Főoldal Hírek Ajánló Nem hivatalos világrekord: Magyarország étele 2018. Zánkán

Nem hivatalos világrekord: Magyarország étele 2018. Zánkán

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,963
 ehaccp_topbanner3.jpg
  1. augusztus 28-án Zánkán, az Erzsébet táborok zárásaként nem hivatalos világrekord született, ugyanis melegkonyhai szakácsversenyben győztes ételt talán még soha nem tálaltak fel 1800 adagban. Kelet Európa talán egyik legnagyobb konyháján, a zánkai Erzsébet-táborban kedden az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete segítségével készítették el és szolgálták fel Magyarország ételét a táborozó gyerekeknek.

 

„Év végéig várhatóan 126 ezren jutnak el az Erzsébet-táborokba, a programokra a kormány 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatást biztosít. Az Erzsébet-táborok népszerűsége egyre növekszik, tavaly már több mint százezren vettek részt a különféle programokon” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Zánkán, melyet Asztalos Istvánnal, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökével tartott.

 

Rétvári Bence a Magyarország étele kezdeményezést méltatva jó példának mondta, hogy a séfek egyre több olyan ételt találnak ki, melyek magyar alapanyagokból, a kor igényeinek megfelelően készülnek.

 

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, a Zánkán üdülő gyermekek és kísérőik számára Magyarország 2018-as ételét szolgálták fel, a közétkeztetésre szabva. A makói hagymás velővel töltött, paprika mártásos, hajdina ropogóssal tálalt szűzlabdában a velőt csirkehúsra cserélték – tette hozzá. Valamint megjegyezte, hogy a gyermekek ízlésvilágának kialakítását már ilyen korban el kell kezdeni, hogy ne megijedjenek az új ízektől, textúráktól, hanem fogadják azokat el és bátran próbálgassák a kóstolás művészetét. Az elnök elmondta, hogy a jövő éttermi vendégei ezekből a gyermekekből kerülnek ki, ezért kiemelkedően fontos az ízlésüket fejlesztése.

 

A Séfklub tagjai

 

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány főtitkára elmondta: az ottalvós táborokban élők naponta ötször kapnak étkezést, és ügyelnek arra, hogy minőségi ételek kerüljenek az asztalokra.

Közölte, a Balaton-parti táborokban idén nyáron közel 22,5 tonnányi friss húsból, 30 tonna gyümölcsből és 11 tonna zöldségből készült ételt fogyasztottak a táborozók, ugyanakkor a speciális étkezési igényekre is kiemelt figyelmet fordítottak.

Nyáron Zánkán és Fonyódligeten összesen csaknem harmincezren táboroztak, köztük kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki gyermekek. A zánkai táborban rendezték meg a családi Erzsébet-táborokat is; ezeken tíz alkalommal összesen ezer család, közel ötezren vehetnek részt idén.

A táborozási programban az ország ötszáz településén közel hatvanezer gyermeknek szerveztek napközis táborokat lakóhelyük közelében, Erdélyben az ivói Erzsébet-táborban pedig több mint 1500 Magyarországon élő gyermek vakációzhat. Ezen felül további ezer speciális ellátást igénylő gyermek táborozik a zalaszabari és a tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban.

Az ebéd során Rétvári Bence és Hornyák Tibor tálalta fel az első adagokat a gyermekek részére, melyhez a védőfelszerelést az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete biztosította részükre.

 

A közös sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a jövő évi szakácsversenyek (Magyarország étele 2019. és Okés Országos Közétkeztetési szakácsverseny) fővédnökségét Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, az idei évhez hasonlóan felvállalta.

 

 

 

(MTI nyomán átdolgozva)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfeszti…