Főoldal Hírek Ajánló A turizmusban is az adócsökkentés révén emelkedhetnek a bérek

A turizmusban is az adócsökkentés révén emelkedhetnek a bérek

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,337
 ehaccp_topbanner3.jpg

    A hat év alatt megvalósuló, akár 15,5 százalékpontot is elérő adócsökkenéstől várható, hogy nőnek a bérek és csökken a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban is, de a képzés és a munkaerő mobilitásának javítása ugyancsak a helyzet kezelését szolgálná – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Hévízen.

 

    Cseresnyés Péter a térség idegenforgalmi, vendéglátóipari szakemberei, képzőhelyek igazgatói és környékbeli polgármesterek részére tartott zártkörű fórum utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány ösztönzi a béremelést, ezért is hajt végre januártól jelentős mértékű adócsökkentést. A munkabérekre rakodó terhek hat év alatt – minden szükséges feltétel teljesülése esetén – akár 15,5 százalékponttal csökkenhetnek, amitől azt várható, hogy emelkednek a bérek és csökken a munkaerőhiány.


    Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai ágazatban is komoly hangsúlyt kell fektetni a képzésre, főként a minőségi oktatásra, amelyben a vállalkozásoknak is közvetlenül részt kell venniük. Szintén a munkaerőhiány kezelését szolgálja a munkaerő mobilitásának elősegítése lakhatási támogatással, munkásszállók létesítésével, csoportos utaztatással vagy a személyautók munkába járáshoz szükséges költségelszámolásának emelésével. 


    Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a fórum vitaindító volt, hogy a turisztikai ágazat munkaerőpiaci problémáiról tárgyaljanak, a konzultációt az egészségturisztikai vonalon is folytatni kívánják. A magyar turizmusban a következő évekre elhatározott fejlesztések ugyanis megkövetelik, hogy javuljanak a munkaerőpiaci körülmények, ezzel együtt pedig változásokra van szükség a szakképzés területén. 


    Az MTI kérdésére, hogy Hévíz és a Nyugat-Balaton térségében melyek azok a turisztikai szakmák, amelyeknél munkaerőhiány mutatkozik, Papp Gábor elmondta: pincérből, szakácsból és cukrászból lenne szükség több szakemberre. Hozzátette, hogy ez a kereslet ebben a térségben még nem olyan mértékű, ami ellehetetlenítené az ágazat működését, de szükség van növekvő munkaerőhiány csökkentésére.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…