Főoldal Hírek Átólzéig A történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja a Fotóhónap2014

A történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja a Fotóhónap2014

7 perc átlagos olvasási idő
0
843
 ehaccp_topbanner3.jpg

A történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja a Fotóhónap2014

 

A történelmi emlékezet problematikáját vizsgálja a Fotóhónap2014 Fesztivál, amelynek szerda esti nyitórendezvényén Szamódy Zsolt Olaf, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke elmondta, hogy elsősorban az archívumokra fókuszálva, a kortárs fotóművészet alkotásainak tükrében járják körbe a témát a november 30-ig tartó eseménysorozaton.

    

A hónap során 61 kiállítás nyílik Budapesten és több nagyvárosban, és a tárlatok tematikájához kapcsolódóan számos nemzetközi konzultációt, előadást is szerveznek. Szamódy Zsolt Olaf emlékeztetett arra, hogy külföldi és magyar kiállítások egyaránt szép számmal szerepelnek a programban.

    A fesztivál 2012-ben csatlakozott a nyolc európai főváros fotófesztiváljait összefogó European Month of Photography (EMOP) szervezethez. A Fotóhónap2014 eseményeinek központi tematikáját a magyar szervezők az EMOP által kidolgozott, a történelmi emlékezet problematikáját vizsgáló koncepcióhoz csatlakozva alakították ki.

    E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, “a mai művészeti élet sikeres és jövőbe mutató vállalkozásának” nevezte a 2000 óta kétévente megrendezett esemény idei rendezvényeit. 
    Emlékeztetett arra, hogy az EMOP hálózatának tagjaként lehetőség nyílt a határokon átívelő valós és virtuális találkozásokra, a nemzetek közötti kommunikációra és kapcsolódásra. “Athénban, Berlinben, Ljubljanában, Párizsban, Bécsben, Pozsonyban és Luxembourgban különböző fotóintézmények biztosítják az együttműködést. Ettől a szervezők azt várják, hogy a magyar alkotók még inkább kitekintést nyerjenek a nemzetközi tendenciák irányába” – fogalmazott.

    A fesztivál szenzációi között említette az Országos Széchényi Könyvtár nemrég feltárt, mintegy 6000 darabból álló első világháborús fotógyűjteményét, valamint az MTI-nek az 1950-es években készült felvételeiből Ismerős ismeretlen címmel összeválogatott kiállítását, amelyet az archívumból származó korabeli, illetve mai szöveges hírei egészítenek ki.
    A fesztivál keretében bemutatkozik Budapesten a XIX. Esztergomi Biennále anyaga, valamint Perttu Saksa finn művész Echo című tárlata, amelyhez Karoliina Paappa készített videót. Utóbbi kiállítás a természettudományos gyűjteményekre irányítja a figyelmet.
    A Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóháza ad otthont a Retracings – Archívum-használat a kortárs fotográfiában című kiemelt programnak. A tárlat célja, kutatásra inspirálni a kortárs magyar művészeket, hogy az általuk választott írásos, tárgyi, zenei dokumentumok felhasználásával olyan új műveket hozzanak létre, amelyek új nézőpontból szemlélik és kritikailag értelmezik az adott korból választott dokumentumot.
    A Traces/Nyomok, baltikumi kortárs fotográfia című bemutató kurátorai azoknak a fiatal alkotóknak az identitásbéli és kulturális problémáira akarják felhívni a figyelmet, akik a szocializmus idején voltak gyerekek, a Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítása pedig a Kossuth-díjas Féner Tamás képeiből válogat.

 

(Forrás: MTI)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Egyre többen csatlakoznak az Autómentes Naphoz

Több mint 200 millió forint támogatási igényt nyújtottak be települések az Európai Mobilit…