Főoldal Hírek Életmód Az egészség a tudatos táplálkozással kezdődik: a CEOSZ Ízműves élménykonyhája nem csak a diabétesszel élőket várja

Az egészség a tudatos táplálkozással kezdődik: a CEOSZ Ízműves élménykonyhája nem csak a diabétesszel élőket várja

13 perc átlagos olvasási idő
0
216
 ehaccp_topbanner3.jpg

A betegszervezet idei receptversenyének nyerteseiről is hamarosan lehull a lepel

Budapest, 2022. október 28. – Miközben a külsőségekre fókuszáló világunkban egyre divatosabb az aktív életmód, az egészséges táplálkozás és a fitneszversenyek, több mint egymillió honfitársunk számára ez nem csupán hóbort vagy hiúsági kérdés. A cukorbetegek csak akkor tarthatják kontroll alatt állapotukat és előzhetik meg az életveszélyes szövődményeket, ha a testmozgás mellett a konyhában is éppoly tudatosak. Ez azonban sokszor ütközik nehézségekbe, hiszen kifejezetten nagy kihívás olyan fogásokat varázsolni a család asztalára, melyek feledtetni tudják hizlaló megfelelőjüket. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) ezért elindította az Ízműves élménykonyha eseménysorozatot, mely hagyományos, magyaros ételek diétás és ízletes alternatíváit mutatja be, a jó hangulatú közös főzésekre pedig nem csupán a diabétesszel élőket, de családtagjaikat és minden egészségtudatos érdeklődőt is örömmel várnak.

Miközben a közösségi oldalak hemzsegnek a sportos véleményvezérek fotóitól és a fitneszipar is jobban hasít, mint valaha, a statisztikák mintha egészen más képet mutatnának. Hazánk az utóbbi években rendre a legelhízottabb európai nemzetek között szerepel: a magyarok kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ráadásul az egészségtelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód rossz példáját a következő generációknak is továbbadjuk. Emiatt sajnos az sem meglepő, hogy a diabétesz napjainkra népbetegséggé lépett elő, mely a jelenlegi becslések alapján 2030-ra már közel 650 millió embert érint majd a világon. Statisztikák szerint minden 10. magyar él együtt ezzel az anyagcsere-betegséggel, azonban valószínűsíthetően további több százezren nem tudnak állapotukról, illetve már a cukorbetegség „előszobájának” is nevezett inzulinrezisztenciában szenvednek.

Nem kell választani: az egészségtudatos étel is lehet finom!

A diabétesz kialakulása szempontjából kockázati tényezőnek tekinthető az inaktív életmód, valamint a szénhidrátokban és kalóriában gazdag táplálkozás, miközben a szintén civilizációs ártalomnak tekinthető krónikus stressz és a mentális terhek szerepe sem elhanyagolható. Ebből adódóan mind a cukorbetegség kontroll alatt tartásában és hatékony terápiájában, mind a megelőzésben kulcsszerep jut az egészséges étkezésnek. Ez azonban nagyon komoly odafigyelést igényel, ráadásul, ha a fogások nem tudják azt az élvezeti értéket nyújtani, mint hagyományos megfelelőik, sokkal könnyebb elcsábulni. Éppen ebben szeretne segítő kezet nyújtani az egyik legnagyobb hazai cukorbeteg közösséget maga köré gyűjtő CEOSZ az Ízműves élménykonyha kezdeményezéssel, mely novemberben és decemberben 4 alkalommal Budapesten, további 3 főzőeseménnyel pedig Győrben várja az érdeklődőket. Az egészségtudatos gasztronómiai programmal azonban hosszabb távon terveznek, a recepteket pedig internetes videókban is elérhetővé teszik majd.

A workshopokon Kovács Bence szakács, a Diabetes magazin munkatársa és Schmidt Judit dietetikus a résztvevőkkel közösen gondolja újra mindannyiunk kedvenc magyar fogásait korszerű konyhatechnikákkal és egészséges alapanyagokkal. Így a „séftanoncok” maguk is elsajátíthatják a szénhidrát- és kalóriaszegény táplálkozás alapjait és trükkjeit, miközben megbizonyosodhatnak arról, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandozóak, sőt, ízük gyakran semmiben sem különbözik a hagyományos verzióktól. Az így megalkotott finomságokat a résztvevők együtt fogyaszthatják el egy jó hangulatú vacsora keretében, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége pedig egy speciálisan erre az alkalomra készített receptfüzettel is kedveskedik nekik.

Közeleg a Diabétesz Világnap még több recept, még nagyobb közösség

A CEOSZ egyébként nem először igyekszik felhívni a figyelmet a hosszabb távon is fenntartható, egészségtudatos táplálkozás fontosságára, és a korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is meghirdette népszerű receptversenyét. A nevezőktől ezúttal sovány húsokkal készülő, sószegény, mérsékelt zsírtartalmú ételek receptjeit várták, melyek legfeljebb 50 g szénhidrátot és 600 kcal energiát tartalmaznak adagonként – ráadásul a hagyományos magyar konyha ízvilágát idézik fel. Több százanosztották meg a főként dietetikusokból álló zsűrivel legkreatívabb és legegészségesebb fogásaikat, közülük 12-en pedig abban a megtiszteltetésben részesülnek, hogy a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének 2023-as naptárában szerepelhet a receptjük. A naptár premierje és a díjátadás november 12-én lesz a CEOSZ Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó rendezvényén, de annyi már most biztos, hogy a legjobbak között olyan klasszikusokkal is találkozhatunk, mint a rakott krumpli, a puliszka és a fasírt.

„A világnapon a CEOSZ szakértők tanácsadásaival, dietetikusokkal, a cukorbetegség szövődményeit feltáró szűrésekkel, szórakoztató programokkal, illetve meglepetéssel várjuk a látogatókat az ELTE Lágymányosi Campusán, sőt, érkezik egy szűrőkamion is, ahol 37-féle vizsgálatot végeztethetnek el az egészségtudatos érdeklődők. A rendezvényen külön figyelmet kap a gesztációs (terhességi) cukorbetegség. Ezzel kapcsolatban egy edukációs felületet is indítunk a honalpunkon, ahol kiváló diabetológus szakértőink várják az érdeklődők témához kapcsolódó kérdéseit. A világnapi rendezvényen bemutatjuk a Tudomány Kiadó gondozásában megjelenő nyomtatott kiadványt, mely összegyűjti a kismamák számára legfontosabb tudnivalókat. Ahogy ebből is látható, kiemelt célunk az, hogy a diabétesszel élők minél szélesebb körének nyújtsunk segítő kezet a mindennapok nehézségeinek leküzdésében és a betegségükkel való lehető legharmonikusabb együttélésben” – mondja Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Sajtóközlemény, Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …