Főoldal Hírek Átólzéig Gyűlésezett a Vendéglátó Szakoktatók Országos Egyesülete

Gyűlésezett a Vendéglátó Szakoktatók Országos Egyesülete

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,602
 ehaccp_topbanner3.jpg

2016. 11. 11.-én szombaton a Szinergia Taverna Vendéglátó és Idegenforgalmi Tagintézményében került megrendezésre a VSZOE gyűlése, melyre Tóth Gábortól (VSZOE Alelnök) az Oldalas magazin is meghívást kapott.

Meghívást kapott továbbá Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, valamint Bíró Lajos a Bock Bisztró Séfje is.

Csapody úr bemutatta az országos hírnévre szert tevő Kistücsök működését, annak filozófiáját, valamint annak árubeszerzési szokásait. Majd rátért a „Balatoni kör” és a „Balaton alapanyaga” megismertetésére, bemutatására. Végül beszélt pár gondolatot a Pannon Gasztronómiai Akadémiáról (PGE) is (Bár ezzel kapcsolatban bevallom, sok újat nem tudtunk meg).

Ezután Bíró úr kapta meg a mikrofont, és ha már nála volt, megragadta az alkalmat és <az ő stílusában> beszélt a gasztronómiánk megújításáról, a trendekről, az oktatás színvonalának szükséges emeléséről. Megtudtuk, hogy a fine dinning szinte mindig veszteséges működésű, és ez az irányzat külföldön már lecsendesülőben van, ugyanis „eddig sok esetben már hónapokkal előre be kellett jelentkezni egy-egy helyre, ahol most két nappal előtte elég a foglalást leadni”. Éppen ezért javaslata szerint fontos a tradícióink felé visszakanyarodni, azonban szükséges azt újraértelmezni.

A meghívott előadók jó néhány kérdést kaptak, aminek az vetett véget, hogy mindkettejüknek, <egy más program miatt> el kellett a gyűlésről menniük.

Ezután Tóth Gábor úr mutatta be Volesszák Zoltán nevével fémjelzett munkaanyagot, melyet a Kamara kényszerített ki, és melyben olyannyira megkötötte a szakemberek kezét, hogy az szinte értelmetlenné teszi, ellehetetleníti a pincérképzést. Volesszák úr olyan kamarai előírásokkal, szabályokkal találkozott annak kidolgozása során, ami szinte megakadályozta, hogy tisztességes tanterv szerint dolgozhassanak. Egy példa. Az eddigi <nagyságrendileg> 1600óra helyett a jövőben hatszáznál is kevesebb óraszám marad arra, hogy valaki tisztességes és jó pincérré váljon. (Kérdezem én, hogyan? – a szerk.)

A gyűlés szakmai munkával folytatódott, melyen egyébként közel ötvenen vettek részt, akik az országban található iskolákból érkeztek.

A meghívást ezúton is köszönöm, valamint sok sikert kívánok, hogy sikerüljön valamilyen módon a jelenlegi munkaanyagon változtatni, mert így nem igen lesz tisztességesen felkészített pincér utánpótlás az országban.

 

További képek elérhetők: IDE KATTINTVA!

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyar fejlesztés segíthet az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában

Gödöllő, 2024. szeptember 13. – Az ázsiai lódarázs megjelenése komoly fenyegetést jelent a…