Főoldal Hírek Ajánló A Magyarország étele 2023. – Szamos Mátyás tányérdesszert verseny döntősei

A Magyarország étele 2023. – Szamos Mátyás tányérdesszert verseny döntősei

14 perc átlagos olvasási idő
0
376
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével első alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” nevű versenyét, melyre várták a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok jelentkezését.

Minden verseny bevezetésekor tapasztalható, mennyire nehéz feladat az organikus mozgósítás. Ezért van az, hogy az évek óta működő gasztronómiai versenyek -néhány üdítő kivételtől eltekintve- bőven tíz csapat alatti számmal működik. Be kell látni, egy ilyen országban élünk, ahol a kollégák csak nagyon nehezen elérhetők.

De! és itt jön a nagy, DE! Nem igaz ez a Magyarország étele programra, mely ma már nem csak a hatodik alkalommal meghirdetett szakácsversenyt jelenti, hanem a Szamos Mátyás tányérdesszert versenyt is, mely rögtön az első évben tizenegy nevezőt tud magáénak. Úgy, hogy jónéhányan jelezték, figyelemmel kísérik a versenyt, mert a későbbiekben részt kívánnak azon venni.

Továbbá a program része még egy rajzpályázat is, mely a Petőfi emlékévhez csatlakozva a „Befordúltam a konyhára” címet kapta. Ennek a diákok pályaorientációs célzattal a gasztronómia felé terelése volt a célja.

Huszonnégy kétfős csapat nevezett a Magyarország étele versenyre, további tizenegy a tányérdesszert versenyre és hatszázötven nevezett pályamű érkezett a rajzpályázatra. Úgyhogy ma már kijelenthető, hogy a program az évek alatt egyre komplexebbé vált, mozgósítási képességben és kommunikációs értékben egész nyugodtan kijelenthető: piacvezetővé vált.

Nézzük a Szamos tányérdesszert versenyt

Már a beharangozó sajtótájékoztatón Endrédi Zsolt, az art’Otel Budapest konyhafőnöke elmondta, hogy:

„a szakács mesterképzés ötödik eleme a tányérdesszert. Ez teljesen más, mint egy cukrászdában kapható sütemény, ugyanis ott kapunk egy tortát, a tányérdesszerteknél pedig lehet játszadozni ízekkel, színekkel, textúrákkal, kombinációkkal, a hideg és meleg alapanyagokkal, különböző díszítések kerülhetnek a tányérra. A tányérdesszert a játékosság kimeríthetetlen tárháza, ahogy azt a kollégák elkészítik, feltálalják nagyon jól tükrözi szakmai kreativitásukat.”

A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várták, mely alkalmas arra, hogy a „Magyarország étele 2023. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje.

Elvárás volt, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen. Annak megalkotása során, fontos szempont volt, hogy a modernitásra ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert.

A tálalásnál fontos szempont volt még az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is fontos, hogy az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen.

„A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megjelenülése.”

– fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke

A versenybe nevezhetett a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érzett magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban nevezhettek.

Íme, a döntőbe jutott tányérdesszertek fantázianevei:

  • “Az alföld” kincsei
  • A Pándy meggy “mákos” randevúja
  • Ab Ovo – Bölcső
  • Az álom
  • Füstbe ment terv
  • János Vitéz Rózsadesszert
  • Leírhatatlan édes érzemény
  • Mennyei álom
  • Pilvax
  • Szabadság most – Petőfi püspökkenyere m
  • Szeptember vége

Az már biztos, hogy ezek közül valamelyik elnyeri a Magyarország étele 2023.- Év Tányérdesszertje kitüntető címet.

Ki lesz a zsűri?

  • Erdős Hanna Zsűrielnök – Négyszeres olimpiai-, és négyszeres világbajnok mestercukrász. A Magyar Gazdaságért díj birtokosa.
  • Csuta Zsolt – A Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, Mestercukrász, Csuta cukrászda – Csákvár
  • Kiss Zoltán – A Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Venesz-díjas Mestercukrász, Kiss cuki – Lajosmizse
  • Magyar Szabolcs – Többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, a Vincent étterem – Kecskemét konyhafőnöke
  • Paskó Csaba – Kelebia plébánosa, karmester – zenepedagógus, 2018. Luxemburgi világbajnokság ezüstérmes szakács, Öt Kenyér pékség & Blaha Lujza cukrászda és a Márton Áron Közösségi Ház – Paskó atya konyhája igazgatója, a Magyar Arany érdemkereszt és az Arany Bárány rendfokozat, a magyar gasztronómia nagykövete cím birtokosa.
  • Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Alelnöke. Olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje
  • Várhelyi Miklós – Szakács, szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranysapka és Venesz díjas mesterszakács

A verseny fővédnökei: 

  • Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnöke
  • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Nagy István – Agrárminiszter
  • Potápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Tessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő (felkérés alatt)
  • Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:

  • Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
  • Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsalád
  • Bonduelle Food service
  • Upfield Professional
  • Bold Agro Kft
  • Fiwi-Hűt Kft
  • Oldalas magazin
  • Friedmann Kft
  • Nika Cafe
  • Napkin Magyarország
  • Csom2001 Kft.
  • Duni
  • DamSteelPro Kecskemét
  • La Verde gyümölcslevek
  • Corall Hungary Kft
  • Paulus borház

A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:

  • Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)
  • Agrárminisztérium (AM)
  • Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
  • Biokontroll Hungária Kft.
  • Biokultúra szövetség
  • Biokultúra Közép-Magyarországi egyesület
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy me…