Főoldal Hírek Utazás A sportimádók is szívesen jönnek Budapestre

A sportimádók is szívesen jönnek Budapestre

7 perc átlagos olvasási idő
0
853
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egyre többen utaznak azért, hogy kedvenc hobbijukat új környezetben próbálhassák ki, túrázzanak, fussanak, vagy kedvenc csapatuknak szurkoljanak – de vajon kiket és hogyan mozgat meg a sportturizmus?

Mezős Balázs, a Budapest Urban Games alapítója a sportturizmus kategóriái között említette azt, amikor valaki egy verseny kedvéért utazik el az adott helyre, de ide sorolta azt is, ha valaki síelni megy.

A harmadik kategória az, aminek a népszerűsítésére a Budapest Urban Games is alakult, amikor sportolásra használjuk a városokat. Ugyanis, ha a 21. századi ember elutazik külföldre, most már nem hagyja otthon a futócipőjét vagy a mászófelszerelését, hanem elviszi magával, mert abban a 3-4 napban is szükség van a sportolásra – közölte.

Minden negyedik utazás sportolási célú az unión belül

Az Európai Unión belül minden negyedik utazás sportolási célú, amelyen belül a maratonok produkálják a legnagyobb szabadidős jellegű sportturisztikai számokat, de sokan utaznak más egyéb céllal, csak az utazás alkalmával sem függesztik fel saját sportjukat – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető igazgatója elmondta, gyakran utaznak a sportolók a maratoni, illetve félmaratoni futóversenyek miatt, a világon már több mint 100 országban rendeznek olyan futóversenyt, ami miatt elutaznak a turisták.

Kocsis Árpád a legnagyobbak közé sorolta Berlint, New Yorkot és Párizst, ahol 20-25 ezer ember is futhat egy napon, majd megjegyezte, ehhez már Budapest is felzárkózott, ahová több tízezer futóturista érkezik a versenyekre minden évben.

Budapestet a panorámája miatt is szívesen választják úti célnak a futóturisták, hiszen a futóversenyek útvonalai a Duna két partján vezetnek, ami nemcsak a külföldről érkező, hanem a vidéki sportturistáknak is páratlan élményt nyújt – fűzte hozzá.

Majdnem 25 ezer futóturista érkezett tavaly Magyarországra

Három nagy futóesemény van Magyarországon, ami külföldi futókat vonz, ezekre tavaly 24 800 futóturista érkezett. A futóturisták közé tartoznak maguk a futók, másrészt pedig a kísérők, akiket magukkal hoznak a sporteseményre – húzta alá Kocsi Árpád.

A 24 800 futóturista 80 ezer vendégéjszakát töltött el Magyarországon, átlagban 3,2 napot maradtak nálunk. A futóturisták 4 milliárd forintot hagytak Magyarországon, míg tíz éve csak 800 milliót – tette hozzá.

Budapest előkelő helyen helyezkedik el nemzetközi szinten, ha a futóturisták szempontjából nézzük a rangsort, az első 10-15 környékén lehet a magyar főváros – jegyezte meg Kocsis Árpád.

Az ezzel kapcsolatos első fontosabb jelzést akkor kaptuk, amikor a nemzetközi futóújságírók szavazásuk során beválasztották Budapestet a világ 20 legnagyobb maratonja közé, és nemcsak a szervezés, hanem a látvány szempontjából is – fűzte hozzá.

A legtöbb futóturista Angliából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból érkezik hozzánk, míg az Egyesült Államok nyolcadik a rangsorban – emelte ki Kocsis Árpád.

Kocsis Árpád szerint sikerült elérni azt, hogy Kelet-Európa futófővárosa legyen Budapest, nagyon sok kelet-európai futó is érkezik hozzánk. „Egyszer Budapesten mindenkinek futnia kell” – ez a szlogen egyre jobban elterjed – közölte.

 
M1 Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Saját kriptovalutát indított egy osztrák szendvicsező

Tokenekkel lehet fizetni az LAMEA Sandwich Corner éttermeibenA komoly üzleti befektetés me…