Főoldal Hírek Átólzéig Adventi vásárok Budapesten

Adventi vásárok Budapesten

18 perc átlagos olvasási idő
0
1,314
 ehaccp_topbanner3.jpg

Adventi vásárok Budapesten

 

A karácsonyt megelőző időszak az ünnepre való készülődésről szól. Mégis szívesen kerekedünk fel és látogatunk ki karácsonyi vásárokra forralt borozni vagy kedvenc vásári csemegénket majszolni. Budapesten a hagyományos, jól ismert helyszínektől kezdve a hangulatos, kisebb, akár design rendezvényekből válogathatunk. Összeállításunk segítségével ki- ki kedve és ízlése szerint választhat. 
 
 1. Budapesti Karácsonyi Vásár

Adventi vásárról Budapesten mindenkinek a Vörösmarty téri helyszín ugrik be. Megtaláljuk itt a hagyományos téli és vásári ételeket, beszerezhetjük kézműves ajándékainkat és átfagyva felmelegedhetünk egy pohár forralt bor mellett. A nagyszínpadon megszokott módon jazz, világzene és utcazene csendül fel. A szervezők a legkisebb vásározókra is gondoltak: játszóházban játszhatnak hétköznapokon 14 és 18 óra között, a hétvégén 10 -13 óra és 16 -19 óra között, illetve híres mesejelenetekkel tarkított körhintán pöröghetnek a bátor apróságok.  Különlegessége még a rendezvénynek, hogy a négy adventi vasárnap más- más felekezet képviselője gyújtja meg a soros gyertyát az adventi koszorún. Több nemzetközi média elismerést is besöpört már, Európa legjobb karácsonyi vásárai közé szavazta be például a Daily Telegraph, a Sunday Times vagy a Timeout.

 

 1. Adventi Ünnep a Bazilikánál

Évről évre nagyszámú látogatót vonzó adventi rendezvény a Szent István Bazilika előtti téren vár minket. Még hangulatosabbá teszi a helyszínt a Bazilika épületén zajló fényfestés. Gyerekek ezrei keresik fel a tér közepén felállított ingyenes koripályát. Míg forralt borozunk, addig csemetéinket rábízhatjuk a helyben működő gyerekmegőrzőre vagy a játszóházra. Kézművesek termékeiből, nemcsak ínyenceknek való csokoládé és más finomságokból vásárolhatunk be a téren.

 

 1. “Advent Budapesten” Téli Fesztivál a Városháza Parkban

Tavaly, hiánypótló céllal elindított rendezvény a családosokat állítja a középpontba. Idén – újdonságként – kulturális programsorozat szórakoztatja a látogatókat. Többek között határon túlról érkezett iskolás csoportok mutatják be a karácsonyi és betlehemes népszokásaikat. A parkban felállított, fűthető Sátor Színházban a 4 kiemelt hétvégén fővárosi fenntartású színházak ünnepi előadásai is részt vehetünk. Felállítják az ország legnagyobb karácsonyfáját és adventi koszorúját a parkban. Persze megkóstolhatjuk a téli ital- és ételfinomságokat és a kézműves árusok standjainál megvásárolhatjuk a fa alá valót.

 

 1. Advent a Hegyvidéken

A tizenkettedszerre megrendezett vásár bebizonyítja azt, hogy viszonylag kis alapterületen és nemcsak belvárosi helyen lehet keresett és hangulatos adventi vásárt felállítani. A XII. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt  (Bp. XII. Böszörményi út 23-25.) illetve a Kiss János altábornagy utca – Böszörményi út és Margaréta utca közötti lezárt szakaszon kialakított helyszínen igazi zsibvásár fogad minket, kézműves áruktól és téli étel- és italkínálatból csemegézhetünk, mindezt valamelyest kevesebbért, mint a Vörösmarty téren.

 

 1. III. Advent a Palotanegyedben

Adventi pompába öltözik a megszépült józsefvárosi Palotanegyed. A Horváth Mihály téren felállított élő Betlehem, az adventi gyertyagyújtások, a Mézeskalács ház, a helybeli iskolások és óvodások segítségével feldíszített  24 fenyőfa az Angyalok kertjében és a Mikulásfogat emeli a józsefvárosi Advent fényét.

Több, ingyenesen látogatható rendezvény fűszerezi az adventi készülődést. A Horváth Mihály téren felállított pódium szolgál helyszínül az adventet megéneklő mesemondók, muzsikusok, zenekarok, kántálók és betlehemesek fellépéseinek. A Horváth Mihály téri templomban komolyzenei koncertek hallgathatóak meg szintén ingyenesen. Vasárnaponként a Párbeszéd Háza dísztermében ismert előadók lépnek fel adventi műsorukkal.

