Főoldal Hírek Életmód A dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálát okozzák

A dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálát okozzák

11 perc átlagos olvasási idő
0
600
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az idei Dohányzásmentes Világnapon az Egészségügyi Világszervezet kampánya a fiatalok védelmére hívja fel a figyelmet, akik leginkább ki vannak téve a dohányipar manipulációjának. A dohánytermékek évente több mint 8 millió ember halálát okozzák, közülük több mint 1 millióan a passzív dohányzás következtében halnak meg. A dohányzás a rákos megbetegedések miatt bekövetkező halálesetek 25 százalékáért felelős világviszonylatban. A nikotin- és dohánytermékek fogyasztása növeli a daganatos, a szív- és érrendszeri, valamint a tüdőbetegségek kockázatát.

A dohányipari cégek évente több mint 8 milliárd dollárt költenek marketingre és hirdetésekre. Európában növekszik az e-cigarettát használók aránya, ami együtt jár a szív- és tüdőbetegségek kockázatának növekedésével. Az fiatalok körében egyre népszerűbb e-cigarettában található nikotin rendkívül erős függőséget okozó anyag, amely károsíthatja a gyermekek szervezetét, fejlődését. Az új nikotin- és dohánytermékek dohányipar általi bevezetése a gyerekeket és kamaszokat mint új fogyasztókat célzó marketing taktikákkal történik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampánya idén a fiatalok védelmében mozgósít a dohányipar manipulációja ellen és a dohányipari termékeket elutasító új generáció védelmében. A fiataloknak joga van megismerni a dohányipar taktikáit és dohányipari termékek káros hatását annak érdekében, hogy ellen tudjanak állni az iparág manipulációinak.

A WHO üdvözli a magyar kormány által bevezetett átfogó törvénymódosítási csomagot, amely összhangban áll a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményével, s melynek fontos eleme a nem dohányzók védelme; a dohányipari termékek fiataloknak történő értékesítésének csökkentése; a képes figyelmeztető matricák kötelezővé tétele, a cigaretták jövedéki adójának emelése, a leszokást segítő szolgáltatások, a prevenciós programok, a médiában közzétett tájékoztató kampányok. A magyar kormány az új dohányipari termékek magyar piacon való megjelenését ugyanúgy szabályozta, mint a hagyományos dohányipari termékeket.

A Magyar Ifjúsági Dohányzásfelmérés (2020) nemrég nyilvánosságra hozott eredményei reménykeltőek, mivel azt mutatják, hogy a 7-9-ik osztályos tanulók esetében a 2012-ben mért 57 százalékos dohányzási arány 33 százalékra csökkent 2020-ban. 2020-ban a tanulók otthoni passzív dohányzásnak való kitettsége is csökkent, az iskoláskorú gyerekek 17 százaléka él olyan családban, ahol jelenlétükben mások dohányoznak. A felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy az elektromos cigarettát kipróbálók száma a 2016-ban mért 23 százalékról 2020-ban 32 százalékra nőtt, ráadásul az is aggasztó, hogy egyre fiatalabbak a cigarettát első alkalommal kipróbálók gyerekek.

Ezért rendkívül fontos, hogy az egész társadalom támogassa azokat a fiatalokat, akik elutasítják a dohányipar termékeit. A támogatás jeleként a WHO Magyarországi Irodája, valamint az Emberi Erőforrások Minisztérium Dohányzás Fókuszpontja rajzpályázatot hirdetett az egész országban 11-15 éves gyerekek számára. „Nagy örömmel vettük a hatalmas érdeklődést – nyilatkozta Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi irodájának vezetője. A pályázatok képet adnak arról, hogy mit gondolnak a fiatalok a dohányzásról. Pontosan tudják, milyen súlyos következményekkel jár a dohánytermékek fogyasztása, sok alkotásban megjelenik az egyéni felelősség a környezetük iránt és a saját egészségükkel kapcsolatban. Ezt a tudatosságot kell a fiatalokban erősíteni, hiszen a jövő az ő kezükben van.” A pályázat három nyertese: M. Zsófia, 11 éves (Debrecen), G. Zoé, 14 éves (Sükösd), L. Benedek 15 éves (Győr).

A WHO tanácsai a dohányzás elleni harchoz:

  • Filmprodukciós és TV társaságok, színházak – Ne ábrázolják a dohányzást és az E-cigaretta használatát!
  • Szülők és tágabb család – Tájékoztassák kiskorú és kamasz gyerekeiket a nikotin és a dohánytermékek használatának káros hatásairól, és vértezzék fel őket a manipulációkkal szemben!
  • Egészségügyi dolgozók és szakemberek – Adjanak a gyerekeknek, kamaszoknak, fiatal felnőtteknek és szülőknek aktuális információkat a dohányipari termékek használatával kapcsolatos kockázatokról, és ösztönözzék a dohányzókat szakemberek segítségével és tanácsadásával történő leszokásra!
  • Iskolák – Vázolják a nikotin és dohánytermékek használatának veszélyeit!
  • Fiatalokat egyesítő csoportok – Szervezzenek helyi rendezvényeket más társszervezetek bevonásával!
  • Kormány és helyi önkormányzatok – Támogassák a WHO FCTC szerinti átfogó dohányzásellenőrzési politikák bevezetését!
OPH/WHO/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …