Főoldal Hírek Átólzéig Veszélyes is lehet a méz?

Veszélyes is lehet a méz?

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,045
 ehaccp_topbanner3.jpg

Veszélyes is lehet a méz?

 

A méz számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként. 

Kémiailag a méz – a virágok nektárjának a házi méh (apis mellifera) által átalakított terméke – különböző szénhidrátok és víz telített oldata, amelyben növényi és a méhből származó alkotóelemek vannak – írja összeállításában a Magyar Nemzet Online. A szénhidráttartalma 80-85, a víz aránya pedig 16-19 százalék között van. Legfontosabb cukrai a gyümölcscukor (fruktóz) 34-41, illetve a szőlőcukor (glükóz) 28-35 százalékkal. Oligoszacharid-összetételét nagyrészt a forrásnövény határozza meg. A méz egyéb tápanyagai fehérjék; 100 gramm méz száraz tömege körülbelül 100 milligramm aminosavat tartalmaz.

Minden méznek eltérő az ásványianyag-tartalma, általánosságban elmondható, hogy az édesharmatmézeké nagyobb, mint a virágmézeké. (Az édesharmatmézet a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, emiatt a virágportartalma elenyésző.) A virágméz 1 kilogrammjában átlagosan 100 milligramm ásványi anyag van, míg az édesharmatmézben 400-1000 milligrammot is találhatunk, egyebek között káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és klórt. A nyomelemek közül vas, cink, mangán, réz és króm van a mézben. Kiemelendő a B1-, B2-, B5-, B6-, C- és K-vitamin-, valamint a niacin- és folsavtartalma.

A méz színét növényi és földrajzi eredete, kinyerési módja, a nektáreredetű színanyagok (flavonok, flavonoidok) összetétele és mennyisége, a tárolási idő, a tárolóedények milyensége és a kezelés során a mézet érő hőhatás mértéke határozza meg. A fiatal, keveset használt, illetve szűzlépből kinyert méz színe mindig világosabb, mint a többéves, öreg lépekből származó mézé. Ez leginkább a világos színű mézek, például az akácméz esetében figyelhető meg.

Hazánkban tizenöt-húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungarikumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz. Illata erős, vaníliazamatú. Azonos színe és folyékonysága miatt akácmézzel jól párosítható. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatású. A napraforgóméz aranysárga színű, íze kesernyés-savanykás, állaga lágy, hamar krémesedik, kristályosodik. Illata a napraforgó virágáéra emlékeztet. Jó színezőhatása miatt a mézeskalács-készítők által legkeresettebb fajta méz. Savtartalma miatt savtúltengéses fekély esetén nem ajánlott.

Nem mindenkinek és nem mindenkor ajánlott azonban a méz fogyasztása. Minthogy előfordulhatnak benne a clostridium botulinum spórái, tizennyolc hónapos korig gyermekeknek nem adható. Az ennél idősebb, egészséges gyermekek és felnőttek bélrendszerében azonban ezek a spórák megsemmisülnek. A felvilágosító munkának köszönhetően manapság már ritkán fordul elő, hogy a rosszul szopó csecsemő édesanyja mézzel keni be a mellbimbóját vagy mézzel ízesíti a gyermek teáját.

Orientpress Hírügynökség/Oldalas magazin Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…