Ajánló Újra akcióban a GHP munkacsoport Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-03-20 6 perc átlagos olvasási idő 0 1,231 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Közel két év után újra ülésezett a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal (NÉBIH), Jó higiéniai Gyakorlatát (GHP) kidolgozó munkacsoport. Ennek összehívását Zoltai Anna (NÉBIH) kezdeményezte, mégpedig a jogszabályok változásai miatti frissítések szükségességének okán. Az ülésen az Étrend Egyesület és az Oldalas magazin is képviseltette magát. A gyűlés elején Zoltai Anna beszámolt az elmúlt közel két év munkájáról, eredményeiről. Megtudtuk, hogy a NÉBIH feladatai részben csökkentek ugyan, részben pedig ki is bővültek. A Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály feladatai között immáron a helyszíni ellenőrzések is szerepelnek. Olyannyira, hogy februárban, a hat főből álló osztály, huszonegy ellenőrzést már le is folytatott. A háziasszony beszélt még a Jó higiéniai Gyakorlat, vagy rövidített nevén a GHP-vel kapcsolatos észrevételeiről, hogy mennyire barátságosan fogadta azt a szakma, és, hogy mennyi visszajelzést kaptak ahhoz. Azonban azt is megjegyezte, hogy elégedetlen annak kommunikációjával, hiszen a kettőezer nyolcszáznegyven ellenőrzés során, közel ezerkettőszáz helyen nem tudták mi is az a GHP. Az élelmiszerek jelölése kapcsán összehívott gyűlésen, lehetőség volt a szakmai észrevételeket állásfoglalásokat megosztani a hatóság embereivel, mellyel többek között az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének képviselője élt is, és a következő állásfoglalást tette. Íme, a tervezett jogszabály egyik részlete: Közvetlen értékesítés céljára az előállítás/értékesítés helyén, de a fogyasztó távollétében becsomagolt vendéglátó termékekre vonatkozó szabályozástervezet szerint: „Az eladás helyén ilyen esetben is szükséges feltüntetni a termékre vonatkozó, a 7.2.1. pontban részletezett információkat, azonban, mivel a csomagolás a fogyasztó távollétében történt, a becsomagolt terméket kötelező jelöléssel ellátni, melynek tartalmaznia kell: a vendéglátó termék nevét, a nettó mennyiségét, minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejét, különleges tárolási/felhasználási feltételeket, az előállító élelmiszer-vállalkozás nevét és címét.” A Séfklub szakmai állásfoglalása, javaslata a következő volt: „Ismerve a vendéglátás munkatempóját és ütemét, ez viszonylag nehezen, vagy egyáltalán nem lehet kivitelezhető pizzériákra és/vagy házhozszállítást végző egységekre vonatkozóan, hiszen annak dokumentálása ilyen szinten és ütemben, a gyakorlati oldalt is figyelembe véve szinte lehetetlen. A legegyszerűbb az lehetne, ha a saját weboldalon, és/vagy a szórólapon lennének ezek feltüntetve és a vásárlás megkezdése előtt már elérhető lehetne a termék pontos leírása. A tikettre egész biztosan nem fér rá minden információ, de annak feltüntetéséhez a forgalmasabb helyeken külön személyzetre is lenne szükség. Bizonyára ez tovább növelné a vállalkozások jelenleg is már jelentős adminisztrációs terheit.”
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Éttermek tisztasága: csak a kórházakban várunk el szigorúbb higiéniát Új higiéniai tanácsadó szolgáltatást indít vendéglátóknak a TorkA világjárvány és a klímaválság hatására ma …
AM: szigorú minőségi ellenőrzés az Ukrajnából érkező gabonák esetében A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és …