Főoldal Hírek Színes Idén is látványos szakmabemutatók várták a pályaválasztó diákokat

Idén is látványos szakmabemutatók várták a pályaválasztó diákokat

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,364
 ehaccp_topbanner3.jpg

Több mint száz szakmát ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a fiatalok a hetedik SzakMázz! Budapest elnevezésű interaktív kiállításon. A fővárosi kormányhivatal Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki! mottójú ingyenes pályaválasztási kiállítása október 9-én és 10-én várta az érdeklődőket a Hungexpon.

A kiállításon állami és nem állami szakképző intézmények, munkáltatók, összesen mintegy 110 kiállító mutatta be azt a több mint száz szakmát, amelyek képzéseiken elsajátíthatók. A rendezvényen többek között főzhettek, varrhattak, „házat építhettek” az érdeklődők, de részt vehettek pályaorientációs tanácsadáson és tájékoztatáson is. A kiállításon hírességek mesélték el saját szakmaválasztásuk történetét a főként 7. és 8. osztályos fiataloknak és a szakmaváltást tervezőknek, de a szervezők látványos meglepetésekkel is készültek.

A rendezvény kiemelt célcsoportját képezték a szülők, pedagógusok is, akik a megfelelő információk birtokában segíteni tudják a fiatalokat pályaválasztásban.
www.kormanyhivatal.hu
Egy ország csak akkor lesz sikeres, ha polgárai is sikeresek, amihez elengedhetetlen, hogy az élet olyan fontos döntéseit, mint például a pályaválasztás, jól hozzák meg – mondta a keddi megnyitón Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, megjegyezve, hogy a rendezvény híd a piac igénye és a pályaválasztók között. Az államtitkár az OrientPressnek nyilatkozva beszélt arról is, hogy a jó döntés meghozatalában segíteni kell a fiatalokat, s ebben a szülők mellett az államnak, a kormányhivatalnak is van feladata. Kitért arra is, hogy a rendezvényen jelen vannak duális képzésben szereplő cégek is, a felsőfokú oktatás mellett sok cég vesz már részt a középfokú szakképzésben is. Ennek azért van jelentősége – folytatta -, mert a tanulók így a legmodernebb eszközökkel ismerkedhetnek meg, hiszen a gyors technológiai fejlődést a piac, az ott jelenlévő cégek tudják igazán követni.
Szeretnénk elérni, hogy a középfokú szakképzésben is egyre szélesebb körben terjedjen el ez az együttműködés, és jó úton járunk – jegyezte meg.
OPH

 

Uzsák Katalin, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) főigazgatója a fiatalokat köszöntve kiemelte, hogy a rendezvény átfogó képet kíván nyújtani a jelen versenyképes szakmáiról. Beszélt arról is, hogy a sikeres pályaválasztáshoz elengedhetetlen az önismeret, a szakmák ismerete és az elhelyezkedési lehetőségek megismerése.

A kormányhivatal célja és feladata, hogy a munkaerőpiacon a keresleti és kínálati tényezők között az egyensúly elérését és megtartását segítse elő” – tette hozzá, hangsúlyozva azt is, hogy a budapesti munkaerőpiacnak képzett szakemberekre van szüksége. A főigazgató az OrientPressnek kifejtette: az interaktivitást a szakmák kipróbálása mellett látványos bemutatók, szórakoztató vetélkedők is segítik, és a megújult kiállításról kiváló visszajelzések érkeztek az elmúlt években. Elmondta azt is, hogy a rendezvény fő szervezője a BFKH Foglalkoztatási főosztálya, amelynek fontos feladata a fővárosi munkaerőpiac helyzetének figyelemmel kísérése, a keresleti és a kínálati oldal közötti egyensúly elősegítése. A rendezvény elsősorban a főváros vonzó, keresett szakmáit mutatja be, de országos érdeklődésre is számot tart – fűzte hozzá.
OPH

 

A kiállításra 324 általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói kaptak meghívást, a diákok negyede számára a fővárosi kormányhivatal buszos szállítást is biztosít. A fiatalok mellett a rendezvény mindazok számára is hasznos, akik új szakma elsajátítását tervezik. Budapest Főváros Kormányhivatalának Foglalkoztatási Főosztálya évente több pályaválasztással, pályaorientációval kapcsolatos nagy rendezvényt szervez annak érdekében, hogy a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkaerő révén hosszú távon is támogassák a budapesti munkaerőpiacon tapasztalható kedvező folyamatokat.

A két napos rendezvény az elmúlt évben közel 10 500 látogatót vonzott
OPH

 

 

A kiállításról és a programról bővebb információ: www.szakmazzbudapest.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…