Főoldal Hírek Átólzéig Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre – íme 3 tipp az ünnepekre

Gyúrj rá a karácsonyi étkezésre – íme 3 tipp az ünnepekre

8 perc átlagos olvasási idő
0
265
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az ünnepek, különösen a karácsony egyik legjobb része a családi összejövetelek, ebédek és vacsorák, és persze a végtelen evés. Ezeket az ünnepi étkezéseket nem is érdemes kihagyni, hiszen ki tudna ellenállni egy finom húslevesnek, töltött káposztának vagy a frissen kisült mézeskalácsnak? Íme 3 tipp, hogy karácsony előtt és után egy kis odafigyeléssel és megfelelő étrend kialakításával hogyan engedhetjük meg magunknak a “bűnözést” – szakértő tippjeivel.

Karácsonykor számos tradicionális finomság kerül az asztalra, amiket egy betartott étrend alatt kár lenne kihagyni, és nem is kell. Azonban ha nem figyelünk oda, később meggyűlhet a bajunk a felszedett kilókkal.

1., Kerüljük a túlevést

Sokan csak Karácsony után jönnek rá, hogy nem kellett volna mindent megkóstolni az ünnepi asztalról. Karácsonykor még ez is megengedhető, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenből csak kicsit fogyasszunk, inkább többször keveset, mint egyszerre sokat. Bár a diéta nem azon fog múlni, hogy hányszor eszünk egy nap, sokkal inkább azon, hogy milyen arányban jelenik meg az ételekben a fehérje-szénhidrát-zsír arány. A másik mumus a diéta alatt az alkohol. Karácsonykor nem csak az ételek minőségére érdemes figyelni, hanem az alkoholfogyasztásra is, hiszen a szeszesitalok tele vannak szénhidráttal és kalóriával, így érdemes ezzel is óvatosan bánni az ünnepek alatt, ha tehetjük inkább a kevésbé tömény italokat részesítsük előnyben, mint például a fröccs, és kerüljük a tejszínes, szirupos koktélokat.

2., Iktassunk be mozgást a karácsonyi időszak alatt is

Semmiképp se hagyjuk, hogy a karácsony kizökkentsen a mozgási rutinunkból. Szánjunk időt az ünnepek alatt is egy rövidebb kocogásra vagy akár otthoni edzésre. Ezeknek a mennyiségén persze lehet csökkenteni, hogy ne izomlázzal a testünkben töltsük a meghitt ünnepi napokat. A nagybevásárlás, az ajándékcsomagolás, a konyhában sürgés-forgás és sütés-főzés egyébként is növeli a napi mozgásmennyiséget, így nem probléma, ha ebben az időszakban visszaveszünk kicsit a konditermes vagy akár a szabadtéri, otthoni edzésekből.

3., Kövessünk egy fix étrendet, hogy az ünnepek alatt bűntudatmentes legyen az étkezés

Számos étrend áll rendelkezésünkre, amelyekkel könnyen, tervezve dobhatunk le néhány kilót. Fontos kitűzni egy célt, egyrészt azért, hogy legyen motivációnk, másrészt pedig amiatt is, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő étrendet.

“Ha arra az elhatározásra jutunk, hogy diétázni szeretnénk, a legfontosabb mindig az, hogy milyen hozzávalókon alapuló étrendet követnénk a legszívesebben, illetve, hogy mi az elérni kívánt cél. Vannak, akik gyorsan, néhány nap alatt szeretnének kilókat leadni, és vannak, akik lassabban, de tartósan akarják megőrizni az elérni kívánt alakot. Többféle módon is étkezhetünk tudatosan az ünnepek előtt és után is, húsmentes, növényi, vitaminokban gazdag, vízhajtó és könnyen elkészíthető ételeken alapuló étrend-tervek közül válogathatunk céljainknak megfelelően” – mondja Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

Karácsonykor tehát engedjük meg magunknak a finomságokat, sőt még egy-két pohár bor is lecsúszhat, azonban ha szeretnénk megőrizni alakunkat, akkor érdemes már az ünnepek előtt és persze után is tudatosabban étkezni.

sajtóközlemény/pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…