Főoldal Hírek Utazás Augusztus 20. – Szent István napját ünneplik Ópusztaszeren

Augusztus 20. – Szent István napját ünneplik Ópusztaszeren

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,359
 ehaccp_topbanner3.jpg

    Közösen ünneplik Szent István napját Csongrád megye önkormányzatai az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, az emlékhelyen augusztus 20-án az alaptörvény öt évvel ezelőtti elfogadásáról is megemlékeznek a szervezők – tájékoztatta az intézmény marketing vezetője az MTI-t.

budapest_magyarorszag_unnep_forras_pixabay

    Kodácz Csengele közölte, az ünnep lehetőséget teremt arra, hogy egy időben, egy helyen a nagyközönség elé tárják mindazt a gasztronómiai, természeti, építészeti, művészeti örökséget és teremtett értéket, amely közös kincse a megyének. Mivel ezek döntő többségéről az önkormányzatok gondoskodnak, levélben fordultak a szervezők Csongrád megye településeinek vezetőihez, kérve, mutassák be a nemzeti ünnep alkalmából mindazt, amire büszkék. 


    Így az emlékpark területe a szokásosnál is több látványossággal várja majd a Szent István-napra érkezőket, hiszen a Feszty-körkép vagy az élő skanzen mellett a települések standjai veszik majd körbe a Nemzeti Összetartozás Emlékművét, az Árpád-emlékmű előtti téren pedig egymást váltják majd a színpadon a megyében működő művészeti csoportok – tette hozzá.


    Csongrád megye mezőgazdasági szempontból az egyik legjelentősebb térség, az ország éléstárának is nevezik. Ezt az értéket jeleníti majd meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, amely a skanzenben, a Szentes-Donáti-szélmalom melletti területen a múlt és jövő mezőgazdaságának értékeire mutat példát. A múltat egy ma is működő, az 1950-es években használt cséplőgép, a jövőt pedig a megyei mezőgazdasági szakiskolák standjai fogják jelképezni.


    A parkban a Magyar Vöröskereszt véradást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szegedi csoportja gyűjtést szervez. A befolyt összeget csonka családoknak szánt élelmiszercsomagra költik.


    Az ünnepi megemlékezés augusztus 20-án 14 órakor kezdődik az Árpád-emlékműnél. Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő és Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntője után az ünnepség szónoka, Szájer József európai parlamenti képviselő mondja el beszédét. Hagyományosan ezen a rendezvényen adja át Kakas Béla elnök a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg, Kertész Péter a park igazgatója pedig megszegi.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Újabb étterem kapott Michelin-csillagot Szlovéniában

Zágráb/Ljubljana, 2024. június 18., kedd (MTI) – Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfj…