Főoldal Hírek Átólzéig Változik a Magyar Élelmiszerkönyv: a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot is érinti

Változik a Magyar Élelmiszerkönyv: a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot is érinti

7 perc átlagos olvasási idő
0
730
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik az Agrárminisztérium, a változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás többek között érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.

A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; “a magyar sajt közös ügyünk” – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten. Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen mondta el azt is, hogy fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján nyújtanak majd segítséget az ő beruházásaikhoz – írta az Agrárminisztérium közleménye.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.

A trappista jelenlegi meghatározása az Élelmiszerkönyvben:
A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt – írja az Élelmiszerkönyv.

 • Felhasználható anyagok:
 • a) tehéntej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei,
 • b) részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei,
 • c) tejszín,
 • d) tejpor,
 • e) tejfehérje-koncentrátumok,
 • f) tejsavbaktérium-színtenyészetek,
 • g) alvasztóenzim,
 • h) ivóvíz,
 • i) étkezési só,
 • j) kalcium-klorid,
 • k) kálium- vagy nátrium-nitrát (A kálium- vagy a nátrium-nitrát mennyisége a sajttejben nátrium-nitritben kifejezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik.),
 • l) természetes színezék: béta-karotin.

A megnyitó után hirdették ki az eseményhez kapcsolódó sajtverseny eredményét. Az elbírált sajtok készítői termékeik értékelésekor arany, ezüst és bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltették magukat termékeikkel.

A Magyar Sajtmustra

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. A rendezvény idén Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között várta a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit. A két napos sajtvásáron a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és tejtermékekkel találkozhattak a látogatók; és ami a legfontosabb: megismerhették és kérdezhették a sajtkészítőket.

Magro.hu/AM/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…