatnak azok, akik úgy döntenek, az ősz egy szeletét Alsó-Ausztriában töltik. Ha kíváncsi, mit is jelent pontosan a „Weinherbst”, azaz a borősz, és milyen kalandokat kínál az egész család számára, látogasson el Alsó-Ausztriába, és ismerje meg a hamisítatlan osztrák vendégszeretetet!

 

A borősz hosszú múltra tekint vissza. Immár huszonharmadik éve térnek vissza ide a túrázni és kerékpározni vágyók, hogy a sport és a kikapcsolódás mellett gasztronómiai szenvedélyeiknek is hódoljanak. A kezdetektől márkavédjegy alatt álló rendezvény Európa legnagyobb borturisztikai programsorozata. Az alsó-ausztriai borút 830 kilométeres hosszával a világ egyik leghosszabb, borhoz kapcsolódó útvonala, mely összeköti egymással Alsó-Ausztria mind a nyolc borvidékét, Wachautól a Bécsi erdőig. Az alsó-ausztriai borászok régi bortermelő hagyományokra támaszkodnak, miközben az innováció útját járják és jól ismerik a vidék kitűnő termőtalaját (mely leginkább a Zöldveltelini, a Riesling, a Fehér Burgundi és a Chardonnay fajtáinak kedvez). 150 bortermelő helyet találunk itt, 1700 borászattal, melyekben kedvünkre hódolatunk a nedű iránti szenvedélyünknek.

 

A gyerekek és az alkoholmentes italok kedvelői sem maradnak szomjasan; finomabbnál finomabb gyümölcslevek, mustok és házi szörpök várják az ínyenceket. A gyerekeket természetesen programok tekintetében is elkényezteti a régió. Poysdorf városában minden a szőlőről és a borról szól. Itt látogathatunk el a Vino Versumba, mely borászati múzeumok, pincetúrák és présházak mellett a gyerekek számára szőlő tematikájú játszóteret kínál, emellett pedig egy interaktív, 20 állomásos tematikus parkon is végig haladhatunk, ahol a digitális technológia eszközeinek bevonásával ismerkedhetünk meg a hely és a bor történetével. Szintén kiváló program lehet a családok számára a Thayatal Nemzeti Park vadmacskarezervátuma, ami idén január óta várja a látogatókat, hogy természetes környezetükben figyeljék meg ezeket a csodás állatokat.

 

A gazdag étel- és italkínálat végig kóstolása mellett azonban könnyen találnak elfoglaltságot azok is, akik az aktív pihenést részesítik előnyben. Vezetett sétákon vehetünk részt a szőlőültetvényekben, de akár szőlészetek, borászatok területére is beköltözhetünk egy rövid időre, hiszen sok borász dönt úgy, hogy a vendéglátás felé fordulva fogadót nyit saját borászata területén. Ha szívesen kötjük össze a könnyű testmozgást és a borok élvezetét, kerékpárral is bebarangolhatjuk a környék pincéit. Ausztria legnagyobb borvidékét 1600 km-es kerékpárút-hálózat szövi át, mely mentén számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és a kulináris élvezetekre. Ha azonban úgy döntünk, hogy borozgatás után mégsem pattannánk szívesen kerékpárra, a borút mentén több shuttle- és taxiszolgáltató áll rendelkezésre, melyekkel visszatérhet szálláshelyére. Sőt, a Weinviertelben külön bormobil is működik, de a régiót akár nosztalgiavonattal is átszelhetjük.

 

Az alábbi térkép segítségével megtervezhetjük túra- vagy bicikliútvonalainkat Alsó-Ausztria-szerte: https://touren.niederoesterreich.at/hu/tours/

 

Hol, mit tehetünk a 8 borrégióban a borősz idején:

 

Kremstal:

Ausztria legrégibb bortermelő vidéke különleges éghajlati sajátosságokkal rendelkezik, hiszen a Kremstalat egyrészt a Waldviertel hűvös és nedves klímája szegélyezi, a tájegység másrészt a Duna lágyan dombos völgyébe torkollik. A borősz során a „Sandgrube 13 wein.sinn” bor-élményvilágban teljes egészében megismerkedhetünk a régió ízeivel, majd csatangolhatunk egyet Krems borospincéi közt.

 

Kamptal:

Hagyományos, több évszázadnyi tudás keveredik itt a modern építészettel. Ezek a régi és új hatások nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem a borok ízében is megmutatkoznak. A borősz alkalmával szinte kötelező meglátogatni a LOISIUM WeinWelt borászati központot és végighaladni a Langenlois bor-túraútvonalon. Ez utóbbin bortrezorok várnak arra, hogy megkóstoljuk tartalmukat. Ehhez a kulcsokat az Ursin Hausban vehetjük át.

 

Weinviertel:

A 13000 hektáron elterülő szőlőskertek nemcsak az ízek élményével kecsegtetnek, hanem bringázásra és túrázásra is lehetőséget kínálnak. A tájképet a régióra jellemző présházak és pincesorok határozzák meg. Aki a borősz során ellátogat ide, a Zöldveltelini szülőhazájába, az mindenképp keresse fel a retzi élménypincét, mely Európa legnagyobb labirintusszerű pincerendszere.

 

Carnuntum:

Ez a régió fekszik legközelebb Magyarországhoz és szinte karnyújtásnyira található az országhatártól. A top borászoknak köszönhetően az osztrák bortermelő régiók közül ez az egyik legfeltörekvőbb. Régi termőföldek íze találkozik itt új ötletekkel a borospoharakban. A borősz során érdemes ellátogatni Carnuntum római kori városába, ahol nemcsak a rómaiak, hanem boruk nyomába is eredhetünk.

 

Wachau:

Az UNESCO világörökséghez tartozó tájegység teraszos, napsütötte szőlőskertjeiben a különleges termőtalajnak köszönhetően világhírű borokat állítanak elő. A borősz során pl. a Welterbesteig túraútvonalon a régió legszebb szőlőgazdaságai mentén kirándulhatunk csodálatos kilátással a Dunára.

 

Termálrégió a Bécsi erdőben:

A meszes-murvás talajnak köszönhetően Tattendorfban, Sooßban és Bad Vöslauban olyan kiváló vörösborok uralják az itallapokat, mint pl. a St. Laurent vagy a Pinot Noir. A területre jellemző még az egyébként igen ritka fehérborszőlő-fajta, a Cirfandli és a Rotgipfler is.

Gumpoldskirchen településén a bor-túraútvonal nemcsak érdekes információkkal szolgál a borról és előállításáról, hanem számos hagyományos borozó, ún. heuriger is szegélyezi.

 

Traisental:

Habár itt már a bronzkor óta foglalkoztak szőlőtermeléssel, 1995-ben úgymond újra felfedezték a régiót. Mondhatni, a türelem itt nem rózsát, hanem szőlőt terem. A borősz alkalmával pl. a Traisental-kerékpárúton kényelmes kerékpározás során ismerhetjük meg leginkább a régió pincészeteit és szőlőgazdaságait.

 

Wagram:

A borvidéket itt a Duna kettészeli, az ízek viszont egységes régiót sugallnak. Nem csoda, hiszen a terület bortermelésre teremtetett. Érdemes (elektromos) bringa nyeregbe pattanni itt a borősz során, hogy Feuersbrunntól egészen Kirchbergig végig kóstolhassuk a finomabbnál finomabb nedűket.

 

Programajánló és részletes eseménynaptár: https://veranstaltungen.niederoesterreich.at/Home/List/?LockedClassification=11&sort=dateonly

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…