Főoldal Hírek Átólzéig Változik a Magyar Élelmiszerkönyv: a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot is érinti

Változik a Magyar Élelmiszerkönyv: a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot is érinti

7 perc átlagos olvasási idő
0
648
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik az Agrárminisztérium, a változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás többek között érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.

A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; “a magyar sajt közös ügyünk” – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten. Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen mondta el azt is, hogy fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján nyújtanak majd segítséget az ő beruházásaikhoz – írta az Agrárminisztérium közleménye.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.

A trappista jelenlegi meghatározása az Élelmiszerkönyvben:
A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt – írja az Élelmiszerkönyv.

 • Felhasználható anyagok:
 • a) tehéntej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei,
 • b) részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei,
 • c) tejszín,
 • d) tejpor,
 • e) tejfehérje-koncentrátumok,
 • f) tejsavbaktérium-színtenyészetek,
 • g) alvasztóenzim,
 • h) ivóvíz,
 • i) étkezési só,
 • j) kalcium-klorid,
 • k) kálium- vagy nátrium-nitrát (A kálium- vagy a nátrium-nitrát mennyisége a sajttejben nátrium-nitritben kifejezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik.),
 • l) természetes színezék: béta-karotin.

A megnyitó után hirdették ki az eseményhez kapcsolódó sajtverseny eredményét. Az elbírált sajtok készítői termékeik értékelésekor arany, ezüst és bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltették magukat termékeikkel.

A Magyar Sajtmustra

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. A rendezvény idén Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között várta a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit. A két napos sajtvásáron a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és tejtermékekkel találkozhattak a látogatók; és ami a legfontosabb: megismerhették és kérdezhették a sajtkészítőket.

Magro.hu/AM/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…