Főoldal Hírek Átólzéig Mintegy 20-25 ezer embert foglalkoztat a gyógynövényágazat

Mintegy 20-25 ezer embert foglalkoztat a gyógynövényágazat

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,072
Oldalas magazin
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mintegy 20-25 ezer embert foglalkoztat a gyógynövényágazat

 

A gyógynövényágazat mintegy 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja Magyarországon – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az I. Szigetközi Gyógynövénynapon. A gyógynövények gyűjtése és termesztése azoknak is biztonságos megélhetést kínál, akiknek nincs földjük, vagy csak kisebb földterülettel rendelkeznek- tette hozzá az államtitkár.

Oldalas magazin

Nagy István arról is szólt, hogy a gyógy-, fűszer- és aromanövények termőterülete hazánkban 18 és 21 ezer hektár között mozog. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés termelési értéke éves szinten mintegy 10 milliárd forint, de még korántsem merítettük ki a lehetőségeinket, mivel gyógynövényeink nagy részét elsődleges feldolgozás után, alapanyagként értékesítjük- jelentette ki Nagy István. Ezen célszerű változtatni a jövőben, mivel nagyobb hozzáadott értékkel jóval jövedelmezőbbé válhat az ágazat- hívta fel a figyelmet.

Nagy István aláhúzta, hogy az ágazat eredményes működése érdekében korszerűsíteni kell a termesztést, a technológiát, illetve az elavult hazai minőségvizsgálati-biztosítási rendszert. Elengedhetetlennek nevezte a nagy hagyományokkal rendelkező gyógy- és aromanövények magyarországi kutatásának újraélesztését. Emlékeztetett: mindezeket a célkitűzéseket tartalmazza a nemrégiben elkészült gyógynövény-stratégia is, amely megfogalmazza a legfontosabb teendőket a gyűjtés, a termesztés, a feldolgozás és a kereskedelem területén egyaránt. Hangsúlyozta: a stratégia kellő alapot szolgáltat arra, hogy Magyarország az Európai Unió 2014–2020-as költségvetési időszakában a pénzügyi forrásokat úgy tudja felhasználni, hogy erősödjön és fejlődjön a gyógynövényágazat.

MTI/FM Sajtóiroda/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…