Ajánló A Magyarország étele 2023. – Szamos Mátyás tányérdesszert verseny döntősei Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-02-23 14 perc átlagos olvasási idő 0 114 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével első alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” nevű versenyét, melyre várták a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok jelentkezését. Minden verseny bevezetésekor tapasztalható, mennyire nehéz feladat az organikus mozgósítás. Ezért van az, hogy az évek óta működő gasztronómiai versenyek -néhány üdítő kivételtől eltekintve- bőven tíz csapat alatti számmal működik. Be kell látni, egy ilyen országban élünk, ahol a kollégák csak nagyon nehezen elérhetők. De! és itt jön a nagy, DE! Nem igaz ez a Magyarország étele programra, mely ma már nem csak a hatodik alkalommal meghirdetett szakácsversenyt jelenti, hanem a Szamos Mátyás tányérdesszert versenyt is, mely rögtön az első évben tizenegy nevezőt tud magáénak. Úgy, hogy jónéhányan jelezték, figyelemmel kísérik a versenyt, mert a későbbiekben részt kívánnak azon venni. Továbbá a program része még egy rajzpályázat is, mely a Petőfi emlékévhez csatlakozva a „Befordúltam a konyhára” címet kapta. Ennek a diákok pályaorientációs célzattal a gasztronómia felé terelése volt a célja. Huszonnégy kétfős csapat nevezett a Magyarország étele versenyre, további tizenegy a tányérdesszert versenyre és hatszázötven nevezett pályamű érkezett a rajzpályázatra. Úgyhogy ma már kijelenthető, hogy a program az évek alatt egyre komplexebbé vált, mozgósítási képességben és kommunikációs értékben egész nyugodtan kijelenthető: piacvezetővé vált. Nézzük a Szamos tányérdesszert versenyt Már a beharangozó sajtótájékoztatón Endrédi Zsolt, az art’Otel Budapest konyhafőnöke elmondta, hogy: „a szakács mesterképzés ötödik eleme a tányérdesszert. Ez teljesen más, mint egy cukrászdában kapható sütemény, ugyanis ott kapunk egy tortát, a tányérdesszerteknél pedig lehet játszadozni ízekkel, színekkel, textúrákkal, kombinációkkal, a hideg és meleg alapanyagokkal, különböző díszítések kerülhetnek a tányérra. A tányérdesszert a játékosság kimeríthetetlen tárháza, ahogy azt a kollégák elkészítik, feltálalják nagyon jól tükrözi szakmai kreativitásukat.” A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várták, mely alkalmas arra, hogy a „Magyarország étele 2023. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje. Elvárás volt, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen. Annak megalkotása során, fontos szempont volt, hogy a modernitásra ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert. A tálalásnál fontos szempont volt még az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is fontos, hogy az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen. „A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megjelenülése.” – fogalmazott Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke A versenybe nevezhetett a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érzett magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban nevezhettek. Íme, a döntőbe jutott tányérdesszertek fantázianevei: “Az alföld” kincseiA Pándy meggy “mákos” randevújaAb Ovo – BölcsőAz álomFüstbe ment tervJános Vitéz RózsadesszertLeírhatatlan édes érzeményMennyei álomPilvaxSzabadság most – Petőfi püspökkenyere mSzeptember vége Az már biztos, hogy ezek közül valamelyik elnyeri a Magyarország étele 2023.- Év Tányérdesszertje kitüntető címet. Ki lesz a zsűri? Erdős Hanna Zsűrielnök – Négyszeres olimpiai-, és négyszeres világbajnok mestercukrász. A Magyar Gazdaságért díj birtokosa.Csuta Zsolt – A Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, Mestercukrász, Csuta cukrászda – CsákvárKiss Zoltán – A Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Venesz-díjas Mestercukrász, Kiss cuki – LajosmizseMagyar Szabolcs – Többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, a Vincent étterem – Kecskemét konyhafőnökePaskó Csaba – Kelebia plébánosa, karmester – zenepedagógus, 2018. Luxemburgi világbajnokság ezüstérmes szakács, Öt Kenyér pékség & Blaha Lujza cukrászda és a Márton Áron Közösségi Ház – Paskó atya konyhája igazgatója, a Magyar Arany érdemkereszt és az Arany Bárány rendfokozat, a magyar gasztronómia nagykövete cím birtokosa.Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Alelnöke. Olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettjeVárhelyi Miklós – Szakács, szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranysapka és Venesz díjas mesterszakács A verseny fővédnökei: Dr. Semjén Zsolt – nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettesDr. Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség elnökeDr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeDr. Nagy István – AgrárminiszterPotápi Árpád János Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkáraBuhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetTessely Zoltán, Miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő (felkérés alatt)Horváth Vilmos – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott: Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.Naszálytej Zrt. – Tarka termékcsaládBonduelle Food serviceUpfield ProfessionalBold Agro KftFiwi-Hűt KftOldalas magazinFriedmann KftNika CafeNapkin MagyarországCsom2001 Kft.DuniDamSteelPro KecskemétLa Verde gyümölcslevekCorall Hungary KftPaulus borház A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott: Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága (ME NPÁ)Agrárminisztérium (AM)Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)Biokontroll Hungária Kft.Biokultúra szövetségBiokultúra Közép-Magyarországi egyesületEgészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Saját étteremláncot épít az amerikai cég magyar leánya Saját étteremláncot épít az amerikai cég magyar leánya Saját nemzetközi franchise-hálózatot …
Agrárminisztérium: kötelességünk a vidéki értékek megőrzése Társadalmi párbeszédet kezdeményez Nagy István agrárminiszter a vidéki értékek és hagyományok megőrzése érdekében – …