Főoldal Hírek Átólzéig Befejeződött a pezsgőgyártás Pécsett

Befejeződött a pezsgőgyártás Pécsett

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,183
 ehaccp_topbanner3.jpg

(MTI) – Bezárta pécsi pezsgőgyárát és a termelést a Zala megyei Nagyradára tette át a Cézár Pincészet.

    A bama.hu hírportál szerdán közölte, hogy a közlemúltban a palackozót leszerelték, s a baranyai megyeszékhelyen érlelt utolsó pezsgőket is elszállították a Szent István téren található pincerendszerből.
    A pincészet tulajdonosa, Stefan Császár a gyár jövőbeni sikerességével indokolta a döntést portálnak. Azt mondta, miközben külföldön és belföldön is nő az érdeklődés termékeik iránt, a pécsi belvárosban működő egység egyre több logisztikai problémát okozott.
    Kiemelte, hogy a zalai borászati üzemük 3 ezer négyzetméterrel bővült, a pezsgőgyártás teljes folyamata ott zajlik majd. Hozzátette, hogy az átállásig a vásárlói igényeket az utolsó pécsi szállítmányokból felhalmozott készlettel elégítik ki.
    Stefan Császár hangsúlyozta: a költözés ellenére a Fünfkirchen márkanéven kapható pezsgő nem szűnik meg, az egykori gyártása helyszínéül szolgáló ingatlan pedig jövő tavaszra megújul és egyfajta látogatóközpontként működik tovább.
    A bama.hu utalt rá, hogy a Littke Lőrinc által alapított pécsi volt a történelmi Magyarország második pezsgőgyára, első termékei 1859-ben kerültek piacra. A pécsi pezsgőgyártás a második világháború utáni államosítást követően húsz éven át szünetelt, s 1966-ban, a Mecsekvidéki Pincegazdaságnak köszönhetően indult újra.
    A gyár az 1980-as években évente 1-2 millió palack hagyományos pezsgőt és – nagyrészt a keleti piacokra – 8 millió palack tankpezsgőt is készített.
    A vállalkozás több szervezeti átalakulást és a privatizációt követően 1996-ban három svéd állampolgárhoz, köztük a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkező Stefan Császárhoz került.
    A cég a kétezres évektől szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozik, központja Nagyradán van.
    A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2013-ban 223 millió forint veszteséggel zárt, ami 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi negatív eredményt.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2025 középdöntő: a gasztronómiánk kulturális örökségünk

A gasztronómia kulturális örökségünk, melyet kötelességünk megőrizni, majd átadni azt a jö…