A Kálvin tér környékén már akár az orrunkra is hagyatkozhatunk, ismerős téli finomságok illata lengi be a Kálvin tértől a Szabó Ervin térig terjedő szakaszt, persze ajándékvásárlást is megejthetjük helyben, minőségi árukból válogatva.

 

 1. Creative Arts Fair  

Az Iparművészeti Múzeum gyönyörű üvegcsarnoka ad otthont az évről-évre december elején megrendezett adventi design vásárnak. Magyar iparművészek által készített minőségi ékszerek, ruhák, kiegészítők várják azokat, akik iparművészeti remekeket szeretnének a fa alá tenni.

 

 1. Ajándék Terminál

Egyedi és design termékeket keresőknek feltétlenül ajánljuk ezt a design vásárt. Természetesen mindenkinek érdekes lehet ellátogatni a vásárnak helytadó Design Terminálba, ahol magyar tervezők kreatív alkotásai megvásárolhatóak. A szervezők ezzel is szeretnék még inkább ráirányítani a  figyelmet a kreatív magyar designerekre. A vásárt számos kísérő rendezvény gazdagítja, többek között a Jótékonysági Design Aukció.

Idei újdonság, hogy az Erzsébet téri Design Terminál túl Budapest több pontján – bevásárlóközpontokban, belvárosi hotelekben és üzlethelyiségekben, repülőtéren – is várja az érdeklődőket az Ajándék Terminál.

 

 1.  WAMP Karácsony

Évek óta a friss designtermékekre vágyók találkozási pontja a hétvégente megrendezett WAMP. Ezek közül kiemelkednek a karácsonyt megelőző időszak vásárai. A magyar divatboltok kínálatát kerülni igyekvők válogathatnak a fiatal iparművészek standjain fellelhető ékszerektől öltözék kiegészítőkön át, egyedi tervezésű cipőkig. Ezenkívül más művészeti ágak képviselői, mint például fotóművészek, üvegtervezők, grafikusok és festőművészek alkotásai is beszerezhetőek itt.

 

 1. Király utcai Karácsonyi Vásár

Adventi hétvégéken és a karácsonyt megelőző időszakban ismét élettel telik meg a Király utcai Centrál Passage. Igazi alternatív adventi vásárról van szó fedett helyszín. Organikus szappanoktól kezdve levendula szörpön át magyar tervezők kollekciójáig (ruha, cipő, táska, ékszerek és még sok érdekes tárgy) terjed a felhozatal.

 

 1. Ünnepváró Vásár a Hagyományok Házánál

Pesti helyszínek mellett végre Budán is várja az adventezőket egy különleges helyszín. 8 napon át étel-italkóstolók mellett népi iparművészek és kézműves szakiskolások valamint fogyatékkal élők által készített tárgyak is megvásárolhatóak. Színpadon népzenei együttesek és énekesek, betlehemesek és művészeti iskolák produkciói váltják egymást. AHagyományok Háza kiadvány és kézműves vására zajlik december 12. és 13-án, ahol jelentős engedménnyel lehet beszerezni néprajzi kiadványokat, DVD-ket és CD-ket.

Ráadásképp a Hagyományok Háza előadásaira 40%-os kedvezménnyel válthatóak jegyek.

 

 1. Advent Óbudán

A három helyszínen zajló Óbudai Advent eseménysorozat a nagy belvárosi rendezvényekkel szemben kínál alternatívát a családiasabb adventi programokra vágyóknak. A kerület főterén jégpálya várja a korcsolyázókat,  felcsendülnek karácsonyi dalok, kánonok, sőt néptáncosok, vándormuzsikusok, betlehemesek szórakoztatják a látogatókat. A békásmegyeri Csobánka téren adventi hétvégeken péntektől vasárnapig zenei és prózai produkciók emelik az adventi hangulatot. A káposztásmegyeri Pethe Ferenc téren népszerű adventi dallamok, karácsonyi alkotóház és közös fenyőfaállítás és díszítés csalogatja az adevntezőket.

 

 1. Belvárosi Gasztrosétány

A 4 hónapon át tartó rendezvénysorozaton december folyamán a karácsonyi finomságok kerülnek a középpontba. Autentikus magyar ízek, kézműves sörök és más kézműves fogások várják a nagyközönséget. Színpadi produkciók, hétvégente termelői piac teszi még izgalmasabbá az eseményt.

 

Itthon.hu/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig – mit együnk az idei Gourmet Fesztiválon?M…