Főoldal Hírek Átólzéig 10 dolog amit érdemes átgondolni ha interneten rendel árut

10 dolog amit érdemes átgondolni ha interneten rendel árut

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,141
 ehaccp_topbanner3.jpg

10 dolog amit érdemes átgondolni ha interneten rendel árut

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal alábbi tájékoztatójával nyújt segítséget azoknak az állampolgároknak, akik az interneten rendelnek árút. A tíz információhoz még hozzáteszi a hivatal a figyelmeztetést, mely szerint a behozott áruk továbbértékesítése esetén adófizetési kötelezettség keletkezhet, amelyet a következő évi személyi jövedelemadó bevallásban szerepeltetni kell.

 

10+1 dolog amire érdemes figyelni ha interneten rendel árut:

  1. Az Európai Unión kívülről érkező áru 22 euró értékig vám- és adómentes, e fölött vámot és/vagy általános forgalmi adót kell fizetni.
  2. A nem EU tagországból érkező árut vámkezeltetni kell, amelyet megbízás alapján a fuvarozó vállalkozás végez.
  3. Postaforgalomban beérkező csomagok vámkezeléséről – eltérő megbízás hiányában – a belföldi postai szolgáltató (MagyarPosta Zrt.) gondoskodik.
  4. A vámkezelés gyorsítása érdekében a csomagon a feladóval érdemes feltüntettetni a csomag tényleges tartalmát, valamint a megrendelő pontos elérhetőségét (cím, telefonszám, e-mail cím).
  5. Minden esetben a termék valós értékét kell megadni a vámeljárás során (nem reális érték megjelölése esetén a vámhatóság vizsgálatot rendel el).
  6. A vámhatóság – a fuvarozó vállalkozás jelenlétében – a csomagküldeményeket szúrópróbaszerűen kibonthatja.
  7. Európai Unión kívüli országból történő rendelése előtt érdemes meggyőződni arról, hogy a termék behozatalához szükséges-e engedély vagy az adott termék nem tartozik-e tiltó, korlátozó rendelkezések hatálya alá (pl. engedély szükséges kábítószerek, védett növények, állatok, illetve az ezekből készült áruk, védett vagy kulturális javak, haditechnikai termékek, fegyverek stb. vámkezeléséhez).
  8. Gyógyszer, fogyasztószer, potenciajavító termékek megrendelésekor fokozott figyelem indokolt, mivel ezen termékek behozatala engedélyhez kötött és sokszor hamis vagy egészségre káros terméket árulnak.
  9. Szellemi tulajdonjogot sértő áruk (hamis áruk, másolt szoftverek stb.) behozatala esetén szabálysértési vagy büntetőeljárást indíthat a vámhatóság.
  10. A fizetési kötelezettség pontos megállapításához hasznos információkat talál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalán (www.nav.gov.hu).

    + 1  A behozott áruk továbbértékesítése esetén adófizetési kötelezettség keletkezhet, amelyet a következő évi személyi jövedelemadó bevallásban szerepeltetni kell.

 

OrientPressHírügynökség(OPH)/NAV/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…