Főoldal Hírek Utazás Augusztus 20. – Szent István napját ünneplik Ópusztaszeren

Augusztus 20. – Szent István napját ünneplik Ópusztaszeren

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,211
 ehaccp_topbanner3.jpg

    Közösen ünneplik Szent István napját Csongrád megye önkormányzatai az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, az emlékhelyen augusztus 20-án az alaptörvény öt évvel ezelőtti elfogadásáról is megemlékeznek a szervezők – tájékoztatta az intézmény marketing vezetője az MTI-t.

budapest_magyarorszag_unnep_forras_pixabay

    Kodácz Csengele közölte, az ünnep lehetőséget teremt arra, hogy egy időben, egy helyen a nagyközönség elé tárják mindazt a gasztronómiai, természeti, építészeti, művészeti örökséget és teremtett értéket, amely közös kincse a megyének. Mivel ezek döntő többségéről az önkormányzatok gondoskodnak, levélben fordultak a szervezők Csongrád megye településeinek vezetőihez, kérve, mutassák be a nemzeti ünnep alkalmából mindazt, amire büszkék. 


    Így az emlékpark területe a szokásosnál is több látványossággal várja majd a Szent István-napra érkezőket, hiszen a Feszty-körkép vagy az élő skanzen mellett a települések standjai veszik majd körbe a Nemzeti Összetartozás Emlékművét, az Árpád-emlékmű előtti téren pedig egymást váltják majd a színpadon a megyében működő művészeti csoportok – tette hozzá.


    Csongrád megye mezőgazdasági szempontból az egyik legjelentősebb térség, az ország éléstárának is nevezik. Ezt az értéket jeleníti majd meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, amely a skanzenben, a Szentes-Donáti-szélmalom melletti területen a múlt és jövő mezőgazdaságának értékeire mutat példát. A múltat egy ma is működő, az 1950-es években használt cséplőgép, a jövőt pedig a megyei mezőgazdasági szakiskolák standjai fogják jelképezni.


    A parkban a Magyar Vöröskereszt véradást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szegedi csoportja gyűjtést szervez. A befolyt összeget csonka családoknak szánt élelmiszercsomagra költik.


    Az ünnepi megemlékezés augusztus 20-án 14 órakor kezdődik az Árpád-emlékműnél. Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő és Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntője után az ünnepség szónoka, Szájer József európai parlamenti képviselő mondja el beszédét. Hagyományosan ezen a rendezvényen adja át Kakas Béla elnök a megyei közgyűlés elismeréseit. Az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg, Kertész Péter a park igazgatója pedig megszegi.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …