Főoldal Hírek Átólzéig Gyűlésezett a Vendéglátó Szakoktatók Országos Egyesülete

Gyűlésezett a Vendéglátó Szakoktatók Országos Egyesülete

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,573
 ehaccp_topbanner3.jpg

2016. 11. 11.-én szombaton a Szinergia Taverna Vendéglátó és Idegenforgalmi Tagintézményében került megrendezésre a VSZOE gyűlése, melyre Tóth Gábortól (VSZOE Alelnök) az Oldalas magazin is meghívást kapott.

Meghívást kapott továbbá Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, valamint Bíró Lajos a Bock Bisztró Séfje is.

Csapody úr bemutatta az országos hírnévre szert tevő Kistücsök működését, annak filozófiáját, valamint annak árubeszerzési szokásait. Majd rátért a „Balatoni kör” és a „Balaton alapanyaga” megismertetésére, bemutatására. Végül beszélt pár gondolatot a Pannon Gasztronómiai Akadémiáról (PGE) is (Bár ezzel kapcsolatban bevallom, sok újat nem tudtunk meg).

Ezután Bíró úr kapta meg a mikrofont, és ha már nála volt, megragadta az alkalmat és <az ő stílusában> beszélt a gasztronómiánk megújításáról, a trendekről, az oktatás színvonalának szükséges emeléséről. Megtudtuk, hogy a fine dinning szinte mindig veszteséges működésű, és ez az irányzat külföldön már lecsendesülőben van, ugyanis „eddig sok esetben már hónapokkal előre be kellett jelentkezni egy-egy helyre, ahol most két nappal előtte elég a foglalást leadni”. Éppen ezért javaslata szerint fontos a tradícióink felé visszakanyarodni, azonban szükséges azt újraértelmezni.

A meghívott előadók jó néhány kérdést kaptak, aminek az vetett véget, hogy mindkettejüknek, <egy más program miatt> el kellett a gyűlésről menniük.

Ezután Tóth Gábor úr mutatta be Volesszák Zoltán nevével fémjelzett munkaanyagot, melyet a Kamara kényszerített ki, és melyben olyannyira megkötötte a szakemberek kezét, hogy az szinte értelmetlenné teszi, ellehetetleníti a pincérképzést. Volesszák úr olyan kamarai előírásokkal, szabályokkal találkozott annak kidolgozása során, ami szinte megakadályozta, hogy tisztességes tanterv szerint dolgozhassanak. Egy példa. Az eddigi <nagyságrendileg> 1600óra helyett a jövőben hatszáznál is kevesebb óraszám marad arra, hogy valaki tisztességes és jó pincérré váljon. (Kérdezem én, hogyan? – a szerk.)

A gyűlés szakmai munkával folytatódott, melyen egyébként közel ötvenen vettek részt, akik az országban található iskolákból érkeztek.

A meghívást ezúton is köszönöm, valamint sok sikert kívánok, hogy sikerüljön valamilyen módon a jelenlegi munkaanyagon változtatni, mert így nem igen lesz tisztességesen felkészített pincér utánpótlás az országban.

 

További képek elérhetők: IDE KATTINTVA!

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…