Főoldal Hírek Átólzéig Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek

Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek

4 perc átlagos olvasási idő
0
993
 ehaccp_topbanner3.jpg

Adókedvezményre jogosultak a laktózérzékenyek

 

A magyar lakosság mintegy 30 százaléka szenved laktóz-intoleranciában. Az igazoltan laktózérzékeny betegek, akik önálló keresettel rendelkeznek, alanyi jogon személyi adókedvezmény igénybevételére jogosultak. A diagnózisról kapott lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást, amely alapján az adóbevallásban igényelni lehet a kedvezményt.

A laktózérzékenységben szenvedők szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, mert nincs laktáz enzim termelésük, és/vagy csökkent az aktivitása, mennyisége. Kellemetlen tüneteket tapasztalnak tej és tejtermékek, valamint tejszármazék adalékanyagot tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztásakor.

A magyar lakosság mintegy 30%-a tehát szinte minden harmadik ember szenved laktóz-intoleranciában. Sokan egyszerűen lemondanak a tej- és tejtermékek fogyasztásáról, megszűnnek a tüneteik és nem foglalkoznak tovább a kérdéssel.

Ez több ok miatt helytelen:

  • A laktózintolerancia mellett állhatnak más, súlyosabb betegségek is, pl. cöliákia (lisztérzékenység) ami kezeletlenül súlyos és visszafordíthatatlan betegségeket okozhat.
  • A tej és tejtermékek fontos fehérje, kalcium, D és E vitaminforrások. 

Azoknál, akik nem fogyasztják ezeket az élelmiszereket, könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki, például a csontritkulás. Forgalmaznak laktózmentes tej és tejtermékeket és a laktáz enzim is pótolható tabletta formájában.

Az igazoltan laktózérzékeny betegek, akik önálló keresettel rendelkeznek, alanyi jogon személyi adókedvezmény igénybevételére jogosultak – a laktózintolerancia is rajta van azon betegségeknek a listáján, amelyek súlyos fogyatékosságnak minősülnek.

 

Mit kell tenni az személyi adókedvezmény igénybevételéhez?

  • Diagnózist: szakorvos állapítja meg a laktózérzékenységről.
  • A diagnózisról kapott lelet alapján a háziorvos állítja ki az igazolást, amely alapján az adóbevallásban igényelni lehet az adókedvezményt – az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget 2015-ben 5.250,- Ft / hónap.
  • Sőt, ha a betegség már évek óta fennáll, akkor megfelelő orvosi igazolással akár 5 évre (elévülési időn belül) visszamenőleg is visszaigényelhető az adó.

További információk elérhetők: laktorerzekeny.hu weboldalon.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…