Főoldal Hírek Ajánló Újra akcióban a GHP munkacsoport

Újra akcióban a GHP munkacsoport

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,177
 ehaccp_topbanner3.jpg

Közel két év után újra ülésezett a Nemzeti Élelmiszerlánc biztonsági Hivatal (NÉBIH), Jó higiéniai Gyakorlatát (GHP) kidolgozó munkacsoport. Ennek összehívását Zoltai Anna (NÉBIH) kezdeményezte, mégpedig a jogszabályok változásai miatti frissítések szükségességének okán. Az ülésen az Étrend Egyesület és az Oldalas magazin is képviseltette magát.

A gyűlés elején Zoltai Anna beszámolt az elmúlt közel két év munkájáról, eredményeiről. Megtudtuk, hogy a NÉBIH feladatai részben csökkentek ugyan, részben pedig ki is bővültek. A Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztály feladatai között immáron a helyszíni ellenőrzések is szerepelnek. Olyannyira, hogy februárban, a hat főből álló osztály, huszonegy ellenőrzést már le is folytatott.

A háziasszony beszélt még a Jó higiéniai Gyakorlat, vagy rövidített nevén a GHP-vel kapcsolatos észrevételeiről, hogy mennyire barátságosan fogadta azt a szakma, és, hogy mennyi visszajelzést kaptak ahhoz. Azonban azt is megjegyezte, hogy elégedetlen annak kommunikációjával, hiszen a kettőezer nyolcszáznegyven ellenőrzés során, közel ezerkettőszáz helyen nem tudták mi is az a GHP.

Az élelmiszerek jelölése kapcsán összehívott gyűlésen, lehetőség volt a szakmai észrevételeket állásfoglalásokat megosztani a hatóság embereivel, mellyel többek között az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének képviselője élt is, és a következő állásfoglalást tette.

Íme, a tervezett jogszabály egyik részlete:

Közvetlen értékesítés céljára az előállítás/értékesítés helyén, de a fogyasztó távollétében becsomagolt vendéglátó termékekre vonatkozó szabályozástervezet szerint:

„Az eladás helyén ilyen esetben is szükséges feltüntetni a termékre vonatkozó, a 7.2.1. pontban részletezett információkat, azonban, mivel a csomagolás a fogyasztó távollétében történt, a becsomagolt terméket kötelező jelöléssel ellátni, melynek tartalmaznia kell:

  • a vendéglátó termék nevét,
  • a nettó mennyiségét,
  • minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejét,
  • különleges tárolási/felhasználási feltételeket,
  • az előállító élelmiszer-vállalkozás nevét és címét.”

A Séfklub szakmai állásfoglalása, javaslata a következő volt:

„Ismerve a vendéglátás munkatempóját és ütemét, ez viszonylag nehezen, vagy egyáltalán nem lehet kivitelezhető pizzériákra és/vagy házhozszállítást végző egységekre vonatkozóan, hiszen annak dokumentálása ilyen szinten és ütemben, a gyakorlati oldalt is figyelembe véve szinte lehetetlen. A legegyszerűbb az lehetne, ha a saját weboldalon, és/vagy a szórólapon lennének ezek feltüntetve és a vásárlás megkezdése előtt már elérhető lehetne a termék pontos leírása. A tikettre egész biztosan nem fér rá minden információ, de annak feltüntetéséhez a forgalmasabb helyeken külön személyzetre is lenne szükség. Bizonyára ez tovább növelné a vállalkozások jelenleg is már jelentős adminisztrációs terheit.”

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…