Főoldal Hírek Átólzéig Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek

Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,037
 ehaccp_topbanner3.jpg

Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek

 

A magyar lakosság mintegy 30 százaléka szenved laktóz-intoleranciában. Az igazoltan laktózérzékeny betegek, akik önálló keresettel rendelkeznek, alanyi jogon személyi adókedvezmény igénybevételére jogosultak. A diagnózisról kapott lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást, amely alapján az adóbevallásban igényelni lehet a kedvezményt.

A laktózérzékenységben szenvedők szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, mert nincs laktáz enzim termelésük, és/vagy csökkent az aktivitása, mennyisége. Kellemetlen tüneteket tapasztalnak tej és tejtermékek, valamint tejszármazék adalékanyagot tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztásakor.

A magyar lakosság mintegy 30%-a tehát szinte minden harmadik ember szenved laktóz-intoleranciában. Sokan egyszerűen lemondanak a tej- és tejtermékek fogyasztásáról, megszűnnek a tüneteik és nem foglalkoznak tovább a kérdéssel.

Ez több ok miatt helytelen:

  • A laktózintolerancia mellett állhatnak más, súlyosabb betegségek is, pl. cöliákia (lisztérzékenység) ami kezeletlenül súlyos és visszafordíthatatlan betegségeket okozhat.
  • A tej és tejtermékek fontos fehérje, kalcium, D és E vitaminforrások. 

Azoknál, akik nem fogyasztják ezeket az élelmiszereket, könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki, például a csontritkulás. Forgalmaznak laktózmentes tej és tejtermékeket és a laktáz enzim is pótolható tabletta formájában.

Az igazoltan laktózérzékeny betegek, akik önálló keresettel rendelkeznek, alanyi jogon személyi adókedvezmény igénybevételére jogosultak – a laktózintolerancia is rajta van azon betegségeknek a listáján, amelyek súlyos fogyatékosságnak minősülnek.

 

Mit kell tenni az személyi adókedvezmény igénybevételéhez?

  • Diagnózist: szakorvos állapítja meg a laktózérzékenységről.
  • A diagnózisról kapott lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást, amely alapján az adóbevallásban igényelni lehet az adókedvezményt – az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget 2015-ben 5.250,- Ft / hónap.
  • Sőt, ha a betegség már évek óta fennáll, akkor megfelelő orvosi igazolással akár 5 évre (elévülési időn belül) visszamenőleg is visszaigényelhető az adó.

További információk elérhetők: laktorerzekeny.hu weboldalon.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy me…