Főoldal Hírek Utazás A sportimádók is szívesen jönnek Budapestre

A sportimádók is szívesen jönnek Budapestre

7 perc átlagos olvasási idő
0
966
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre többen utaznak azért, hogy kedvenc hobbijukat új környezetben próbálhassák ki, túrázzanak, fussanak, vagy kedvenc csapatuknak szurkoljanak – de vajon kiket és hogyan mozgat meg a sportturizmus?

Mezős Balázs, a Budapest Urban Games alapítója a sportturizmus kategóriái között említette azt, amikor valaki egy verseny kedvéért utazik el az adott helyre, de ide sorolta azt is, ha valaki síelni megy.

A harmadik kategória az, aminek a népszerűsítésére a Budapest Urban Games is alakult, amikor sportolásra használjuk a városokat. Ugyanis, ha a 21. századi ember elutazik külföldre, most már nem hagyja otthon a futócipőjét vagy a mászófelszerelését, hanem elviszi magával, mert abban a 3-4 napban is szükség van a sportolásra – közölte.

Minden negyedik utazás sportolási célú az unión belül

Az Európai Unión belül minden negyedik utazás sportolási célú, amelyen belül a maratonok produkálják a legnagyobb szabadidős jellegű sportturisztikai számokat, de sokan utaznak más egyéb céllal, csak az utazás alkalmával sem függesztik fel saját sportjukat – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető igazgatója elmondta, gyakran utaznak a sportolók a maratoni, illetve félmaratoni futóversenyek miatt, a világon már több mint 100 országban rendeznek olyan futóversenyt, ami miatt elutaznak a turisták.

Kocsis Árpád a legnagyobbak közé sorolta Berlint, New Yorkot és Párizst, ahol 20-25 ezer ember is futhat egy napon, majd megjegyezte, ehhez már Budapest is felzárkózott, ahová több tízezer futóturista érkezik a versenyekre minden évben.

Budapestet a panorámája miatt is szívesen választják úti célnak a futóturisták, hiszen a futóversenyek útvonalai a Duna két partján vezetnek, ami nemcsak a külföldről érkező, hanem a vidéki sportturistáknak is páratlan élményt nyújt – fűzte hozzá.

Majdnem 25 ezer futóturista érkezett tavaly Magyarországra

Három nagy futóesemény van Magyarországon, ami külföldi futókat vonz, ezekre tavaly 24 800 futóturista érkezett. A futóturisták közé tartoznak maguk a futók, másrészt pedig a kísérők, akiket magukkal hoznak a sporteseményre – húzta alá Kocsi Árpád.

A 24 800 futóturista 80 ezer vendégéjszakát töltött el Magyarországon, átlagban 3,2 napot maradtak nálunk. A futóturisták 4 milliárd forintot hagytak Magyarországon, míg tíz éve csak 800 milliót – tette hozzá.

Budapest előkelő helyen helyezkedik el nemzetközi szinten, ha a futóturisták szempontjából nézzük a rangsort, az első 10-15 környékén lehet a magyar főváros – jegyezte meg Kocsis Árpád.

Az ezzel kapcsolatos első fontosabb jelzést akkor kaptuk, amikor a nemzetközi futóújságírók szavazásuk során beválasztották Budapestet a világ 20 legnagyobb maratonja közé, és nemcsak a szervezés, hanem a látvány szempontjából is – fűzte hozzá.

A legtöbb futóturista Angliából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkezik hozzánk, míg az Egyesült Államok nyolcadik a rangsorban – emelte ki Kocsis Árpád.

Kocsis Árpád szerint sikerült elérni azt, hogy Kelet-Európa futófővárosa legyen Budapest, nagyon sok kelet-európai futó is érkezik hozzánk. „Egyszer Budapesten mindenkinek futnia kell” – ez a szlogen egyre jobban elterjed – közölte.

 
M1 Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…