Életmód A fenntartható élelmezés és az egészséges táplálkozás a FAO konferenciáján Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2020-11-09 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,082 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. A járvány idején tanúsított helytállásukért köszönet és megbecsülés illeti őket – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán. A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma. Az idei tanácskozás középpontjában a fenntartható élelmezési rendszerek és az egészséges táplálkozás áll. Belánszky-Demkó Zsolt kiemelte: a magyar kormány szerint az élelmezési problémákra a helyben folytatott, fenntartható és hosszú távú programok adnak valódi gyógyírt. Ehhez viszont a segítséget oda kell vinni, ahol a baj jelentkezik. Magyarország aktív a nemzetközi együttműködésben: az Agrárminisztérium FAO-ösztöndíjprogramja nagy sikerrel, jelentős eléréssel működik. 41 fejlődő országból több száz hallgató Master’s szintű tanulmányait finanszírozzuk magyar agráregyetemeken. A program keretében jelenleg 36 diák tanul Magyarországon. Az érintett országokból érkezők olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását. Ezen túl, az együttműködésnek változatos formái valósulnak meg, például a helyieket segítő, afrikai fejlesztési projektek keretében. Mint azt a helyettes államtitkár elmondta, a világjárvány idején a visegrádi országok mezőgazdasága és köztük a magyarországi agrárium ütésállónak bizonyult. Idén minden állam élelmiszer-önellátása fontosabbá vált, mind eddig bármikor. Ebben az új helyzetben a fenntartható élelmezési rendszerek, rövidebb ellátási láncok megvalósítása életbevágó feladattá válik. Belánszky-Demkó Zsolt szólt arról is, hogy hazánkban az élelmiszer-pazarlás az elmúlt három évben 4 százalékkal csökkent. Az irány tehát jó, de még bőven van feladatunk e tekintetben. A fenntarthatóság fontos a magyar kormány számára: az elmúlt évtizedben éppen ezért több intézkedést hozott annak érdekében, hogy az élelmiszergyártók termékeiben kevesebb legyen az olyan összetevő, amely káros a fiatal nemzedékek számára. A helyettes államtitkár felszólalásában aláhúzta: a koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy a globális élelmiszer-kereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta alternatív megoldásokat részesítsük előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Tudnunk kell, hogy a gazda és a termelő nem az új, környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is. Erőfeszítéseikért köszönet és megbecsülés illeti őket – szögezte le az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. OPH/Pixabay Megérkezett a magyar görögdinnye, a nyár íze Feketén a tányér mögött: fekete fizetések a vendéglátásban Sztárkavalkád Balatonfüreden – ahogy még nem láttad és nem hallottad 30 éves a Krisna-völgyi Búcsú – ünnep, ami megérinti a lelked Indul a nyár legmenőbb sörös játéka Budapesten
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Bővült a SopronFest programja (MTI) – A SopronFest pünkösdi hétvégi lővereki koncertjei előtt, május 12-én a soproni Fő …
Fiatalokat vonnának be nemzeti örökségünk ápolásába Fiatalokat vonnának be nemzeti örökségünk ápolásába A diákok számára kötelező 50 órás iskolai …