Főoldal Hírek Ajánló Néhány érdekesség, amit nem tudott a csokoládéról

Néhány érdekesség, amit nem tudott a csokoládéról

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,085
 ehaccp_topbanner3.jpg

Néhány érdekesség, amit nem tudott a csokoládéról

 

Fehér csokoládé, étcsokoládé, csilis csoki vagy különleges epres? A világ minden táján népszerű a finomság, és szinte mindenki szívesen hódol a kakaóbabból készült édesség nyújtotta élvezeteknek.


Képünk illusztráció!

Eredet. A csokoládé története másfél ezer évre tekint vissza. A legendák szerint a maják és a toltékok voltak az elsők, akik megkóstolták a környezetükben élő Theobroma caco fa termését. A húsos burokból kikapart magokat megszárítva és folyadékkal elkeverve fogyasztották. Bár az íze szörnyű lehetett, az őslakosokat leigázó aztékok mégis átvették a szokást. Sőt, tovább is fejlesztették: a még mindig keserű „kakaót” chilivel, vaníliával és egyéb fűszerekkel ízesítették.

Jótékony hatások. A 19 században már gyógyszertárakban árulták a kakaóporból készült termékeket, de a csokit még ma is a megtört lélek gyógyírének tartják. A benne található szőlőcukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ami a szerotonin, vagyis a „boldogsághormon” szintjének emelkedésével jár. A csokoládé emellett csökkenti a vérnyomást és véd a szívinfarktustól is.

A legnagyobb. A világ legnagyobb csokoládétáblája a Guiness Rekordok Könyve szerint 5792 kilogramm, azaz majdnem hat tonna volt. A 4 méter széles és 4 méter hosszú tömény élvezetet az Egyesült Királyságban található Thorntons készíttette a cég 100. jubileumára cukor, tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, vaj, olaj és emulgeálószer felhasználásával. A rekord érdekében 50 ember 10 órán át dolgozott, hogy a massza a formába kerüljön, és 3 napig dermedt a folyékony csoki.

A legkülönlegesebb. Eszébe jutott már valakinek beleharapni egy dalba? A kérdés nem őrültség, egy francia dj ugyanis megkísérelte a lehetetlent. Breakbot 2012-ben gondolt egyet, és ehető formában, 100 százalékban csokoládéból készült „bakeliten” adta ki By Your Side című albumát. A lemezből mindössze 120 darab készült, és átszámolva körülbelül 6000 Ft-ért árulták darabját. Aki pedig megvette, az első és utolsó hallgatás után akár meg is ehette a dalokat.

 

Csokis művészetek. A csokoládét a legtöbb művészeti ágban megjelenítették, a cukrászattól elkezdve a szobrászaton át a filmekig. Egy csapat konstruktőr például 6000 tábla csokoládéból készített egy gigantikus, 4 méter magas, 2 méter széles és 2 méter mély nyulat Brazíliában, egy belga művész pedig a világ legnagyobb, 34 méter hosszú gőzmozdonyát építette meg belga csokiból. A filmművészet terén pedig az egyik legemlékezetesebb alkotás a Csokoládé című film, amelyet a Paramount Channel műsorán március 24-én láthattak a nézők. Az alkotásban Juliette Binoche egy álmos francia kisváros lakóit ismerteti meg a messziről jött, bűnös szenvedéllyel, mindeközben pedig a Johnny Depp által játszott karakterrel szerelem szövődik közöttük. Vajon megváltoztatja-e a vándor életét a csokoládé keverő asszony? 

 

OrientPressHírügynökség/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Magyarország étele 2025 középdöntő: a gasztronómiánk kulturális örökségünk

A gasztronómia kulturális örökségünk, melyet kötelességünk megőrizni, majd átadni azt a jö…