Főoldal Hírek Átólzéig Brokkoli helyett pörköltre vágynak – nem smakkolnak a reformételek az idősotthonok lakóinak

Brokkoli helyett pörköltre vágynak – nem smakkolnak a reformételek az idősotthonok lakóinak

20 perc átlagos olvasási idő
0
1,066
 ehaccp_topbanner3.jpg

Brokkoli helyett pörköltre vágynak – nem smakkolnak a reformételek az idősotthonok lakóinak

 

A kolbászhoz, szalonnához szokott hetven-nyolcvan éves embereknek büntetés a párolt zöldség – ezt mondta három idősotthon munkatársa a hirado.hu-nak. A közétkeztetés reformja nem csak a gyerekekre vonatkozik.


Képünk illusztráció. MTI-fotó: Kallos Bea

Nemcsak a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezésre vonatkoznak a reformétkezési szabályok, hanem az idősotthonokra is. Márpedig a nyugdíjasházakban élő emberek többségének hiányoznak a már megszokott ízek.

Van olyan étel, amit megszerettek, de párolt zöldség helyett nokedlit, vajkrém helyett töpörtyűkrémet és nehezen megrágható gyümölcsök helyett inkább omlós süteményt fogyasztanának. A lángosról és a szalonnáról sem mondanának le, csakhát a szabályok rájuk is érvényesek – ezt mondták a hirado.hu által szondázott idősotthonokban dolgozók.

 

„Aki szalonnán nőtt fel, annak ez büntetés”

Aki szalonnán nőtt fel, annak ez büntetés, főleg egy idősek otthonában, ahol a benn lakók komoly összeget fizetnek havonta az ellátásukért – ezt mondta a hirado.hu-nak egy Pest megyei idősotthon szakácsa, aki úgy látja, az időseknek cseppet sem tetszenek a reformételek.

Megszabott, hogy egy héten hányszor lehet tejes étel, sütemény vagy olajban sült étel. Heti öt alkalommal zöldséget/gyümölcsöt kell adni a lakóknak, de sokuknak műfogsoruk van, bajlódnak a megrágásával. Nagyon szeretnének süteményeket, mert azok omlósak, de olyat csak hetente kétszer kaphatnak – mesélte a tapasztalatokat a szakács.

Az otthon dolgozói szerint nem volt szerencsés lépés az idősekre szólóam is bevezetni a reformételeket, mert nehezen tudnak hozzászokni. Kívánják a lángost, a matutkát – vagy más néven tócsnit -, de olajban sült ételt csak hetente egyszer kaphatnak, ami kimerül a vasárnapi rántott húsban.

Ha meghallják, hogy rakott karfiol vagy rakott kelkáposzta az ebéd, már nemtetszésüknek adnak hangot. A régi, jól megszokott ételekhez ragaszkodnának. Pörköltre vágynak nokedlival, és nem párolt brokkolira. „Ők már idősek, nekik az étkezés a nap fénypontja, és sokuknak már csak hónapjaik vannak hátra” – nyilatkozta a szakács.

Elzárkóznak az étkezéstől a lakók
Azt gondolom, hogy az étkezés megreformálását nem 70 éves korban kell elkezdeni. Gyerekkorban van értelme, de aki az élete során a népi ételekhez szokott, a füstölt sonkához és kolbászhoz, az nem tudja most beérni joghurttal – ezt mondta egy nyíregyházi otthon vezetője.

A vezető elmondta, céljuk, hogy a lakók szívesen fogyasszák az ételeket, de ez sokszor nehézséggel jár. A legnagyobb gondot a só, a cukor, a liszt és a zsír visszafogása okozza. A lakók sokszor elzárkóznak, nem szívesen eszik meg a nekik tálalt ételeket, főként a heti menübe sokszor beiktatott főzelékeket utasítják el.

Szalonnára és töpörtyűre vágynak
Nehéz bevezetni a reformétkezést – ezt egy soproni idősotthon vezetője mondta. Nagyon hiányolják a zsíros kenyeret, a töpörtyűt és a szalonnát is, hiszen effélékhez szoktak hozzá. Igénylik ezeket az ételeket, és igyekszünk figyelembe venni a kéréseiket, de a szabályok betartása miatt sokszor nem lehetséges. A párolt zöldségeket sem szeretik, ellenben a teljes kiőrlésű gabonaféléket szívesen fogadták.

A soproni otthon vezetője szerint fokozatos bevezetést igényel a reformétkezés, amit fiatal korban kell elkezdeni, nem feltétlenül az időseknél.

Gasztropszichológus: van akinek kínzás, ha nem eheti, amit szeret
Az étkezési szokásokat nehéz megváltoztatni, főként idős korban, ugyanis a korai tapasztalatokhoz ragaszkodunk. Neofóbia annak a jelenségnek a neve, amikor egy új étel undort kelt, és a személy evési repertoárja beszűköl. Ez idős korban gyakoribb, mert romlik az ízérzékelési készség. Bizonyos személyek esetén kínzás, ha nem ehet egy jót, amit szeret, és megszokott – mondta a hirado.hu-nak Forgács Attila gasztropszichológus. Elfogadom, hogy az egészséges táplálkozás fontos, de ha valakire ráerőltetik, és nem a tudatos döntésének eredménye, akkor ez problémás lehet– nyilatkozta.

Megsokasodtak a reklamációk
Csaknem 4 ezer fő étkeztetéséről gondoskodik a Junior Vendéglátó Zrt. A cég vezetője elmondta, ugyanolyan arányban érkeznek hozzájuk panaszok, mint az iskolákban. Azaz megsokasodtak a reklamációk. „Az idősek ellátása az egyik legkényesebb területe a közétkeztetésnek, 70, 80, 90 éves fővel nehezen változtatnak az emberek a szokásaikon” – nyilatkozta a cégvezető a Kossuth Rádió Napközben című műsorának.

„Tudjuk, hogy az idős ember ízlésvilágát már nem lehet megváltoztatni”
Eddig a közétkeztetésben nagyobb adagban kapták a sót, a cukrot és a zsiradékot mind a gyerekek, mint az idősek. A közétkeztetésről szóló rendelet most ezt szabályozza. A rendeletben a legfontosabb, hogy olyan határértékeket szab meg a különféle ételek elkészítésénél, amelyek az egészségre nem veszélyesek – mondta a műsorban Beneda Attila. Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a rendelet társadalmi fogadtatása nem mondható rossznak.

Nagy hangsúlyt helyeztünk a fiatalok ellátására, az időseknél megengedőbbek vagyunk. Tudjuk, hogy az idős emberek ízlésvilágát már nem lehet megváltoztatni – mondta a helyettes államtitkár.

A sótlan ételekre panaszkodnak leginkább
A legtöbb panasz az ételek sótlanságával kapcsolatos – közölte Beneda Attila, egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy a só az egyik legnagyobb rizikófaktora a magas vérnyomásbetegség kialakulásának. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a sófogyasztást folyamatosan csökkentik majd a közétkeztetésben. „Egy rendszert alakítottunk ki. Hat év múlva fogja elérni azt a szintet a sózottság mértéke, ami az egészségre már biztosan nem lesz káros hosszú távon sem” – jelentette ki.

 

Az ajánlott mennyiség négyszeresét fogyasztjuk sóból
Háromszor-négyszer több sót fogyaszt a magyar ember, mint amennyi ajánlott lenne – ezt mondta Antal Emese a Napközben című műsorban. A dietetikus szerint nagyon fontos a kommunikáció, el kell magyarázni a koros embereknek, hogy minden az ő javukra szolgál. Ha megérzik, hogy az életük ezáltal meghosszabbítható, akkor talán jobban el tudják fogadni a reformételeket.

A sófogyasztás az idősek étkezésében megengedőbb. Míg az iskolásoknál a háromszori étkezés során 6,6 gramm só fogyasztása megengedett, addig az időseknél 7,9 gramm. Az átállási idő – 6 év – alatt viszont 3,5 grammra kell levinni a sófogyasztást az időseknél is.

 

Forrás:Hirado.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…