Életmód A fenntartható élelmezés és az egészséges táplálkozás a FAO konferenciáján Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-11-09 6 perc átlagos olvasási idő 0 990 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. A járvány idején tanúsított helytállásukért köszönet és megbecsülés illeti őket – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán. A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma. Az idei tanácskozás középpontjában a fenntartható élelmezési rendszerek és az egészséges táplálkozás áll. Belánszky-Demkó Zsolt kiemelte: a magyar kormány szerint az élelmezési problémákra a helyben folytatott, fenntartható és hosszú távú programok adnak valódi gyógyírt. Ehhez viszont a segítséget oda kell vinni, ahol a baj jelentkezik. Magyarország aktív a nemzetközi együttműködésben: az Agrárminisztérium FAO-ösztöndíjprogramja nagy sikerrel, jelentős eléréssel működik. 41 fejlődő országból több száz hallgató Master’s szintű tanulmányait finanszírozzuk magyar agráregyetemeken. A program keretében jelenleg 36 diák tanul Magyarországon. Az érintett országokból érkezők olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását. Ezen túl, az együttműködésnek változatos formái valósulnak meg, például a helyieket segítő, afrikai fejlesztési projektek keretében. Mint azt a helyettes államtitkár elmondta, a világjárvány idején a visegrádi országok mezőgazdasága és köztük a magyarországi agrárium ütésállónak bizonyult. Idén minden állam élelmiszer-önellátása fontosabbá vált, mind eddig bármikor. Ebben az új helyzetben a fenntartható élelmezési rendszerek, rövidebb ellátási láncok megvalósítása életbevágó feladattá válik. Belánszky-Demkó Zsolt szólt arról is, hogy hazánkban az élelmiszer-pazarlás az elmúlt három évben 4 százalékkal csökkent. Az irány tehát jó, de még bőven van feladatunk e tekintetben. A fenntarthatóság fontos a magyar kormány számára: az elmúlt évtizedben éppen ezért több intézkedést hozott annak érdekében, hogy az élelmiszergyártók termékeiben kevesebb legyen az olyan összetevő, amely káros a fiatal nemzedékek számára. A helyettes államtitkár felszólalásában aláhúzta: a koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy a globális élelmiszer-kereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta alternatív megoldásokat részesítsük előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Tudnunk kell, hogy a gazda és a termelő nem az új, környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. Erőfeszítéseikért köszönet és megbecsülés illeti őket – szögezte le az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. OPH/Pixabay Új trend a szörppiacon: fókuszban az egészségtudatosság Vastagbélrák szűrése vérvizsgálattal Gourmet: új lendület a gasztronómiában MÁV-Volán: népszerűek a vármegye- és országbérletek Az infláció letöréséről egyeztetett a GVH élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezetekkel
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Skandinávia a boldogság központja Az Észak-Európában taláható Dániát tartották évekig a világ legboldogabb országának, azonban az ENSZ által …
Nyáron is melegen isszuk A magyar kávékedvelők 56 százaléka rendszeresen, illetve alkalmanként fogyaszt jegeskávét, a Costa Coffee és …