Átólzéig Változik a Magyar Élelmiszerkönyv: a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot is érinti Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-10-31 7 perc átlagos olvasási idő 0 736 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik az Agrárminisztérium, a változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás többek között érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; “a magyar sajt közös ügyünk” – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten. Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen mondta el azt is, hogy fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján nyújtanak majd segítséget az ő beruházásaikhoz – írta az Agrárminisztérium közleménye.Az államtitkár azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.A trappista jelenlegi meghatározása az Élelmiszerkönyvben: A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt – írja az Élelmiszerkönyv.Felhasználható anyagok: a) tehéntej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei, b) részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei, c) tejszín, d) tejpor, e) tejfehérje-koncentrátumok, f) tejsavbaktérium-színtenyészetek, g) alvasztóenzim, h) ivóvíz, i) étkezési só, j) kalcium-klorid, k) kálium- vagy nátrium-nitrát (A kálium- vagy a nátrium-nitrát mennyisége a sajttejben nátrium-nitritben kifejezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik.), l) természetes színezék: béta-karotin. A megnyitó után hirdették ki az eseményhez kapcsolódó sajtverseny eredményét. Az elbírált sajtok készítői termékeik értékelésekor arany, ezüst és bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltették magukat termékeikkel.A Magyar Sajtmustra A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. A rendezvény idén Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között várta a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit. A két napos sajtvásáron a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és tejtermékekkel találkozhattak a látogatók; és ami a legfontosabb: megismerhették és kérdezhették a sajtkészítőket.Magro.hu/AM/Pixabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
A munkanélküliség árt az egészségnek A munkanélküliség árt az egészségnek Ismert, hogy az egészséges ételek fogyasztása, a rendszeres …
Magyar méz, a folyékony arany 2016.11.09. Télen a figyelem középpontjába kerül az édes és egészséges csemege, a méz. Kedvenc …