Ajánló A turizmusban is az adócsökkentés révén emelkedhetnek a bérek Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-12-19 8 perc átlagos olvasási idő 0 1,337 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A hat év alatt megvalósuló, akár 15,5 százalékpontot is elérő adócsökkenéstől várható, hogy nőnek a bérek és csökken a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban is, de a képzés és a munkaerő mobilitásának javítása ugyancsak a helyzet kezelését szolgálná – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Hévízen. Cseresnyés Péter a térség idegenforgalmi, vendéglátóipari szakemberei, képzőhelyek igazgatói és környékbeli polgármesterek részére tartott zártkörű fórum utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány ösztönzi a béremelést, ezért is hajt végre januártól jelentős mértékű adócsökkentést. A munkabérekre rakodó terhek hat év alatt – minden szükséges feltétel teljesülése esetén – akár 15,5 százalékponttal csökkenhetnek, amitől azt várható, hogy emelkednek a bérek és csökken a munkaerőhiány. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai ágazatban is komoly hangsúlyt kell fektetni a képzésre, főként a minőségi oktatásra, amelyben a vállalkozásoknak is közvetlenül részt kell venniük. Szintén a munkaerőhiány kezelését szolgálja a munkaerő mobilitásának elősegítése lakhatási támogatással, munkásszállók létesítésével, csoportos utaztatással vagy a személyautók munkába járáshoz szükséges költségelszámolásának emelésével. Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a fórum vitaindító volt, hogy a turisztikai ágazat munkaerőpiaci problémáiról tárgyaljanak, a konzultációt az egészségturisztikai vonalon is folytatni kívánják. A magyar turizmusban a következő évekre elhatározott fejlesztések ugyanis megkövetelik, hogy javuljanak a munkaerőpiaci körülmények, ezzel együtt pedig változásokra van szükség a szakképzés területén. Az MTI kérdésére, hogy Hévíz és a Nyugat-Balaton térségében melyek azok a turisztikai szakmák, amelyeknél munkaerőhiány mutatkozik, Papp Gábor elmondta: pincérből, szakácsból és cukrászból lenne szükség több szakemberre. Hozzátette, hogy ez a kereslet ebben a térségben még nem olyan mértékű, ami ellehetetlenítené az ágazat működését, de szükség van növekvő munkaerőhiány csökkentésére. MTI/Pixabay
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Ingyenes sportolási lehetőségek nyílnak diákoknak Szeptembertől kibővül a Sport43 elnevezésű ingyenes programsorozat, melynek keretén belül az eddigiek mellett új …
A szállodaszövetség üdvözli az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentését A szállodaszövetség üdvözli az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentését A Magyar Szállodák …