Átólzéig A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-09-08 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,189 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A Frittmann Borászat lett az Év Pincészete 2015-ben! Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat Frittmann János és Frittmann István nevével fémjelzett kunsági borászat nyerte el – ők úgy vélik, „könnyű, gyümölcsös borokban ez a régió az egyik legjobb”. Frittmann János a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak. „Az elmúlt közel egy évtizedben rengeteget változott a Kunsági Borvidék megítélése, a piac felismerte, hogy a könnyű, gyümölcsös borokban a mi régiónk az egyik legjobb” – mondta el Frittmann János, az Év Pincészete 2015 díj ünnepélyes átadóján, 2015. szeptember 08.-án, Soltvadkerten. A borász szerint mára több új alföldi pincészet is kiváló borokkal jelent meg a nagyközönség előtt, így nem lehet véletlen, hogy két éve Gálné Dignisz Éva, szintén kunsági borász lett az Év Bortermelője, míg tavaly szintén a Duna Borrégióban tevékenykedő hajós-bajai Koch Pincészeté lett az Év Pincészete elismerés. „Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van / Mondok valamit hülyegyerek, ott van a Frittmann” – a Bëlga együttes mára legendássá vált boros dala felhelyezte a fiatalok térképére is a borászatot. Ráadásul, kevesen mondhatják el magukról, hogy megkapták Magyarország talán két legfontosabb borászati díját: az Év Bortermelője és az Év Pincészete elismeréseket. Ez eddig csak Bock Józsefnek, Thummerer Vilmosnak, Garamvári Vencelnek, Kamocsay Ákosnak (Hilltop) és Konyári Jánosnak (IKON) sikerült. Frittmann János az első alföldi borász, akit így, „duplán” is elismertek. A Frittmann Testvérek Kft igazi családi vállalkozás: István végzi a szőlészeti munkákat, felügyeli az üzemben a munkákat, míg testvére, János a „fiúkkal” – vagyis a testvérpár borász végzettségű gyerekeivel, Tamással és Péterrel – a borkészítésért, pincemunkálatokért felel, illetve a kereskedelmet is ő szervezi. János lánya, Anita a marketingmunkálatokat és a vendéglátás feladatait látja el, amelyekből Frittmann Jánosné és Istvánné is kiveszi a részét. „Külföldön, a furmint mellett az illatos magyar fajtákkal, a cserszegi fűszeressel, az Irsai Olivérrel lehetne nagyot dobni, mert ebben a ligában az élmezőnyben vagyunk, ahogyan a rozéinkkal is” – vallja Frittmann János. Igaza lehet: a Wall Street Journal idén áprilisban elismeréssel írt a Frittmann cserszegiről, így valóban lehet a magyar fajtáknak keresnivalójuk a külföldi piacokon. A borász a cserszegi fűszeres fajta nagykövete is – a híres magyar szőlészeti szakember, Bakonyi Károly, a fajta nemesítője nevezte ki annak. A Frittmann Borászat munkáját és kiváló borait a szeptember 08.-ai díjátadón Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, Szőke Sándor az MSZBSZ elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő és Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere is méltatták.
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Megjelent az Oldalas magazin 2024. novemberi száma! Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonnal elérhető a …
Ételbemutatók, világhírű séfek a Francia ízek gasztronómiai programsorozatban (MTI) – Kóstolókkal, ételbemutatókkal és nemzetközi hírű séfek specialitásaival mutatkozik be a francia gasztronómia november …