Főoldal Hírek Ajánló A turizmusban is az adócsökkentés révén emelkedhetnek a bérek

A turizmusban is az adócsökkentés révén emelkedhetnek a bérek

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,392
 ehaccp_topbanner3.jpg

    A hat év alatt megvalósuló, akár 15,5 százalékpontot is elérő adócsökkenéstől várható, hogy nőnek a bérek és csökken a munkaerőhiány a turizmusban és a vendéglátásban is, de a képzés és a munkaerő mobilitásának javítása ugyancsak a helyzet kezelését szolgálná – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Hévízen.

 

    Cseresnyés Péter a térség idegenforgalmi, vendéglátóipari szakemberei, képzőhelyek igazgatói és környékbeli polgármesterek részére tartott zártkörű fórum utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a kormány ösztönzi a béremelést, ezért is hajt végre januártól jelentős mértékű adócsökkentést. A munkabérekre rakodó terhek hat év alatt – minden szükséges feltétel teljesülése esetén – akár 15,5 százalékponttal csökkenhetnek, amitől azt várható, hogy emelkednek a bérek és csökken a munkaerőhiány.


    Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai ágazatban is komoly hangsúlyt kell fektetni a képzésre, főként a minőségi oktatásra, amelyben a vállalkozásoknak is közvetlenül részt kell venniük. Szintén a munkaerőhiány kezelését szolgálja a munkaerő mobilitásának elősegítése lakhatási támogatással, munkásszállók létesítésével, csoportos utaztatással vagy a személyautók munkába járáshoz szükséges költségelszámolásának emelésével. 


    Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: a fórum vitaindító volt, hogy a turisztikai ágazat munkaerőpiaci problémáiról tárgyaljanak, a konzultációt az egészségturisztikai vonalon is folytatni kívánják. A magyar turizmusban a következő évekre elhatározott fejlesztések ugyanis megkövetelik, hogy javuljanak a munkaerőpiaci körülmények, ezzel együtt pedig változásokra van szükség a szakképzés területén. 


    Az MTI kérdésére, hogy Hévíz és a Nyugat-Balaton térségében melyek azok a turisztikai szakmák, amelyeknél munkaerőhiány mutatkozik, Papp Gábor elmondta: pincérből, szakácsból és cukrászból lenne szükség több szakemberre. Hozzátette, hogy ez a kereslet ebben a térségben még nem olyan mértékű, ami ellehetetlenítené az ágazat működését, de szükség van növekvő munkaerőhiány csökkentésére.

 

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025

Budapest, 2024.10.08.: Idén újra megrendezésre került Budapesten a The House of Angostura …